Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Circumcizia, intre igiena si religie

ro

23 Nov, 2002 00:00 5210 Marime text

Taierea-imprejur este considerata de evrei un legamant intre Dumnezeu si copiii lui Israel

Circumcizia reprezinta indepartarea prin cale chirurgicala a preputului * In afara caracterului sau de ritual, este singura modalitate de a trata boala numita fimoza, boala ce nu permite decalotarea glandului * Circumcizia, in cadrul unui spital, se efectueaza sub anestezie generala, in scopul diminuarii durerilor postoperatorii

Circumcizia este un ritual asociat pactului dintre Dumnezeu si poporul evreu, prin care se stabileste si identitatea comunitara. A fost emisa ipoteza ca operatia de "taiere-imprejur" ar reprezenta, simbolic, reconstituirea omului primordial. Virtutile profilactice ale acestui tip de operatie au facut ca ea sa fie executata mecanic in unele tari civilizate pentru afectiuni banale precum umflarea amigdalelor. Evreii trebuiau taiati imprejur pentru a se deosebi de alte popoare, fiind astfel "neamul ales de Dumnezeu". Baietii evrei erau circumcisi in a opta zi de la nastere. Drept urmare, cel mai important semn al legamantului dintre Dumnezeu si copiii lui Israel era circumcizia.Circumcizia reprezinta indepartarea prin cale chirurgicala a preputului. Cunoscuta inca din vremea dinastiilor faraonice, circumcizia se mai practica si in zilele noastre in numeroase comunitati musulmane. Seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, doctor Constantin Tica, a declarat ca, in afara caracterului sau de ritual, este singura modalitate de a trata boala numita fimoza, boala ce nu permite decalotarea glandului.

Fara limita de varsta

Circumcizia se poate efectua la orice varsta, insa trebuie sa se faca in cadrul unui spital. "Din cauza faptului ca operatiile sa fac acasa, un copil la 10.000 sufera de impotenta psihica. Operatia trebuie efectuata in conditii civilizate, respectand normele corecte de igiena", a explicat seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, doctor Constantin Tica. Acesta a mai precizat faptul ca circumcizia se efectueaza si tinand cont de zona climaterica, mai ales acolo unde igiena lasa de dorit, neexistand apa potabila.

Operatie sub anestezie generala

In cadrul unui spital, circumcizia se efectueaza sub anestezie generala, in scopul diminuarii durerilor postoperatorii. Tratamentul postoperator consta in spalarea regiunii respective cu o solutie din apa si sapun, apoi stergerea minutioasa si aplicarea unui pansament gras (pomada betadinata) pe o perioada de circa opt zile. In acest interval de timp sunt interzise baile. "Cel mai bun argument care sustine efectuarea circumciziei este, totusi, cel religios. In orice caz, marimea nu are absolut nici o legatura cu efectuarea acestei operatii", a declarat seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, doctor Constantin Tica. Acesta a mai precizat faptul ca circumcizia ar trebui efectuata doar in cazul in care este necesara din punct de vedere medical. Judetul Constanta numara aproximativ 27.000 de tatari. Populatia tatarilor la nivelul tarii este de 0,11%, in timp ce turcii sunt intr-un procent de 0,13%. In judetul Constanta, dar si in Tulcea si Medgidia, exista in jur de 1.890 de turci.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii