Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:56 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevi de la Carmen Sylva, implicati intr-un proiect Comenius

ro

30 Apr, 2009 02:47 3686 Marime text

Eforie_liceu_Carmen_Silva.jpgÎn aprilie 2009, şcolarii, însoţiţi de trei profesori, s-au întâlnit cu colegii lor de proiect în Norvegia

Pentru a treia oară, Liceul Carmen Sylva din Eforie Sud este partener în cadrul unui proiect Comenius, finanţat de Uniunea Europeană. Unitatea de învăţământ a participat la o competiţie deschisă şi s-a numărat printre cele 170 de şcoli ale căror aplicaţii au fost aprobate din cele 900 care au intrat în concurs.
Proiectul se numeşte „Europe Versus Energy" şi are ca obiectiv tratarea unor subiecte precum găsirea de surse regenerabile de energie, metode de diminuare a poluării sau impactul crizei energetice asupra economiei. La proiect, alături de echipa de elevi şi profesori de la Liceul Carmen Sylva din Eforie Sud, participă şi şcoala „Deftero Peiramatiko Gymnasio Thessalonikis" din Grecia (şcoala coordonatoare), Liceul „St. Petri Skola" din Suedia şi Liceul „Kongsbakken videregaende skole" din Norvegia. „Europe Versus Energy" se derulează pe parcursul a doi ani, între 2008 şi 2010. În cadrul acestuia au fost stabilitate patru deplasări la unităţile partenere, iar două dintre ele au avut deja loc. În noiembrie 2008, colegii de proiect au avut drept punct de întâlnire Thessaloniki din Grecia, unde au stabilit sarcinile de lucru şi target-urile pe care fiecare ţară participantă va trebui să le atingă. În aprilie 2009 a urmat cea de-a doua întâlnire. Norvegia a fost de această dată locul unde elevii şi profesorii de la Liceul Carmen Sylva s-au reunit cu colegii lor de proiect. În oraşul norvegian Tronso, ei au avut şansa de a veni în contact cu o cultură şi o civilizaţie nouă. Întâlnirea a avut un impact impresionant asupra copiilor, dat fiind faptul că aceştia au fost găzduiţi de elevii norvegieni. În zilele în care au rămas în Norvegia, cadrele didactice şi şcolarii au făcut o vizită la Universitatea Tromso, unde tinerii participanţi au realizat un set de experimente ce vizau studiul pompelor de căldură, au făcut o vizită la Polaria,  iar dresura de foci a fost atracţia principală. De asemenea, ei au asistat şi la o prezentare a unor turbine eoliene şi au putut pune întrebări legate de modul de funcţionare. „Am rămas profund surprinse de multitudinea peisajelor arctice, cât şi de receptivitatea localnicilor la cunoaştere şi schimbare. Timp de 4 zile am petrecut momente minunate alături de prietenii noştri din celelalte ţări participante. Faptul că am avut ocazia să interacţionăm social şi cultural cu adolescenţi din alte ţări ne-a deschis graniţele către cunoaşterea mai aprofundată a civilizaţiilor europene. De asemenea, proiectul ne-a îmbogăţit cunoştinţele asupra găsirii şi utilizării energiilor regenerabile", au declarat elevele Mihaela Năstase şi Mirela Mihalea.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii