Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:02 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi ani de la moartea maestrului Comunitatea elenă din Constanţa a dezvelit o placă în memoria lui Jean Constantin(galerie foto)

ro

25 May, 2012 21:54 5385 Marime text
10_Jean_Constantin_-_dezvelire_placa.jpgÎn urmă cu doi ani, pe 26 mai, se stingea din viaţă actorul Jean Constantin. Trei zile mai târziu, sute de constănţeni îl conduceau pe ultimul drum, în aplauze, pe maestrul comediei româneşti.

„Veselia n-are vârstă!"

Pentru unii, moartea lui Jean Constantin a însemnat despărţirea definitivă de una dintre figurile care le-au marcat copilăria, adolescenţa, tinereţea. Pentru alţii, dispariţia maestrului s-a tradus prin pierderea unuia dintre numele de marcă din teatrul şi din filmul românesc. Pleca dintre noi adorabilul actor care i-a dat viaţă lui Ismail în „Toate pânzele sus". Pleca dintre noi cel care, într-un interviu acordat lui Radu Georgescu în 1979, spunea că „Veselia n-are vârstă!".

jean_conantin_dezvelire_placa_2.jpg

Pentru a comemora amintirea lui Jean Constantin, Comunitatea Elenă „Elpis" Constanţa a dezvelit, vineri, o placă memorială la blocul în care a trăit în ultimii peste 20 de ani maestrul. Gestul aparţine atât comunităţii de greci din Constanţa, cât şi lui Ionuţ Galani, unul dintre apropiaţii artistului. La eveniment au participat soţia regretatului actor, Nina, Ionuţ Galani, tătăl lui Galani, precum şi reprezentanţi ai Comunităţii Elene „Elpis". Pe placa de marmură este scris: „În acest imobil a locuit marele actor Jean Constantin, în perioada 1982 - 2010. Comunitatea Elenă «Elpis» Constanţa".

Toate pânzele sus

 jean_constantin.jpg

Ceea ce trebuie menţionat este că Jean Constantin era membru al comunităţii de greci din Constanţa. Mama sa a fost grecoaică. Jean Constantin se născuse în judeţul Constanţa, la Techirghiol. Tatăl maestrului a fost şi el actor. Jean Constantin a jucat în 87 de filme, dintre care amintim „Procesul Alb", „Brigada diverse", „Frumosu' de la Marea Neagră". Rolul care l-a consacrat definitiv a fost, totuşi, cel din „Toate pânzele sus".

Unul dintre regretele comunităţii elene din Constanţa este acela că, susţin anumiţi membri, pentru Jean Constantin, pentru memoria lui, nu se face suficient. În Constanţa nu există un teatru, o stradă care să poarte numele maestrului. La scurt timp după moartea lui se vehicula informaţia conform căreia, în apropierea Cazinoului din Constanţa, ar urma să fie construită o bancă, pe care să fie o statuie din bronz, în mărime naturală, reprezentându-l pe Jean Constantin stând pe bancă. La doi ani de la dispariţia actorului, despre acest proiect nu s-a mai auzit niciun cuvânt.

Jean Constantin era vesel, jovial, natural. Era actorul înzestrat cu un talent de invidiat, omul energic, veşnic vesel. Era un spiriduş al scenei, un om care dăruia necondiţionat bucuria.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii