Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:11 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta, oras al cainilor vagabonzi

ro

03 Jun, 2009 03:26 1794 Marime text
caini.jpgÎn acest mod se intitulează scrisoarea pe care am primit-o la redacţie din partea unui cetăţean al municipiului Constanţa. Aceasta este părerea, cu siguranţă, a multor persoane care au învăţat să convieţuiască, pe litoralul autohton, alături de patrupedele fără stăpâni.

„Sunt un cetăţean al oraşului Constanţa şi sincer sunt îngrozit de mulţimea de câini vagabonzi care umblă liberi pe străzile din cartierele oraşului. Faptul că îi întâlneşti la tot pasul (locuri de joacă pentru copii, parcări, locuri de depozitare a gunoiului menajer, parcuri, alei etc.), că devin agresivi o dată cu lăsarea serii, că urlă şi fac gălăgie pe timpul nopţii, că au fost o mulţime de cazuri în care atât copiii, cât şi adulţii au fost victime ale atacurilor acestor câini nu a sensibilizat câtuşi de puţin autorităţile locale, în ideea de a întreprinde măsuri pentru strângerea acestor animale de pe străzile Constanţei. Sunt persoane care doresc să combată sedentarismul cotidian de la locul de muncă prin mişcare în aer liber, plimbare cu bicicleta sau chiar alergare uşoară. Acest lucru reprezintă un act de mare curaj sau, mai bine zis, o adevărată aventură, deoarece imediat sunt atacaţi de câinii vagabonzi, care, din instinct, încep să latre şi să muşte bicicliştii sau persoanele care aleargă. Nu mai punem în calcul faptul că animalele mănâncă din gunoaie şi sunt pline de boli, purici sau căpuşe. Oare chiar aşa de tare s-au speriat autorităţile locale de Asociaţia pentru Protecţia Animalelor, în speţă de Brigitte Bardot, sau alţi iubitori de animale. Oameni buni, suntem un oraş cu potenţial turistic extraordinar, suntem vizitaţi de persoane din toate colţurile lumii! Aşa ne prezentăm noi cartea de vizită, cu o armată de maidanezi? Oare banii din bugetul primăriei nu ajung şi pentru curăţarea oraşului de câini vagabonzi? Sincer, am trecut prin anumite zone ale oraşului şi am văzut unii maidanezi morţi, intraţi în putrefacţie, care emanau un miros îngrozitor. Aceştia erau fie victime ale accidentelor rutiere, fie victime ale răzbunării unor localnici care, la rândul lor, au fost muşcaţi de câinii vagabonzi. Nu am talent de jurnalist, am încercat doar să trag un semnal de alarmă şi să vă sugerez un eventual subiect prin care poate veţi reuşi să sensibilizaţi Primăria Constanţei şi organele abilitate să facă acest lucru. Vă mulţumesc anticipat pentru atenţia acordată mesajului meu şi sunt convins că nu veţi rămâne indiferenţi". Noi nu am rămas indiferenţi, din păcate, autorităţile abilitate da.

„În jur de 15 persoane cu plăgi muşcate pe săptămână"

Nu doar o dată medici au tras un semnal de alarmă asupra faptului că patrupedele fără stăpân sunt un real pericol şi zeci de persoane, printre care copii, cad victime ale agresiunii canine. Pe de altă parte, tratarea pacienţilor cu plăgi muşcate înseamnă cheltuirea unor sume importante, în loc ca aceşti bani să fie folosiţi pentru cumpărarea medicamentelor necesare unităţii sanitare. Potrivit managerului interimar al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, dr. Stela Halichidis, săptămânal, se prezintă circa 15 persoane cu plăgi muşcate. Însă, o dată cu începerea sezonului estival, numărul creşte simţitor. În vara lui 2008, spre exemplu, numărul oscila între 15 şi 20 de pacienţi pe zi, cei mai mulţi dintre ei declarând că au fost atacaţi în zona plajelor sau a falezelor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Hingheru 12 May, 2012 01:58 Maidanezi ataca romania si eu decit cine moare si cine traieste !! Asta nu e romania aici e iadu pe pamint ! Haitele de maidanezi trebuie sa dispara sub o forma sau alta . http://maidanezi.tb.ro