Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:20 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorii demisi, in concediu de odihna

ro

03 Mar, 2010 01:36 2831 Marime text
spitalul_judetean_constanta.jpgLuni, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, directorul administrativ al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU), Renato Cristea, precum şi directorul de resurse umane, Laurenţia Onica au fost demişi din funcţiile pe care le ocupau.

Această decizie a fost luată cu scopul de a diminua cheltuielile din domeniul sanitar. Totuşi, nu toţi managerii de spitale sunt mulţumiţi de hotărârea ministrului Sănătăţii. Managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână a precizat că măsura luată dezavantajează spitalele mari, iar în plus, salariile celor demişi nu erau asigurate de Ministerul Sănătăţii, ci banii proveneau din serviciile produse de spital: „Un spital care are 2.200 de angajaţi nu se poate să nu aibă un director de resurse umane care răspundă de salarizare, de modul cum se întocmesc salariile, de cărţi de muncă, de vechime, de examene, de concursuri. Este o activitate extrem de laborioasă. Nu poţi să-i ceri performanţă unui director, unui şef de serviciu la resurse umane, dacă nu-l plăteşti, iar plata era din serviciile pe care noi le produceam, nu le dădea Ministerul nici un ban. În zona administrativă, la fel. Sunt 200 şi ceva de oameni. Nu pot să pun un om să-i strunească şi să am pretenţia să nu facă alte învârteli dacă nu-l plătesc bine."

În plus, nemulţumirile s-au iscat şi deoarece directorii din alte spitale, fie administrativi sau de resurse umane care însă au obţinut funcţia prin concurs, nu au fost demişi, chiar dacă acolo numărul de paturi este semnificativ mai mic decât cel din spitalele de urgenţă. „Eu nu cred că un director administrativ de la un spital care are 300 de paturi şi care a luat un examen este mai important decât un director administrativ dintr-un spital judeţean care are 1.300 de paturi. Sigur că în unele zone s-a exagerat cu directorii. Cu siguranţă s-au făcut abuzuri", a precizat dr. Căpăţână. Managerul a mai adăugat că înainte de luarea măsurii ar fi fost normal ca şi managerii de spitale să fie consultaţi. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, aşa că, începând cu această lună la SCJU Constanţa rămân, pe lângă managerul Dan Căpăţână doar directorul medical - dr. Liliana Tuţă, directorul financiar - Violeta Androne, directorul de cercetare-dezvoltare - Anca Papuc şi directorul de îngrijiri - Cristina Asofiei.

Salarii înjumătăţite

Totuşi, atât Renato Cristea cât şi Laurenţia Onica se pare că vor rămâne pe posturile de şef-serviciu, după ce revin din concediul de odihnă, însă cu salariile înjumătăţite. Potrivit managerului SCJU, dr. Căpăţână, aceştia câştigau lunar aproximativ 4.000 de lei, însă odată cu desfiinţarea funcţiilor pe care le ocupau şi cu transformarea acestora în posturi de şef-serviciu vor câştiga doar aproximativ 2.000 de lei.

Potrivit noilor măsuri, în unităţile sanitare clinice cu peste 400 de paturi trebuie să existe numai cinci funcţii de conducere: manager, director medical, director financiar, director de cercetare - dezvoltare şi director de îngrijiri, iar în cele sub 400 de paturi să existe doar patru funcţii de conducere, fără directorul de îngrijiri. De asemenea, şi în unităţile sanitare neclinice cu peste 400 paturi rămân doar patru funcţii de conducere - manager, director medical, director financiar şi director de îngrijiri, iar în cele sub 400 de paturi doar trei - manager, director medical şi director financiar. Astfel, s-au redus în toată ţara, 577 de funcţii de conducere, care ar însemna, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, o diminuare în medie a cheltuielilor cu salariile lunare de peste un milion de lei pe lună.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • salariat 03 Mar, 2010 13:25 ce face dr capatina fara dir adtiv ca orice problema aveai erai indrumat la dir adtiv. ce sa spunem si de dir medical sau economic care sint interesate numai de problemele personale?