Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolile transmisibile sunt in crestere

ro

21 May, 2002 00:00 968 Marime text

Constantenii sunt mai putin sanatosi decat in anii trecuti

Rata mortalitatii generale s-a situat la un nivel mai ridicat comparativ cu anul 2000 * In anul trecut s-au inregistrat cele mai multe cazuri in care mamele au murit la nastere * In marea majoritate, cauzele de deces le-au constituit bolile cardiovasculare, aproximativ 52,3%, urmate de tumori, accidente - otraviri, maladii ale aparatului digestiv, precum si ale aparatului respirator * Tot in anul precedent s-a inregistrat o crestere alarmanta a numarului persoanelor care s-au infectat cu HIV * Copii infectati cu HIV au fost mai putini, in schimb a crescut numarul adultilor care s-au contaminat prin transmitere sexuala

In ultimii ani, se inregistreaza cresteri alarmante la cele mai multe dintre bolile transmisibile. Mai ales in sezonul estival, la Constanta sunt depistate cele mai multe cazuri de boli venerice. Acest lucru se datoreaza afluxului de turisti care vin pe litoral. De asemenea, cazurile de SIDA, tuberculoza si sifilis sunt in crestere alarmanta. Cu toate ca au fost derulate numeroase proiecte in vederea depistarii si prevenirii acestor boli, situatia nu s-a schimbat cu nimic.

Conform statisticilor intocmite de Directia de Sanatate Publica din Constanta, la majoritatea bolilor s-au inregistrat, anul trecut, cresteri semnificative de cazuri. In anul 2001, rata mortalitatii generale a fost in crestere comparativ cu anul 2000. Au fost inregistrate 10 cazuri la mie, in comparatie cu 9,6 cazuri la mie, in anul precedent. De asemenea, 2001 a fost anul in care cele mai multe mame au murit la nastere. La mortalitatea materna s-a inregistrat o crestere semnificativa, aceasta fiind de unu la mie, comparativ cu anul anterior, cand au fost 0,4 cazuri la mie. Cea mai frecventa cauza de deces la nastere a constituit-o faptul ca mama suferea de o boli cardiovasculare. Femeile care sunt afectate de aceste maladii si doresc totusi sa aiba un copil se consulta cu medicul, care le informeaza despre riscurile la care se expun. De obicei, viitoarele mame fac o declaratie in scris, potrivit careia pastreaza sarcina pe propria raspundere. Acestea sunt obligate sa urmeze un tratament care consta in administrarea de injectii in uter. Numarul total al populatiei judetului a fost, la inceputul anului 2001, de 746.218, comparativ cu 746.041 in anul 2000. Directorul Directiei de Sanatate Publica, Mihaela Dinisov, a declarat ca natalitatea a fost in anul 2001 in usoara crestere, aceasta fiind de 10,6 la mie, comparativ cu 10,3 la mie in anul 2000. Rata natalitatii pe tara a fost in anul precedent de 10,5 la mie. Conform acelorasi statistici, raportul dintre natalitate si mortalitate a avut o tendinta generala de crestere. La mortalitatea infantila s-a inregistrat o scadere semnificativa, in anul 2001 inregistrandu-se 19,9 cazuri la mie, comparativ cu anul 2000, cand au fost 22,3 cazuri la mie.

Bolile cardiovasculare au cauzat cele mai multe decese

Principalele boli care au dus la deces in anul precedent le-au constituit cele cardiovasculare, aproximativ 52,3%, urmate de tumori, accidente - otraviri, maladii ale aparatului digestiv, precum si ale aparatului respirator. Pe primul loc in topul morbiditatii prin boli transmisibile se claseaza SIDA. In anul 2001 s-a inregistrat o crestere alarmanta a numarului de persoane care s-au infectat cu HIV. Astfel, au fost depistate 9,38 de persoane la un milion, comparativ cu 7,1 persoane la un milion in anul 2000. Tot in anul trecut, la un numar de 6,2 la un milion de indivizi s-a declansat boala, fata de 6,6 la un milion in anul anterior. Directorul Directiei de Sanatate Publica, Mihaela Dinisov, a afirmat ca numarul cazurilor noi declarate la copii este in scadere. Aceasta a mai afirmat ca se depisteaza in continuare micutii nascuti si infectati in perioada 1987-1989. In schimb, este in crestere numarul adultilor care se infecteaza cu HIV prin transmitere sexuala. De asemenea, s-a inregistrat o crestere alarmanta a numarului de persoane care s-au imbolnavit de tuberculoza. Au fost inregistrate in anul trecut 150,9 cazuri la un milion, comparativ cu 137 de cazuri la un milion in anul anterior. Cele mai multe persoane care s-au imbolnavit provin din randul celor cu un nivel socio-economic scazut sau care sunt din mediul rural. Tot din statistica intocmita de Directia de Sanatate Publica reiese ca si la cazurile de sifilis s-a inregistrat o crestere semnificativa. In 2001 au fost 139,8 persoane la un milion care s-au imbolnavit de sifilis, comparativ cu 105,5 la un milion in anul anterior. Deosebit de grav este faptul ca numarul de gravide depistate cu aceasta maladie este in continua crestere. Personalul de la sectia de boli contagioase si ONG-urile au derulat un program pentru depistarea si prevenirea cazurilor de sifilis. DSP a profitat de aceasta campanie si a administrat un tratament gravidelor care au fost depistate cu aceasta boala. In perioada sezonului estival, la Constanta se inregistreaza o crestere semnificativa a cazurilor de sifilis. De asemenea, in anul trecut s-a inregistrat o crestere alarmanta a numarului de cazuri de gripa, hepatita virala acuta si febra butonoasa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii