Dezastru la Bacalaureat Singurul elev de zece - „Fac sport, mă distrez cu prietenii, merg şi în cluburi de noapte, dar am ştiut când şi cum să învăţ"
Dezastru la Bacalaureat: Singurul elev de zece - „Fac sport, mă distrez cu prietenii, merg şi în cluburi deIeri, absolvenţii clasei a XII-a au aflat rezultatele examenelor de bacalaureat. Bucuria absolvirii liceului s-a transformat repede în jale, când aceştia şi-au văzut notele afişate la cele 21 de centre de examinare.
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat în judeţul Constanţa este de 45,17%, mai puţin cu 4,45% faţă de anul trecut, când rata de promovabilitate înainte de contestaţii a fost de 57,55%. Acest procent plasează judeţul Constanţa pe locul 14 în topul judeţelor din ţară, pe primele cinci locuri situându-se Brăila (60%), Iaşi (56,06%), Bucureşti (55%), Cluj (54,31%), Sibiu (52%) şi Buzău (50,2%).
În judeţul Constanţa, la prima sesiune a Bacalaureatului 2012 s-au prezentat 7.002 (95,24%) candidaţi din 7.352 înscrişi. Şaptesprezece candidaţi au fost eliminaţi din examene pentru fraudă, fiind prinşi în timp ce încercau să copieze, fie cu ajutorul telefonului mobil, fie cu ajutorul copiuţelor sau a ciornei vecinului. Aceştia vor putea susţine examenele de Bacalaureat în toamna anului 2013. Astăzi, candidaţii nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii. Rezolvarea acestora se va face între 10 şi 12 iulie, iar pe 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
Adrian Sorin Stratulat, singurul elev cu 10 pe linie la Bac
Singura medie de 10 la examenul de Bacalaureat de anul acesta a fost obţinută de Adrian Sorin Stratulat, absolvent al Liceului Teoretic „George Călinescu". Băiatul a susţinut probele la limba română, istorie şi geografie. „Nu a fost greu pentru mine, deoarece am fost sigur pe cunoştinţele mele. Îi sfătuiesc pe colegii mai mici să înveţe constant dacă vor să reuşească. Eu am început să învăţ aşa din clasa a XII-a. Sunt un adolescent ca oricare altul. Fac sport, mă distrez cu prietenii, merg şi în cluburi de noapte, dar am ştiut când şi cum să învăţ", ne-a dezvăluit Adrian Sorin Stratulat. În acest an, tânărul a participat la Olimpiada de Istorie, faza judeţeană. Tânărul va urma Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA Bucureşti. „Acum îmi iau o binemeritată vacanţă. Vreau să mă duc cu prietenii la plajă", ne-a mai spus Adrian Sorin Stratulat. Reamintim că anul trecut, la nivelul judeţului Constanţa, singura medie de 10 la examenele de Bacalaureat a fost obţinută de Ioana Olăraşu, de la Liceul Teoretic „Callatis" din Mangalia.
Copiii de VIP-uri au trecut cu brio examenele de maturitate
Radu Ştefan Petcu Mazăre, fiul primarului Radu Mazăre, care a absolvit Liceul Internaţional de Informatică, a promovat examenul de Bacalaureat cu media 9,36. Notele obţinute de Răducu sunt: română - 9,20, matematică - 9,40, biologie - 9,50.Laura Onciu, fiica lui Carmen - consilier local PSD şi a lui Mihai - medic legist, a obţinut la Bacalaureat media 9,45, cea mai mare de la Liceul Internaţional de Informatică. Tânăra a primit următoarele note: română - 8,85, matematică - 9,50, biologie - 10.00. Adriana Dragomir, fiica lui Gheorghe Dragomir, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, a promovat Bacul cu media 9,20. Tânăra, care a absolvit Liceul Teoretic „George Călinescu", a obţinut următoarele note: română - 8,90, istorie - 9,50, economie - 9,20. Şi fiica prefectului Bogdan IulianHuţucă, elevă a Liceului Teoretic „Ovidius",a obţinut la examenul de Bacalaureat media 9,61. Ioana Huţucă a primit următoarele note: română - 9,20, matematică - 9,65, chimie - 10.00.
Tenorul Costel Busuioc a picat
Cântăreţul Costel Busuioc a susţinut Bacalaureatul anul acesta, ca elev al Seminarului Ortodox Teologic, la Centrul de examinare organizat la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria". Numai că norocul nu a fost de partea lui Busuioc. El a obţinut următoarele note: română - 1,20, istorie - 4,20, geografie - 5,10. Rezultate slabe la Bacalaureat au avut şi elevii Liceului din Mihail Kogălniceanu. Din 111 candidaţi, numai5 au promovat anul acesta Bacul, procentul de promovabilitate fiind de 4,5%.
Promovabilitate de 100% la două licee constănţene
Doar două licee constănţene au avut promovabilitate 100%. Este vorba despre Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" şi Liceul Teoretic „Traian". Acesta sunt urmate de: Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria" (94,95%), Liceul Internaţional de Informatică (94,74%), Liceul Teoretic „Callatis" din Mangalia (94,38%), Liceul Teoretic „Lucian Blaga" (96,36%), Liceul Teoretic „George Călinescu" (94,37%), Liceul Teoretic „Ovidius" (98,79%), Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu" (83,46%), Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" (93,75%), Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" din Medgidia (83,04). La polul opus se află mai multe unităţi de învăţământ: Liceul UCECOM „Spiru Haret" - 0%, Grup Şcolar Ostrov - 2,20%, Grup Şcolar Topraisar - 5,66%, Grup Şcolar „Carsium" Hârşova - 1,43%, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu" Medgidia - 2,34%, Colegiul Castelu - 5,45%, Liceul „Ion Podaru" Ovidiu - 5,79%.
Ce spun inspectorii şcolari generali (actuali şi foşti) despre rata de promovabilitate a Bacului
Răducu Popescu, actualul inspector şcolar general al ISJ Constanţa: „Este un procent real. Cei care au învăţat au luat Bacalaureatul. Cei care se gândeau că vor lua examenele altfel decât printr-o lucrare scrisă s-au înşelat. Desigur, mi-aş fi dorit să fie un număr mai mare de elevi care să fi promovat examenele. Vinovaţi sunt, în egală măsură, profesorul, directorii, părinţii, dar şi sistemul. La 900 de lei pe lună, cine se duce să lucreze în sistem?".
Prof. univ. dr. Olga Duţu, fost inspector şcolar judeţean în anii 1989: „De vină pentru acest procent mic al promovabilităţii sunt toţi factorii. În primul rând a scăzut calitatea cadrelor didactice din cauza absolvenţilor buni care nu merg să lucreze în învăţământ. Controlul actului instructiv-educativ nu se mai face în clasă, ci în acte. În al doilea rând, a scăzut calitatea actului managerial în şcoli şi în sistem. În al treilea rând, a crescut birocraţia. Cadrele didactice au de redactat zeci de acte. În al patrulea rând, de vină este şi Internetul, care oferă lucrări gata făcute, pe care le folosesc şi cei mici, şi cei mari. În al cincilea rând, manualele sunt foarte încărcate cu informaţii, care descurajează elevul. Trebuie să crească preţuirea cadrelor didactice. Nu poţi să fii cadru didactic, să ai 700 de lei pe lună şi să faci şi naveta. Profesorii trebuie reintroduşi în ierarhia socială. De asemenea, manualele trebuie să fie mai serioase, mai pragmatice. Şi să nu uităm că o ţară fără educaţie nu face progrese".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp