Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:32 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bazinul de inot de la Palatul Copiilor, nascut dintre ruine

ro

22 Aug, 2008 00:00 4966 Marime text
Atasamente: 1219348250.pdf
1219352149.jpg

Dupa aproape doi ani de tergiversari, timp in care lucrarile au fost intrerupe in repetate randuri pentru ca Ministerul Educatiei nu a livrat in timp util fondurile, bazinul de inot va fi inaugurat pe 18 septembrie.

"Pana acum doi ani s-au facut doar lucruri de mantuiala si a trebuit sa incepem reabilitarea de la zero. Este un obiectiv dupa care am plans foarte mult, pentru ca a fost lasat in paragina", justifica Mustafa Ilhan, directorul Palatului Copiilor, finalizarea intarziata a reparatiilor. Reabilitarea incintei s-a realizat in patru etape si a necesitat aproximativ un milion cinci sute euro. In lipsa bazinului de inot de 25 de metri, care a fost dat in functiune in 1976, cursurile s-au tinut in sala de inot a Institutului de Marina. "Nu ne-a fost asa de usor sa lucram in functie de programul celorlalti", continua profesorul Doru Oancea, coordonatorul Clubului Sportiv si sef sectie inot al institutiei care administreaza bazinul. Cu toate acestea, desi, timp de doi ani, pregatirea s-a facut in conditii improprii, Constanta a obtinut 46 de medalii, din care 19 de aur, la Campionatele Nationale.

Talente irosite

"Probabil peste doi-trei ani vom avea probleme cu copiii incepatori. Sper sa refacem curand acest handicap", marturiseste directorul. In perioada in care bazinul a fost transformat in santier, si nimeni nu se mai astepta ca spatiul sa mai fie reabilitat vreodata, doar tinerii de la categoria avansati si cei care fac inot de performanta s-au putut pregati la Institutul de Marina. Toti parintii care s-au gandit sa-si inscrie copiii la inot s-au lovit de acelasi raspuns: "Momentan, nu se poate". In acest mod, s-au pierdut zeci de talente. Tap ispasitor din aceasta poveste ar fi Ministerul Educatiei, care nu a alocat in timp util fondurile, iar in septembrie 2007, firma care lucra la reamenajarea incintei a sistat activitatea pentru ca angajatorii nu achitasera facturile de peste zece miliarde lei vechi. Mustafa Ilhan recunoaste ca, intr-adevar, Constanta se confrunta cu un gol de talente. "Se pare ca din urma nu mai vine nimeni", este parerea conducerii Palatului Copiilor. Il da drept exemplu pe Razvan Gradinaru, in varsta de 13 ani, care, potrivit directorului, "sparge tot". Dar cu o floare nu se face primavara.

Performanta, un vis indepartat

Constanta nu naste, cu siguranta, campioni la inot. In acest mod se intrevede viitorul tinerilor care vor sa ia aurul la jocurile olimpice. Bazinul de 25 de metri, construit pe vremea pionierilor, nu a fost amenajat pentru concursuri nationale. "Nu este regulamentar pentru astfel de competitii", confirma conducerea Palatului Copiilor. S-a incercat reamenajarea acestuia, dar ar fi insemnat largirea bazinului si interventia la structura de rezistenta, fapt care ar fi presupus fonduri in plus si, probabil, alte tergiversari. Totusi, incepatorii mai au o sansa. De la sfarsitul lui septembrie, se reiau cursurile, iar pentru zece sedinte, parintii vor scoate din buzunar aproximativ 150 lei.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii