Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:26 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diagnosticare HIV mult mai precisa

ro

24 Mar, 2003 00:00 884 Marime text

Aparatura moderna la Spitalul de Boli Infectioase

Laboratorul de Genetica Moleculara din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta a primit un aparat de incarcatura virala * Cu ajutorul acestuia se diagnosticheaza si se monitorizeaza dinamica pacientilor infectati cu virusurile HIV/SIDA, hepatita B si C * Valoarea pe piata a aparatului este de aproximativ 45.000 de euro * De el vor putea beneficia si ceilalti pacienti din judet * "Prin aceasta donatie obtinem performanta in ceea ce priveste actul medical si reforma in sanatate", a afirmat seful Clinicii de Boli Infectioase, doctor Sorin Rugina

Cu ocazia inaugurarii Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta, unitatea sanitara a fost dotata cu un aparat de diagnostic si monitorizare a infectiilor HIV/SIDA si a hepatitei B si C, care a fost montat in cadrul Laboratorului de Genetica Moleculara al acestei unitati sanitare. Cu ajutorul aparatului LaRoche se pot preciza cu exactitate cotele la care se multiplica sau nu acesti virusi. In functie de rezultate se poate aplica terapia cea mai eficienta. De acest aparat beneficiaza si ceilalti pacienti si unitati sanitare din judetul Constanta. "Medicul specialist este singurul care poate trimite bolnavul pentru o astfel se investigatie", a precizat doctor Sorin Rugina.Laboratorul de Genetica Moleculara din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta a primit un aparat de incarcatura virala cu ajutorul caruia se diagnosticheaza si se monitorizeaza dinamica pacientilor infectati cu virusurile HIV/SIDA, hepatita B si C. Aflat intr-o scurta vizita la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, reprezentantul Ministerului Sanatatii si Familiei, doctor Adrian Streinu Cercel, a declarat ca acest Laborator de Genetica Moleculara, dar si aparatul LaRoche sunt foarte importante mai ales datorita faptului ca judetul nostru se confrunta cu o incidenta foarte mare a infectiilor HIV, hepatitei B si C. "In acest context, este foarte important ca, in momentul in care instituim o terapie care costa in jur de 1,2 miliarde lei pe an, sa o si putem monitoriza si sa stim cu exactitate momentul in care aceasta terapie este utila pacientului sau nu", a declarat doctorul Adrian Streinu Cercel. Terapiile administrate in cazul acestor boli, pe langa efectele pozitive din punctul de vedere al evolutiei pacientului, pot avea si multiple efecte negative prin afectarea unor organe cum ar fi rinichiul sau ficatul. Astfel, aparatul LaRoche este de o importanta majora in vederea monitorizarii si urmaririi in timp a acestor pacienti.

Diagnosticare exacta

"Acest aparat si toate investigatiile pe care le efectueaza constituie o baza foarte puternica pentru cercetarea stiintifica medicala, atat pentru cea intraspitaliceasca, precum si pentru cea dedicata studentilor, formarii de specialisti", a declarat seful Clinicii de Boli Infectioase, doctor Sorin Rugina. Acesta a mai precizat faptul ca, pe langa precizarea mult mai rapida a diagnosticului, permiterea unor terapii mult mai simpliste fata de cele care se efectuau pana acum, aparatul LaRoche va permite si realizarea unei mai bune documentari in acest domeniu. "Prin aceasta donatie obtinem performanta in ceea ce priveste actul medical si reforma in sanatate", a mai afirmat seful Clinicii de Boli Infectioase, doctor Sorin Rugina.

Teste gratuite pentru bolnavi

Aparatul LaRoche va functiona incepand de astazi, 24 martie, pacientii infectati HIV/SIDA beneficiind de efectuarea gratuita a testelor. In prima faza vor avea loc monitorizarea si evaluarea terapiei HIV/SIDA, prin observarea cotelor la care se multiplica acest virus. In functie de rezultate, se va determina apoi si terapia cea mai adecvata. De acest aparat beneficiaza si ceilalti pacienti si unitati sanitare din judetul Constanta. "Medicul specialist este singurul care poate trimite bolnavul pentru o astfel se investigatie", a precizat doctor Sorin Rugina.

Donatie de 45.000 de euro

Valoarea pe piata a aparatului de incarcatura virala se ridica la aproximativ 45.000 de euro, Spitalul Clinic de Boli Infectioase beneficiind de el in mod gratuit printr-o sponsorizare a unei firme producatoare de medicamente si aparatura medicala. Pentru pacientii infectati HIV/SIDA, sau cei care sufera de hepatita B sau C testele vor fi gratuite, insa, in cazul in care un pacient este trimis de un alt spital pentru efectuarea testelor, costul reactivilor va fi suportat de unitatea sanitara solicitanta, din pretul zilei de spitalizare. Seful Clinicii de Boli Infectioase a tinut sa mentioneze cateva din realizarile medicinii, sperand ca, in curand, Romania sa beneficieze, in mod gratuit, de vaccinul care izoleaza virusul HIV.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii