Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Defavorizatii din sistemul sanitar

ro

23 May, 2003 00:00 868 Marime text

Peste 100 de persoane din Sanatate isi vor pierde locurile de munca

Cadrele din sistemul sanitar nu si-au primit inca cel de-al 13-lea salariu * Banii trebuiau trimisi de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pana la data de 24 aprilie * Disponibilizarile se tin lant, 116 persoane avand de suferit in acest sens * Se va naste astfel un conflict de munca

Liderul Sindicatului "Siampa-Sanitas" - filiala Constanta a precizat faptul ca, in cazul in care protocolul incheiat pe data de 08 aprilie nu va fi respectat, iar revendicarile sindicalistilor nu vor fi luate in calcul, protocolul va fi denuntat, generandu-se astfel un conflict de munca. "Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta nu a primit nici pana acum sumele aferente celui de-al 13-lea salariu, iar restructurarea paturilor a atras dupa sine si inevitabila restructurare a personalului", a afirmat Ani Borsi, liderul sindicatului constantean. Nu s-a rezolvat absolut nimic din lista plina de revendicari a Sindicatului "Siampa-Sanitas". Se pare ca sus-pusii din acest sistem nu prea tin cont de cerintele si drepturile personalului medical. Sindicalistii se arata nemultumiti de faptul ca Ministerul Sanatatii si Familiei a aprobat acordarea salariilor compensatorii doar pe o perioada de sase luni, in timp ce disponibilizatii din alte judete beneficiaza de acestea pe o perioada cuprinsa intre 20 si 24 de luni. Cadrele medicale nu si-au primit nici pana acum cel de-al 13-lea salariu. In urma unui protocol incheiat pe data de 08 aprilie a acestui an, de catre sindicat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul de Finante si alti factori de raspundere din cadrul sistemului sanitar, Sindicatul "Siampa-Sanitas" - filiala Constanta nu a primit nici un fel de raspuns cu privire la revendicarile sale, printre care se numara si acordarea celui de-al 13-lea salariu si a bonurilor de masa. Toate acestea trebuiau sa soseasca cel tarziu pe data de 24 aprilie a acestui an, insa Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a trimis sumele necesare. "Nici pana in acest moment nu am primit un raspuns in legatura cu cel de-al 13-lea salariu si nici cu bonurile de masa. Vom incepe din nou miscarile de protest si, de aceasta data, nu ne vom opri pana nu vom obtine ceea ce ni se cuvine", a declarat liderul Sindicatului "Siampa-Sanitas" - filiala Constanta, Ani Borsi.

Contestarea protocolului este inevitabila

"In momentul de fata, cele doua mari probleme pe care sindicatul incearca sa le rezolve sunt legate de cel de-al 13-lea salariu si de restructurarile, in masa, de personal", a declarat Ani Borsi. Aceasta a mai precizat faptul ca, deoarece protocolul incheiat pe data de 08 aprilie nu a fost respectat, iar revendicarile sindicalistilor nu au fost luate in calcul, protocolul va fi denuntat, generandu-se astfel un conflict de munca. "Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta nu a primit nici pana acum sumele aferente celui de-al 13-lea salariu, iar restructurarea paturilor a atras dupa sine si inevitabila restructurare a personalului", a afirmat liderul sindicatului constantean. Nu s-a rezolvat absolut nimic din lista plina de revendicari a Sindicatului "Siampa-Sanitas". Se pare ca sus-pusii din acest sistem nu prea tin cont de cerintele si drepturile personalului medical.

Salarii pe sase luni pentru disponibilizati

In decursul saptamanii trecute, reprezentantii Sindicatului "Siampa-Sanitas" - filiala Constanta si cei ai Directiei Judetene de Sanatate Publica au trimis catre Ministerul Sanatatii si Familiei o lista cu trei propuneri in ceea ce priveste numarul personalului medical mediu care va disponibilizat, dar si criteriile de care se va tine cont. "Din cele trei propuneri am ajuns la una singura, care este si cea mai optima, si anume disponibilizarea unui numar de 116 persoane. Celelalte doua propuneri, una cu 166, cealalta cu un numar de 146 de persoane disponibilizate, au fost automat anulate", a explicat liderul Sindicatului "Siampa-Sanitas" - filiala Constanta, Ani Borsi. In plus, Ministerul Sanatatii si Familiei a fost de acord cu atribuirea salariilor compensatorii doar pe timp de sase luni pentru cadrele medicale care au fost disponibilizate. "Acest lucru nu este corect deoarece celelalte judete din tara vor primi salariile compensatorii pe o perioada de 20 si chiar 24 de luni. In cursul saptamanii viitoare, vom avea o intrunire a Biroului Executiv cu Ministerul Sanatatii si Familiei, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul de Finante si Ministerul Muncii, care va avea rol de mediator", a mai precizat liderul constantean al Sindicatului "Siampa-Sanitas".

Ghinionul asistentelor

Din cei 116 salariati care vor fi disponibilizati 57 sunt asistente medicale, restul fiind reprezentat de registratori, bucatarese, infirmiere, muncitori si asa mai departe. La nivelul intregii tari, peste 4.000 de peroane care isi desfasoara activitatea in sistemul sanitar vor fi disponibilizate. In ceea ce priveste judetul nostru, cele mai multe persoane care vor fi disponibilizate provin de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Astfel, de la aceasta unitate sanitara, 49 de persoane isi vor pierde locul de munca, dintre care 22 reprezinta personal de ingrijire, doua registratoare, iar restul, asistente medicale. Din cadrul Spitalului Municipal Mangalia 20 de persoane vor fi disponibilizate, 30 de cadre de la unitatea sanitara din Medgidia vor avea aceeasi soarta, impreuna cu alte 17 de la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie. Cat despre unitatile sanitare din Harsova, Baneasa si Agigea, acestea vor fi transformate in centre medico-sociale.

Mai intai, pensionarii

Liderul sindicatului constantean a precizat faptul ca se va incerca disponibilizarea personalului care este deja iesit la pensie sau mai are putin pana la pensionare. "Acceptam acest lucru numai cu alternativa acordarii salariilor compensatorii pentru cei care vor fi disponibilizati", a mai explicat Ani Borsi. In continuare, sindicalistii asteapta raspunsul Ministerului Sanatatii si Familiei, dar si pe cel al Ministerului de Finante, referitor la acordarea salariilor compensatorii care, in principiu, trebuie sa soseasca la sfarsitul acestei saptamani.

Intalnire la nivel inalt

Saptamana viitoare, Biroul Executiv al Sindicatului "Siampa-Sanitas" se va intalni cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si Familiei, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Ministerului de Finante si ai Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, in vederea gasirii unei solutii pentru iesirea din impas. Conform declaratiilor liderului Ani Bors, procesul de restructurare nu va incepe decat in momentul gasirii unei cai de compromis, care sa cuprinda si plata unor salarii compensatorii. In caz contrar, sindicalistii ameninta cu organizarea unor ample actiuni de protest.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii