Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:03 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

El este eroul de la Cogealac (galerie foto)

ro

24 Jun, 2009 02:28 8655 Marime text

cap_3.jpgPrimarul Cati Hristu ne-a declarat că îl va face cetăţean de onoare al localităţii

Într-o lume în care oamenii de abia au timp să se mai gândească la propriile necazuri, într-un mediu în care valorile noastre sunt sinonime cu scălâmbăielile televizate ale unor pseudo-vedete, iată că există şi excepţii.

Spre surprinderea celor mai mulţi dintre noi, există persoane care nu numai că au timp să se gândească la cei din jurul lor, mai mult, în anumite momente, sunt mai interesaţi de soarta celorlalţi decât de propriul viitor. Nelu Balaci, pe care ne mândrim să-l numim eroul de la Cogealac, este unul dintre ei. Duminica trecută, când mai toată lumea se bucura de vremea frumoasă şi de ziua liberă, acest Nelu Balaci a salvat trei oameni şi era pe punctul de a-l scăpa de la moarte şi pe un al patrulea. Nu s-a gândit niciun moment la el însuşi.

cogealac_3.jpg„E un băiat tare săritor"

Tragedia s-a produs în curtea lui Nicolae Dumitrache, unul dintre preoţii din localitate. Acesta a tocmit câţiva tineri, în sfânta zi de duminică, să vină să-i rezolve problema cu fântâna din curte, care nu avea apă. Iar ei au intrat, pe rând. Unul dintre ei, tatăl a trei copii, nu avea să mai iasă. Este vorba despre Ilie Voica, un tânăr de 28 de ani, care odată ce a intrat în puţul adânc de şase metri a leşinat şi a căzut în apă. A fost urmat de Laurenţiu Achimaş, Ionel Corbu şi George Cristache. Din lipsă de oxigen, şi din cauza mirosului puternic de gaze, niciunul dintre ei nu ar fi ieşit afară dacă nu şi-ar fi riscat viaţa şi nu le-ar fi sărit în ajutor concetăţeanul lor, Nelu Balaci. Dar cine este acest Nelu Balaci, acest erou al comunei Cogealac? „Este un băiat tare săritor. Nu a fost om pe care să nu-l ajute", povesteşte Filoftea Balaci, mama salvatorului. Om simplu, obişnuit cu greul vieţii, bărbatul nu a stat pe gânduri atunci când a fost anunţat că patru localnici din Cogealac sunt în pericol să moară asfixiaţi.

cogealac_2.jpg„Ca să salvezi un om faci orice"

„Eram la cârciumă, ca fiecare, duminica, când m-au strigat şi pe mine. Nu mi-a fost teamă. Ca să salvezi un om faci orice. Nu mai stai să te gândeşti la tine în astfel de momente. În disperarea aia, nu mai ştiam nimic", povesteşte salvatorul. Un singur regret are. Şi îl exprimă chiar la înmormântarea lui Ilie Voica, unul dintre bărbaţii tocmiţi de preotul Dumitrache, care în aceea duminică uitase de cele sfinte şi-i chemase sa-i dea o mână de ajutor la fântână. „Ce rău îmi pare că nu am putut să-l scot în viaţa şi pe el", spune eroul din Cogealac. Ni s-ar fi părut normal ca acelaşi regret să şi-l exprime şi preotul Dumitrache, care nici măcar  nu a catadicsit să fie prezent la înmormântare.

„Îl facem cetăţean de onoare"

Meritul lui Nelu Balaci i-a fost recunoscut nu numai de localnici, ci şi de primarul comunei Cogealac. Contactat telefonic, Cati Hristu ne-a declarat că îl va face cetăţean de onoare al localităţii pe acest erou. Sperăm că se va ţine de promisiune.

{mos_ri:cogealac,erou}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eu 01 Jan, 2011 19:16 yes its good but not useful
  • !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25 Jun, 2009 13:20 Stim doar sa judecam, dar i se poate intampla la oricine acest necaz(nu a fost singurul caz de pana acum).Fereasca-ne dumnezeu de rele.Credeti ca ar fi vrut sa se intample nenorocirea.
  • ptr.eu 24 Jun, 2009 08:25 dumneavoastra domnule daca va pot numi asa puneti-va o oglinda in fata si studiati-va sigur eu mai sper ca va ajuta.modul dumneavoastra de gindire trebuie sa va sperie si eu personal nu v-as da voie sa cresteti nici serpi deoarece mi-ar fi frica sa nu va revarsati dragostea asupra lor.
  • stefan@co 24 Jun, 2009 08:19 domnule preot Mancas sau ce esti dumneata,Mintuitorul a spus dupa cite tin eu minte ca cel care este fara de pacat sa puna mina pe piatra si sa arunce.esti dumneata unul dintre aceia si nu stim si noi?stim in schimb ca orice om greseste fie el si preot si atnci cind se afla in asemenea momente trebuie sa fim ca in viata la bine si la greu.multumesc.
  • Preot Gabriel Mascas 24 Jun, 2009 00:51 informare ??nu ai identitate ??? acest popa trebuia sa fie prezent si sa contribuie total la inmormintare in mod crestinesc moral si nu prin absenta !Crezi ca ar fi fost linsat? deci informare -lasitate intelege bine mesajul ziarului ,asa exemplu de popa nu e de mirare cu asa exemplu de episcop!!!
  • eu 24 Jun, 2009 00:18 ai dreptate ,,prieteni stiu de ce'adica stiu ca Dumitrache este un nesimtit si un betiv ordinar.Halal preot
  • informare 23 Jun, 2009 22:28 Spre informarea dvs. Preotul acuzat de dvs ca "nu a catadicsit sa fie prezent" a fost si si-a exprimat regretul in fata familiei indurerate la priveghiul crestinesc de seara. Dar desigur ca a acuza va este la indemana, fara a informa corect de ce nu a fost....prietenii stiu de ce