Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:34 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce trebuie facut pentru a lua indemnizatia de crestere a copilului

ro

07 Jan, 2009 15:31 931 Marime text
Mamele cu venituri mari pot depune actele pentru a primi îndemnizaţia de creştere a copilului, mai mare de 600 de lei cât se acorda până anul trecut.

Actele necesare pentru a primi îndemnizaţia

Femeile care au născut după 1 ianuarie 2009 trebuie sa meargă la Direcţiile de Asistenţă Socială ale Primăriilor. În schimb, cele care sunt deja în plată se pot adresa Agenţiilor locale de Prestaţii Sociale, fostele Direcţii de Muncă. Normele de aplicare ale noii legi nu sunt încă foarte clare nici pentru funcţionarii care primesc dosarele. Ei au fost informaţi că părinţii trebuie sa completeze o cerere pentru a beneficia de îndemnizaţie mai mare, să depună o copie după buletin, după certificatul de naştere al copilului şi să aducă de la serviciu o adeverinţă cu veniturile nete pe ultimele 12 luni. Nu este nevoie de formulare tipizate la dosar. Dacă veniturile din ultimele 12 luni anterioare naşterii provin de la mai mulţi angajatori, este nevoie de o adeverinţă vizată de Agenţiile fiscale pentru a arăta că veniturile au fost impozitate.

Termenul de predare al actelor necesare îndemnizaţiilor pentru copil

Cei care reuşesc să depună dosarul până în data de 15 ianuarie ar urma să primească îndemnizaţia mărită chiar din februarie. În caz contrar, vor primi banii retroactiv. Conform noii legi, de la 1 ianuarie 2009, mama sau tatăl, poate primi 85% din veniturile nete obţinute în ultimele 12 luni dinaintea naşterii, dar nu mai mult de 4.000 de lei şi nici mai puţin de 600 de lei. Noul guvern a plafonat îndemnizaţia la nu mai mult de trei salarii medii pe economie, pentru a economisi la bugetul de stat circa 150 milioane euro. La stabilirea îndemnizaţiei vor fi luate în calcul toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită, respectiv acele sume supuse impozitului pe venit şi cuprinse în Codul fiscal. Până de curând suma era uniformă, şi anume 600 de lei. Mamele cu venituri mari care ar urma să primească mai mulţi bani pentru creşterea şi îngrijirea copiilor în vârstă de până la doi ani, sunt circa 20.000. Măsura a fost luată pentru încurajarea femeilor de cariera să aibă copii şi să rămână cu ei acasă timp de doi ani, după cum declară fostul ministru al muncii, Mariana Câmpeanu, informează HotNews.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii