Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:57 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Balerine pentru export

ro

21 Aug, 2004 00:00 3381 Marime text

Din cauza salariilor de mizerie, trei balerini din Constanta danseaza pe cel mai luxos vas de croaziera din lume, Queen Mary II

Reusita unui spectacol de balet ascunde multa munca si numeroase privatiuni * Putini dintre spectatorii de balet stiu ca idolii de pe scena castiga cel mult trei milioane pe luna * Teatrul de Balet Oleg Danovski(TBOD) din Constanta nu are nici macar o scena proprie * Balerinii se accidenteaza destul de des, iar dupa ce ies la pensie sufera de afectiuni ale ligamentelor, coloanei vertebrale sau picioarelor * Cu toate ca aceasta meserie este incadrata in Codul Munci la fel ca si cea a minerilor, pompierilor sau scafandrilor, balerinii nu beneficiaza de sporuri * In fiecare vara, de 24 de ani incoace, trupa TBOD pleaca in turneu in Germania, Elvetia si Franta, in baza unui contract cu agentia de impresariat Koncert Direction Landgraf * In timpul acestui turneu, dar nu numai, apar "rechinii", emisari ai teatrelor de balet din Europa care cauta balerini talentati si ieftini * La premiera piesei "Cei trei muschetari", in sala Casei de Cultura din Constanta a fost prezent, incognito, pentru acelasi scop, directorul Teatrului de balet din Marsillia * Pentru a castiga mai multi bani, trei dintre balerinii TBOD danseaza pe cel mai luxos vapor de croaziera din lume, Queen Mary II, iar alti doi la celebrul Moulin Rouge

"Oleg Danovski" a fost singurul teatru de balet din Romania. Toate celelalte institutii de gen din Romania functioneaza ca sectii in cadrul Operei. Teatrul de Balet Oleg Danovski (TBOD) s-a aliniat acestei formule, in urma sedintei de joi a Consiliului Judetean Constanta. Corpul de balet, format din 40 de persoane, organizat in ansamblu, solisti si prim-solisti, nu va mai desfasura proiecte, cu premiere, ca pana acum ci, printr-o reorientare a activitatii, se va limita numai la baletul clasic. Putini dintre cei care frecventeaza spectacolele de balet stiu ce presupune cu adevarat aceasta meserie. Lipsurile, renuntarile, frustrarile chiar. "Mi s-a intamplat o data sa fiu oprita de un spectator fidel in statia mijloacelor de transport in comun, care nu-i venea sa creada ca un artist poate sa mearga cu tramvaiul", ne-a povestit o balerina din cadrul TBOD. Problemele celor care lucreaza in bransa merg insa mult mai departe si ajung uneori intr-o zona a absurdului total. Din acest motiv, unii dintre practicantii acestei meserii aleg sa lucreze in strainatate sau chiar, in cazul a trei dintre fostii componenti ai TBOD, pe vase de croaziera.

Incadrati cu minerii, pompierii si scafandrii

In spatele acestei meserii care cere multa pasiune se ascund ore grele de repetitii si o conditie sociala precara. Programul unui balerin incepe dimineata, la ora noua si continua pana la pranz cu studiu la bara. Dupa o pauza, ei continua cu repetitii care se pot prelungi pana tarziu in noapte, la 21-22. Cu toate acestea, cei mai multi dintre balerinii de la TBOD nu castiga nici macar trei milioane pe luna. Unii dintre ei nu sunt din Constanta, stau cu chirie si abia pot sa isi acopere cheltuielile cotidiene. In locul unor facilitati suplimentare, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale le-a retras balerinilor sporul de munca grea, de 15 la suta, de care beneficiau pana acum, desi aceasta meserie este incadrata in Codul Munci la fel ca si cea a minerilor, pompierilor sau scafandrilor. De parca toate aceste probleme nu ar fi fost suficiente, la Constanta, teatrul de balet nu are nici macar scena. De aceea inchiriaza sala de spectacole a Casei de Cultura, pe care o foloseste chiar si pentru repetitii. Conditiile insa lasa mult de dorit. Iarna, la o temperatura de 6-8 grade Celsius, balerinii stau cu subele pana incepe spectacolul si intra in scena neincalziti. In timpul unui spectacol, prim-solistei i-a intepenit soldul in primul act. A continuat sa joace, tarandu-si soldul. Dupa ce s-a tras cortina insa, balerina s-a prabusit pe podea. Ea a fost schimbata in actul doi, fara macar ca publicul sa realizeze ce se intamplase. Peste toate neajunsurile legate de lipsa infrastructurii si nivelul jignitor al salarizarii, balerinii se accidenteaza des. Din acest punct de vedere seamana cu fotbalistii. Poate ca din acest motiv, aproape toti apeleaza la serviciile medicului echipei nationale de fotbal, Pompiliu Popescu. Necazul e ca trebuie sa-l si plateasca-iar onorariul nu e deloc neglijabil-din buzunarul propriu. Popescu i-a montat o data unei prim soliste un ac in ureche, ca solutie impotriva curentului din sala de spectacole, care a facut sa i se inflameze muschii cefei.

Pe vas de croaziera, pentru 1800 de euro pe luna

In fiecare vara, de 24 de ani incoace, trupa TBOD pleaca in turneu in Europa. In baza unui contract cu agentia de impresariat Koncert Direction Landgraf, balerinii constanteni danseaza in mai multe orase din Germania, Elvetia si Franta. Programul e foarte obositor, cu cate un spectacol pe zi, in orase diferite, dar merita. Si asta pentru ca balerinii fac economii la sange si strang banii pe care ii primesc de la agentia de impresariat pentru diurna, ca sa poata trai cat de cat in anul urmator. In timpul turneului apar si "rechinii". Emisari ai teatrelor de balet din Europa care cauta balerini talentati si ieftini. Unii dintre balerini accepta propunerile si semneaza angajamente de cateva luni pe an, dupa care cei mai multi se intorc in Constanta si reiau munca la TBOD. O data s-a intamplat chiar ca directorul Teatrului de balet din Marsillia sa fie prezent, incognito, in sala casei de Cultura, la premiera piesei "Cei trei muschetari", pentru a incerca sa racoleze balerini. Unii dintre balerinii TBOD aleg sa danseze pentru bani in locuri neconventionale. E cazul celor doi frati gemeni care danseaza la Moulin Rouge. Alti trei balerini ai TBOD, prim solistul Traian Vlas si solistii Alexandru Grigoruta si Olimpia Cheta, danseaza pe cel mai luxos vas de croaziera din lume, Queen Mary II si sunt platiti cu 1800 de euro pe luna. Dupa o viata plina de privatiuni, momentul pensionarii-40 de ani la femei, 45 la barbati-ii gaseste mai pe toti balerinii cu probleme de sanatate, afectiuni ale ligamentelor, coloanei vertebrale, picioarelor. Este pretul platit pentru pasiune, pentru arta intr-una din cele mai pure forme ale sale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii