Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Donatii pentru salariile dascalilor

ro

27 Feb, 2004 00:00 1128 Marime text

Ministerul Educatiei finanteaza invatamantul din banii profesorilor

MECT va propune dezbaterea unui proiect prin care se vor acorda indemnizatii si prime cadrelor didactice din fondurile extrabugetare ale unitatilor scolare * Mai exact, elevii si profesorii vor trebui sa produca bani prin activitatile educative pe care le desfasoara * Actiunile de acest gen, din care se pot obtine fonduri suplimentare, sunt puse in practica in mai multe unitati scolare din judetul nostru * Sporurile si cresterile salariale vor fi suportate si din donatiile sau taxele persoanelor fizice si juridice

Profesorii vor putea beneficia de bonuri de masa si prime de vacanta, aceste subventii urmand sa fie asigurate din fondurile extrabugetare ale unitatilor scolare. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va inainta un proiect de Hotarare de Guvern prin care sa dea posibilitatea unitatilor de invatamant sa utilizeze veniturile proprii pentru imbunatatirea unor conditii de munca si ridicarea nivelului de pregatire prin acordarea unor drepturi suplimentare materiale si salariale. Masura are ca scop stimularea personalului care va participa la realizarea acestor venituri. Astfel, unitatile de invatamant preuniversitar din judetul nostru vor putea inchiria spatii sau desfasura activitati de productie si cultural-educative, obtinand venituri proprii. De asemenea, sunt binevenite si sponsorizarile, donatiile sau taxele de la persoanele fizice si juridice, banii obtinuti in aceste conditii putand fi utilizati exclusiv in interesul institutiilor de invatamant. Conducerile unitatilor scolare vor putea oferi din aceste fonduri o serie de drepturi salariale suplimentare. In primul rand, se pot asigura cresteri salariale de pana la 30% din salariul de baza al functiei, precum si sporuri cuprinse intre 10% si 15% pentru personalul de ingrijire si cel nedidactic cu o vechime de peste zece ani neintrerupti in institutii sau unitati de invatamant. Pentru atragerea tinerilor suplinitori necalificati la scolile din mediul rural, din localitatile izolate sau unde incadrarea personalului se face cu greutate, MECT ofera posibilitatea acordarii de catre conducerile unitatilor de invatamant respective a unei indemnizatii de pana la 20% din salariul de baza al functiei. Reprezentantii ministerului de resort au tinut sa precizeze ca aceste drepturi salariale suplimentare nu fac parte din salariul de baza si nu constituie baza de calcul pentru alte sporuri. Tot din veniturile proprii rezultate din activitatile de prestari servicii, profesorii, educatorii si invatatorii mai pot beneficia si de tichete de masa, o prima de vacanta, care se acorda o data cu indemnizatia pentru concediul de odihna, sau de subventionarea cursurilor de formare profesionala. Acest din urma serviciu va putea fi asigurat de unitatea de invatamant numai in situatia in care stagiul se face la solicitarea cadrului didactic si in interesul institutiei.

Ajutor in caz de deces

Pe langa toate aceste facilitati, personalul didactic va primi ajutor material in caz de deces sau pentru proaspetele mamici. Mai exact, se va plati un salariu de baza mamei incadrate in institutia sau unitatea de invatamant, pentru nasterea fiecarui copil, sau sotului incadrat in institutia sau unitatea de invatamant daca mama nu este incadrata in munca. In caz de deces al unui salariat din institutia de invatamant, suma ajutorului de deces, acordata in baza Legii bugetului asigurarilor sociale de stat, se va putea completa cu diferenta de pana la cinci salarii ale persoanei decedate. Persoanele care vor solicita pensionarea vor primi o indemnizatie de cel putin un salariu de baza al functiei de incadrare. Profesorii care se vor implica activ in derularea actiunilor de unde pot fi obtinute fonduri extrabugetare vor avea dreptul la premii speciale, in limita a 30% din veniturile respective. Cei care vor primi indemnizatii sau prime din bugetele suplimentare ale unitatii de invatamant vor fi selectionati pe baza unor criterii de acordare, stabilite de consiliul de administratie al institutiei si de reprezentantii salariatilor.

Microproductia, practicata si la Constanta

Activitati de acest gen, din care se pot obtine fonduri suplimentare, sunt puse in practica in mai multe unitati scolare din judetul nostru. La grupurile scolare "Vasile Parvan", "Gheorghe Duca", Constructii de Masini Constanta, "Ion Banescu" din Mangalia, elevii s-au specializat in confectionarea de mobilier, iar cei de la Colegiul Tehnic "Tomis" Constanta au realizat lucrari de zidarie, zugraveli, instalatii sanitare si electrice. Mult mai avantajate sunt grupurile scolare cu profil agricol, unde activitatile scolare constituie surse de venit suplimentare pentru unitatile respective. In aceasta categorie se includ Grupul Scolar Agricol Poarta Alba, Grup Scolar Agricol Castelu si Grup Scolar Agricol "Palas" Constanta. Liceenii de la Grup Scolar "Virgil Madgearu", Grup Scolar "I.N. Roman" si Colegiul Comercial "Carol I" sunt implicati in firme pentru exercitiul pe domenii de pregatire, aceste societati fiind surse de fonduri pentru unitatile de invatamant. Alte 18 scoli au inchiriat agentilor comerciali spatii in curtea institutiei si 26 in incinta unitatii. Taxa perceputa pentru chirie este cuprinsa intre 20 si 60 de euro, in functie de suprafata inchiriata. In ciuda acestui fapt, din aceste activitati se obtin fonduri destul de putine, cat sa poata asigura necesarul de material tipizat sau de produse de curatenie pentru scoli. In majoritatea situatiilor, elevii deruleaza aceste activitati mai ales in timpul orelor de pregatire practica. Mai exact, ei repara instalatiile electrice sau sanitare din liceele respective ori vopsesc si reconditioneaza mobilierul din propria clasa, actiuni care nu aduc fonduri suplimentare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii