Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:09 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Candidatii contesta examenul pentru rezidentiat

ro

03 Dec, 2003 00:00 1422 Marime text

Medicinistii se considera nedreptatiti

Bibliografia trebuia facuta publica cu cel putin sase luni inaintea sustinerii examenului * Aceasta a fost modificata, cea corecta aparand la o distanta mai mica de cinci luni fata de data examenului * In plus, o alta incalcare a legislatiei este micsorarea cu 90% a materiei, survenita cu cateva saptamani inainte de sustinerea examenului * Modalitatea de departajare a studentilor cu note asemanatoare nu s-a facut conform metodologiei de desfasurare si organizare a examenului * Cu toate ca cei care paraseau sala de examen trebuiau insotiti de cate doi supraveghetori, studentii au iesit si au intrat in sala de cate ori au dorit * Inainte de inceperea examenului, unii studenti, care invatasera grilele pe dinafara, puneau raspunsul corect fara sa mai citeasca intrebarea

Pe adresa de e-mail a redactiei noastre au sosit nenumarate sesizari legate de examenul de rezidentiat care a avut loc in urma cu cateva saptamani. Dintre toate, vom prezenta scrisoarea unui rezident care, cu toate ca a trecut cu brio, isi sustine colegii nedreptatiti. Studentii care au sustinut rezidentiatul reclama faptul ca acest examen nu s-a desfasurat conform legislatiei in vigoare si cer Guvernului si premierului Adrian Nastase "sa intervina, sa analizeze toate datele si sa rezolve problema, care pare sa depaseasca puterile Ministerului Sanatatii". In plus, in cursul zilei de ieri, rezidentii care au avut punctaj foarte mare si care totusi au fost respinsi au organizat un protest in fata sediului Ministerului Sanatatii. "Desi am obtinut punctajul maxim, sprijin protestul celor care cer anularea acestui concurs, cu toate ca am de pierdut in cazul in care acesta chiar se va anula", ne scrie Nicolae S., medic rezident. Majoritatea celor care ne-au scris pe e-mail-ul redactiei noastre considera repetarea acestui examen o idee destul de buna, dar, in opinia lor, exista o alta cale de iesire din aceasta situatie, si anume o varianta de suplimentare a locurilor. Astfel, 250 de medici au obtinut punctajul maxim la specializarea chirurgie. Acestia vor putea sa-si aleaga specializarea dupa examenul de baraj organizat de Ministerul Sanatatii, care poate scoate la concurs inca 150 de locuri, spre exemplu. Aceasta propunere este mult prea costisitoare pentru Ministerul Sanatatii, asa ca s-a decis repetarea examenului, considerata de medicii rezidenti neconforma cu legea.

Nu s-a respectat termenul aparitiei metodologiei

Iata si cateva dintre motivele, argumentate concret, pentru care rezidentii considera ca examenul de rezidentiat de anul acesta nu ar trebui validat. In primul rand, acestia sustin faptul ca Ordinul 658 din 26 septembrie 2001, referitor la desfasurarea concursului de rezidentiat, prevede ca bibliografia sa fie publicata cu cel putin sase luni inaintea datei sustinerii examenului, "fapt ce a fost incalcat flagrant de catre organizatorii examenului, in speta Ministerul Sanatatii", sustine Nicolae S. Acesta spune ca, la data de 16 mai a acestui an, in ziarul de specialitate "Viata medicala" a aparut bibliografia pentru examenul din 23 noiembrie, numai ca, pe data de 6 iunie, in acelasi ziar apare o alta bibliografie dat fiind faptul ca prima a fost considerata gresita. "A doua data a aparitiei bibliografiei pentru examenul de rezidentiat nu se incadreaza in termenul de sase luni prevazut de lege", explica Nicolae S.

Modificari peste modificari

Pe data de 3 octombrie 2003 se modifica Ordinul 543 din 12 iunie 2003 privind aprobarea metodologiei concursului de rezidentiat, lucru incorect din cauza faptului ca modificarea a survenit in decursul celor sase luni in care este ilegal sa se efectueze modificari de orice natura asupra modului de organizare si desfasurare a concursului de rezidentiat. Tot in aceasta data, in ziarul "Viata medicala" a fost facut public faptul ca - citam - "testele concursului de rezidentiat din 23 noiembrie 2003 vor fi selectate de calculator din randul testelor publicate pe Internet si ramase in baza de date". Cu numai o luna inainte de examenul propriu-zis, aceasta noua modificare a redus bibliografia cu un procent de 90%. In plus, testele date pe Internet in luna august purtau titulatura de "teste orientative", si nu "obligatorii". "Consideram ca un participant la concurs nu poate, cu cateva saptamani inainte de examen, sa verifice daca nu cumva organizatorii au mai modificat ceva in bibliografie sau in continutul bazei de date. Consideram ca aceasta modificare pe ultima suta de metri a adus un prejudiciu clar, grav si fara precedent pregatirii examenului, prin faptul ca unii dintre candidati nu au stiut din timp modificarile aduse", mai scrie Nicolae S.

Teste invatate pe dinafara

Reducerea cu 90% a materiei a dus la obtinerea unui punctaj maxim pentru o foarte mare parte a rezidentilor, situatie nemaiintalnita pana acum. "S-a ajuns la performanta ca unii concurenti exersau, inaintea inceperii examenului, alegand variantele de raspuns corecte, fara sa mai citeasca intrebarea", spune Nicolae S. Scopul examenului de rezidentiat este de a stabili o departajare intre candidati, din punctul de vedere al cunostintelor acumulate de-a lungul anilor de facultate, insa, in opinia studentilor, telul sau nu a fost atins.

Departajare ilegala

Ministerul Sanatatii a stabilit ca departajarea celor care au obtinut punctaj maxim sa se efectueze printr-un nou examen, fapt ce contravine metodologiei de desfasurare a concursului. Aceasta prevede - citam din Ordin - "departajarea candidatilor cu punctaj egal se va face pe baza punctajului ponderat, care reprezinta calculul statistic in functie de raspunsurile corecte date de toti candidatii la intrebarea considerata cu gradul de dificultate cel mai mare". Astfel, a fost incalcat modul de organizare a concursului.

Calculatoare blocate, candidati plimbandu-se ca pe bulevard

La corectarea grilelor, in unele sali de examen calculatoarele s-au blocat, fapt ce a ridicat suspiciuni de frauda electronica in randurile celor care au sustinut examenul de rezidentiat. Prin urmare, acestia solicita recorectarea grilelor. In opinia rezidentilor, suspiciunea de frauda este intarita de faptul ca la Bucuresti au fost peste 300 de candidati cu punctaj maxim, in timp ce in restul tarii, numarul lor total nu reprezinta nici macar 10% din cel inregistrat in capitala. In plus, rezidentii sustin ca foarte multi candidati au iesit din sala si apoi s-au intors fara sa fie insotiti de supraveghetori, asa cum se stabilise in metodologia desfasurarii examenului. Inainte de inceperea examenului, candidatilor li s-a citit din aceasta metodologie pasajul in care se specifica faptul ca fiecare student care iese din sala trebuie sa fie insotit de doi supraveghetori. Pentru a rezuma toate faptele precizate mai sus, trebuie mentionat faptul ca cei care au participat la examen considera rezidentiatul a fi organizat ilegal din cauza a patru motive: favorizarea unui anumit segment de candidati, publicarea tardiva a bibliografiei, aparitia suspiciunilor privind frauda electronica si introducerea, ulterioara concursului, a metodologiei de departajare a candidatilor cu punctaj maxim. "Consideram ca acest examen este o problema de interes national", care trebuie rezolvata. Acesta este punctul de vedere al tuturor celor care au participat la examenul de rezidentiat si care au simtit ca drepturile lor au fost lezate prin incalcari ale legislatiei in vigoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii