Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:49 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concesionarea serviciului de laborator, sambure de scandal (galerie foto)

ro

11 Feb, 2010 03:52 5390 Marime text
cap_6.jpgPersonalul laboratorului nu a fost anunţat de eventualele schimbări, aşa că a refuzat dialogul cu reprezentanţii Synevo, mai ales că managerul unităţii spitaliceşti nu era prezent.

Mediatizata externalizare a serviciilor de laborator, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) a fost de fapt, până la urmă, o concesionare de servicii. Mari diferenţe între aceste două proceduri nu sunt, cu excepţia uneia, cea mai importantă de altfel, preluarea personalului.

Ieri, la sediul SCJU Constanţa, reprezentanţii firmei Synevo au purtat pe această temă discuţii cu liderii SANITAS şi apoi cu angajaţii laboratorului. Înainte de a intra în sală, Nicolae Manea, preşedintele SANITAS Constanţa a explicat, pe scurt şi care sunt diferenţele între externalizare, pe care de altfel şi-ar fi dorit-o, şi concesionarea de servicii: „Laboratorul SCJU a intrat în proces de concesionare de servicii. Noi nu am fost de acord cu acest lucru. Am solicitat externalizarea. Procedura a fost alta însă, iar noi am contestat în instanţă. Dar în paralel, pentru că această procedură de concesionare de servicii de laborator a mers, am solicitat o discuţie cu firma care s-a calificat şi care am aflat că a şi câştigat, să discutăm problemele strict referitoare la personalul laboratorului". Potrivit lui Nicolae Manea, externalizarea trebuia făcută conform unui nou ordin al MS. De asemenea, era nevoie şi de acordul Consiliului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa şi de la sindicat. „În acel acord se presupunea foarte clar ca personalul să fie preluat pe toată perioada derulării contractului, să li se asigure toate drepturile, adică aceste lucruri erau trecute de la început în contract. Aici, la concesiuni de serviciu, practic se preiau serviciile, iar referitor la personal, condiţiile erau destul de diluate. Asta este motivaţia pentru care noi am insistat foarte mult să se respecte legislaţia privind externalizarea serviciilor", a mai precizat Manea.

Reprezentanţii Sindicatul SANITAS ar fi dorit ca întreg personalul să fie preluat de Synevo, cu toate drepturile aferente lunii decembrie 2009. Dar cum firma nu poate fi obligată să facă acest lucru, s-a stabilit ca cei ce vor semna cu Synevo să aibă contract de muncă colectiv, pe termen nedeterminat.

synevo_1.jpgSe cere... „înţelepciune"

Ieri, şi angajaţii laboratorului au fost chemaţi la discuţii cu reprezentanţii Synevo, însă au refuzat dialogul deoarece managerul SCJU nu a fost prezent. Aceştia spun că ei sunt angajaţii spitalului şi nu înţeleg de ce trebuie să-şi dea demisia de acolo, pentru a se angaja la Synevo.

Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână a precizat că tot personalul care nu va fi preluat de Synevo va fi repartizat pe alte secţii, aşa că nu există posibilitatea să-şi piardă locul de muncă. În ciuda acestui lucru, SANITAS nu renunţă la proces. „Noi mergem în continuare pe calea legală pe care o avem la dispoziţie. Dar eu cred că există destulă înţelepciune, de ambele părţi. Pe de o parte firma are nevoie să existe şi un personal foarte bun, calificat, care nu se găseşte la orice colţ de stradă, iar pe de altă parte şi personalul are nevoie de stabilitate, să ştie că poate să-şi desfăşoare activitatea în condiţii normale", declara înainte de discuţiile cu reprezentanţii Synevo, Nicolae Manea.

La ora aceasta, salariul de încadrare pentru un asistent care lucrează în laboratorul de la SCJU este 1.300 de lei, iar a unui medic, 1.700. Aceştia ştiu că în contract nu se stipulează şi preluarea personalului, aşa că neliniştea i-a cuprins pe majoritatea. „Pe noi asta ne îngrijorează. Ei au spus că vor lua şi personalul dar asta nu ne dă o siguranţă că peste o lună, două, trei o să mai avem locul de muncă. Să ne reprofilăm este foarte greu", a precizat unul dintre medicii din cadrul laboratorului.

În total sunt 23 de asistenţi şi trei medici angajaţi permanent, cu normă întreagă, patru integraţi, patru chimişti, un registrator medical şi trei îngrijitoare. În plus, mai sunt acolo şi peste 20 de asistenţi, rezidenţi.

Garantat până la... vară

Directorul general al firmei Synevo, Virgil Ivan, a precizat că iniţial este preluat tot personalul vechiului laborator, însă în câteva luni vor stabili exact numărul de angajaţi de care au nevoie. „Noi mai avem un laborator aici în Constanţa dar nu înseamnă că aducem personalul de acolo şi îl punem aici să lucreze, iar cei care sunt din spital să stea pe afară. Este total eronat aşa ceva. Personalul va fi preluat. Practic o să încercăm să vedem, în funcţie de necesităţile spitalului, şi în funcţie de asta vom avea o cifră finală de abia în vară referitor la numărul de persoane preluate. Noi la început îi preluăm pe toţi", a precizat directorul general, Synevo, Virgil Ivan. Totuşi, rămâne de văzut câţi mai şi rămân, până la vară: „Depinde şi de personal, câţi reuşesc să se adapteze la sistemul privat. Mai avem încă şase spitale în care suntem prezenţi şi avem experienţa preluării personalului care vine din sistemul public. Unii nu se adaptează, unii din contră, li se pare foarte benefică schimbarea", a mai adăugat Virgil Ivan.

Promisiuni frumoase

Potrivit lui Virgil Ivan, spaţiul care le-a fost oferit de SCJU, la parterul clădirii, va fi modernizat şi adus la standardele Comunităţii Europene. Aparatura va fi complet nouă, iar paleta de investigaţii va fi una mult mai largă, pentru că firma, în momentul de faţă poate oferi o mie de teste diferite pentru partea clinică. În prima etapă se va cheltui jumătate de milion de euro, până la deschiderea care se preconizează în maximum trei luni. Urmează ca apoi să se investească şi în aparatură şi logistică.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • attila 11 Feb, 2010 18:07 DNA-ul ce zice ?
  • Rezident medicina laborator 11 Feb, 2010 15:41 Si cu rezidentii cum ramane ? http://www.euroavocatura.ro/legislatie/469/Ordonanta_nr__18_2009,_privind_organizarea_si_finantarea_rezidentiatului Art. 12. - (1) Rezidentii efectueaza pregatirea de specialitate in unitati sanitare PUBLICE acreditate, inclusiv in cabinete medicale individuale de medicina de familie, precum si in unitati sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie.
  • rusine! 11 Feb, 2010 13:41 Iata ca acest Capatana si-a facut treaba pentru care a fost adus ca si manager la spital. Sa-ti fie rusine Capatana,ca ai furat salariatii laboratorului. Cate actiuni ai Capatana la acest laborator?Rusine,rusine!!!! Sindicatule,nu te lasa,daca esti sindicat lupta pt. angajati,ca in cel mult 6 luni vor ramane fara locuri de munca. Rusine Capatana!!Sa-ti fie rusine!!!
  • Externalizarea este buna 11 Feb, 2010 09:21 Cum se incearca ceva nou cum se opun romanii si iar traim in mizerie si paduchelnite. Managerul asta chiar a facut ceva si se vede cum revigoreaza spitalul. Cei din sistem se opun si se cheltuie asa aiurea bani lasa ca e vremea sa se modernizeze lucrurile.
  • clarvazatorul 11 Feb, 2010 02:06 Niste mincinosi! asa au facut si la policlinica 2 au promis cand au castigat licitatia ca repara scara exterioara si ...se vede si acum ca sta sa cada! Rusine pentru toti cei implicati in aceasta hotie!n-are cine sa-ii traga la raspundere!! CONFLICT DE INTERESE mai clar decat cel in care se afla Capatana nu cred sa existe! Ce zice Consiliul judetean??? Halal!!! va raspunde cineva pentru tampenia de a pune un spital judetean de urgenta la dispozitia unui laborator privat?????Vor vedea ei atunci ce inseamna externalizare... Se vor lucra primele 10 zile ale lunii,cat sunt bani de la casa...in rest..........