Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:53 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criza a blocat piata imobiliara din sudul litoralului

ro

14 Apr, 2009 02:24 2199 Marime text

cristina_ivanciuc_-_imobiliare.jpgCriza economică ce s-a abătut asupra României a afectat, firesc, în mod dramatic şi piaţa imobiliară de la malul mării

În sudul litoralului, locuinţele şi terenurile au preţuri comparative cu cele din 2003, iar cei ce le înstrăinează ajung să lase la preţ cu cel puţin 25%, iar cei ce cumpără, puţini la număr, o fac bucuroşi de aşa chilipiruri. Între timp, agenţii imobiliari încearcă să liniştească pe toată lumea, afirmând că situaţia de criză va trece în cel mult un an...
Specialiştii imobiliari din Mangalia, aici fiind vorba despre cei mai buni dintre aceştia, ale căror afaceri i-au menţinut pe linia de plutire, în timp ce o mare parte a agenţiilor au dispărut în mai puţin de doi ani, spun că situaţia de criză a lovit în primul rând în cumpărători. Băncile şi-au înăsprit condiţiile de creditare, astfel încât numai salariaţii cu venituri lunare consistente mai pot visa la un credit imobiliar.
„Criza nu doar că a afectat piaţa imobiliară din zona Mangalia, dar aproape că a blocat-o. Preţurile de acum sunt mai mult decât accesibile, iar semnalele primite de la Banca Naţională în ceea ce priveşte împrumuturile sunt destul de încurajatoare. Credem că răbdarea este, la ora actuală, cuvântul de ordine în cadrul pieţei imobiliare. La Mangalia există şi un avantaj: acela că suntem un oraş turistic mic, unde ofertele sunt destul de puţine, însă de câţiva ani încoace s-a dovedit că turismul în locuinţe este foarte mult practicat. Astfel că proprietarii de două sau mai multe apartamente se vor orienta nu în a le vinde, ci spre a le oferi în chirie, mai ales că piaţa chiriilor se menţine constantă în sudul litoralului", afirmă Cristina Ivanciuc, expert imobiliar din Mangalia.
Proprietarii de imobile pentru închiriat cer, în această vară, circa 3.000 de euro/apartamentul cu 2-3 camere, pentru întreg sezonul, în timp ce chiria pe o perioadă mai îndelungată este de la 200 la 1.000 de euro, în funcţie de zonă şi de dotări.

imobiliare.jpgVile cu preţuri mai mici de 100.000 de euro

În anunţurile de vânzare-cumpărare, preţurile, comparativ cu anul trecut, sunt foarte tentante. O garsonieră a ajuns, la Mangalia, de la 20.000 de euro (confort scăzut şi zonă periferică) la 40.000 de euro, în zonă ultracentrală. Dacă în 2008, un apartament cu două camere, confort I, într-o zonă bună, era pus la vânzare cu 60.000 de euro, anul acesta, un imobil similar nu trece de 40.000 de euro. La fel, un apartament cu două camere, de data aceasta, în zone ultracentrale era, în urmă cu un an, 70.000 de euro, în timp ce, în prezent, agenţiile îl pun în vânzare cu... 50.000 de euro.
La fel de afectate de criză sunt şi terenurile din zonă. În urmă cu un an, un metru pătrat de teren în extravilan, dar aproape de Mangalia, 2 Mai, Vama Veche sau 23 August, era vândut cu circa 5 euro. Azi, proprietarii au „lasat" preţul la maximum 2 euro, dar sunt oferte şi pentru un euro metrul pătrat. În intravilan, în zone alese pe sprânceană, la malul mării sau în cartierul de vile din Mangalia, de la 300 de euro/mp, acum, suprafaţa este vândură cu 100 euro/mp. Există chiar şi oferte, în aceleaşi zone, de 500 de metri pătraţi, la 12.000 - 15.000 euro.
Casele şi vilele şi-au redus la fel de drastic preţurile, unele imobile fiind scoase la vânzare chiar dacă proprietarii mai au încă de plătit la bănci: „Avem vile aproape gata, la preţuri de sub 100.000 de euro, dar proprietarul nu mai reuşeşte să îşi achite ratele în bancă. Sunt adevărate chilipiruri, însă, şi aşa, tot nu sunt foarte mulţi clienţi", ne spune şi Nuşa Cismaş, agent imobiliar din Mangalia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii