Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul de transfuzii pe punctul de a fi inchis

ro

05 Mar, 2003 00:00 777 Marime text

Activitatea Centrului Regional de Transfuzii Constanta este in pericol de a fi sistata din lipsa reactivilor si a altor materiale consumabile * Aceasta noua amenintare de inchidere a unei unitati din domeniul medical vine la scurt timp dupa ce o parte din directorii spitalelor constantene au luat in calcul o eventuala oprire a activitatii, tot din cauza subfinantarii * Odata sistata activitatea centrului, multi dintre cei raniti sau care au urgente vor deveni victime sigure * In prezent, Centrul Regional de Transfuzii se zbate sa supravietuiasca, insa si-a epuizat aproape toate sansele * Inchiderea centrului mai poate fi evitata, tinand cont de faptul ca reactivii pentru transaminaze si pentru testarea hemoglobinei sunt suficienti pentru doua saptamani * Aceasta unitate trebuia inchisa de pe data de 1 martie, insa angajatii si, mai ales, conducerea au tinut cont de importanta Centrului Regional de Transfuzii Sanguine, asumandu-si astfel un risc deoarece sunt pusi in situatia de a raspunde penal pentru depasirile inregistrate

Din cauza subfinantarii, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta va fi pus in situatia de a-si sista activitatea. Acest lucru va pune in pericol viata pacientilor din intreg judetul care vor avea nevoie de transfuzii sau de alte produse sanguine. Medicul coordonator al acestei institutii, doctor Alina Dobrota, a declarat ca s-a luat deja masura restrangerii numarului de donatori pentru grupele A si O cu Rh pozitiv deoarece stocurile sunt suficiente, economisindu-se in acest fel reactivii si materialele sanitare. Aceasta a mai precizat faptul ca a solicitat sponsorizari sub forma de ace sterile si vata medicinala.Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta se confrunta, de mai mult timp, cu o lipsa acuta de fonduri care va duce, in cele din urma, la sistarea activitatii acestei unitati. Cu toate ca medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, doctor Alina Dobrota, a efectuat adrese catre Institutul National de Hematologie de la Bucuresti, situatia nu s-a schimbat absolut deloc si nu a primit nici un fel de raspuns de la aceasta unitate.

Situatii disperate, masuri disperate

"Ne aflam in imposibilitatea de a achizitiona materialele sanitare necesare si o parte din reactivi. Pentru a mai face cateva economii, am hotarat temporizarea stocului de sange provenit din grupele A si O cu Rh negativ", a declarat medicul coordonator Alina Dobrota, precizand totodata ca acest lucru a fost posibil datorita faptului ca numarul donatorilor pentru aceste doua grupe de sange s-a mentinut destul de crescut in ultima perioada, astfel incat stocul este mai mult decat suficient. In plus, solicitarile unitatilor sanitare pentru aceste doua grupe de sange s-au mentinut la un nivel mai scazut fata de alte perioade. A doua solutie aplicata de catre conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta pentru a nu face risipa de reactivi si materiale sanitare consta in reprogramarea donatorilor care au domiciliul in municipiul Constanta, pastrarea celor din judet si a celor fideli. "Am hotarat reprogramarea pacientilor si datorita faptului ca nu dispunem de un buget corespunzator. Nu ne putem permite achizitionarea materialelor consumabile si a reactivilor, cat despre bonurile de masa si asa mai departe pentru donatori, nici nu mai incape vorba", a explicat medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, doctor Alina Dobrota.

"Ne-am asumat un risc imens"

Aceasta unitate trebuia inchisa de pe data de 1 martie, insa angajatii si, mai ales, conducerea au tinut cont de importanta Centrului Regional de Transfuzii Sanguine, asumandu-si astfel un risc deoarece sunt pusi in situatia de a raspunde penal pentru depasirile inregistrate. "Ne-am asumat responsabilitatea acestei decizii pentru a nu afecta activitatea medicala si viata pacientilor constanteni. Chiar in cursul acestei zile am solicitat sponsorizari sub forma de ace si vata", a declarat medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta. Doctorul Alina Dobrota a mai precizat faptul ca unitatea pe care o conduce isi va mai putea acoperi necesarul pana in luna aprilie, si acest lucru va fi posibil cu eforturi foarte mari si efectuarea unor economii suficiente in ceea priveste reactivii si celelalte materiale sanitare consumabile.

Mai sunt doua saptamani

Cel mai important efect advers al lipsei de fonduri este sistarea activitatii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, care va atrage dupa sine punerea in pericol a vietii pacientilor. Celelalte efecte negative, chiar daca nu sunt la fel de importante, merita sa fie mentionate deoarece afecteaza posibilitatea cadrelor medicale de se perfectiona. "Nu ne putem instrui personalul medical conform noilor norme, nu ne mai putem permite sa ne preocupam de indeplinirea normelor integrarii in Uniunea Europeana. Din luna ianuarie ne zbatem cu aceleasi nevoi", a afirmat medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, doctor Alina Dobrota. Aceasta a mai precizat faptul ca activitatea unitatii mai sus-mentionate va fi sistata in momentul in care nu vor mai avea posibilitatea de a mai respecta protocolul obligatoriu de testare a sangelui, iar acest moment se aproprie vertiginos tinand cont de faptul ca reactivii pentru efectuarea transaminazelor si pentru testarile hemoglobinei mai sunt suficiente doar pentru maxim doua saptamani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii