Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:57 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusivitate Amenda de aproape 60.000 de lei pentru Teodosie

ro

15 Feb, 2010 04:08 3805 Marime text

cap_4.jpgÎnalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost obligat la plata unei amenzi civile de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la comunicarea unui răspuns către părintele Mascas

Înaltul ierarh va trebui să plătească o amendă civilă care se ridică la aproape 60.000 de lei, pentru refuzul de a comunica un răspuns adversarului său, părintele Gabriel Mascas. Hotărârea este irevocabilă, judecătorii Curţii de Apel Constanţa respingând recursul promovat de Teodosie. Contactat telefonic cu privire la decizia instanţei, Înalt Prea Sfinţia Sa ne-a expediat la purtătorul de cuvânt şi ne-a închis brusc telefonul.

Cazul „preotul Mascas versus ÎPS Teodosie" a debutat pe rolul instanţelor constănţene în urmă cu mai mulţi ani. Totul a pornit în 2005, când, prin cererea înregistrată sub numărul 694/16.02.2005 la Arhiepiscopia Tomisului, părintele Mascas a solicitat reevaluarea situaţiei sale create prin demisionarea din funcţia de paroh al Parohiei Cernavodă, Protoieria Medgidia, luna iunie 2001. În contextul reevaluării situaţiei sale, în sensul de a i se acorda dreptul de a sluji în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, părintele a amintit despre „preoţii cu situaţii canonice grave, respectiv crime, puşcărie, recăsătorire, bătăi în altar, şi preoţi şi episcopi colaboratori cu fosta poliţie politică - Securitatea - consemnat şi episcopul Petrescu Macedon", cărora li se permite totuşi să slujească. Iar asta, în condiţiile în care părintelui Mascas, care are, potrivit declaraţiilor sale, aprobare de recăsătorire de la trei foşti episcopi, i s-a ridicat acest drept. Pentru că nu a primit niciun răspuns la solicitarea sa în termenul legale de 30 de zile, Gabriel Mascas a acţionat în instanţă Arhiepiscopia.

ips_teodosie.jpg20% din salariu

După ce iniţial acesta a pierdut procesul, la Judecătoria Constanţa, apelul i-a fost admis de Tribunalul Constanţa şi, în urma rejudecării, i s-a dat câştig de cauză. De menţionat că, pe parcursul procesului, Arhiepiscopia Tomisului nu şi-a precizat în nici un fel poziţia faţă de solicitările părintelui Mascas. La finalul unui proces care a durat mai mulţi ani, în noiembrie 2007, instanţa a obligat Arhiepiscopia să-i comunice un răspuns preotului Mascas. Pentru a primi, totuşi, un răspuns din partea Arhiepiscopiei, părintele Mascas a notificat instituţia, prin intermediul executorului judecătoresc Aurel Malciu. Chiar şi aşa, conducerea Arhiepiscopiei nu a putut fi înduplecată să comunice vreun răspuns solicitărilor părintelui Mascas. În replică, părintele l-a dat în judecată pe Arhiepiscopul Tomisului, Macedon Petrescu, şi a solicitat instanţei „obligarea la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, începând cu data de 30.10.2008, până la data când va emite decizia privind soluţionarea cererii". Arhiepiscopul a pierdut procesul şi la Tribunal, dar şi la Curtea de Apel. „Întrucât nici până la data curentă, respectiv 14.02.2010, pârâtul nu a emis o decizie, solicit Tribunalului prin acţiune de judecată o nouă prescriere a amenzii aplicate pe zi de întârziere evaluată la data curentă la 58.600 lei", a precizat Gabriel Mascas. „Vă rog să observaţi calitatea morală a actului administrativ aplicat în speţa de faţă de către Episcopul Tomisului Petrescu Macedon. Aceste abuzuri se întâlnesc la toate Episcopiile din ţară şi Patriarhia Română. Supercentralizarea puterii clericale în mâinile a peste 80 de episcopi şi hirotonirea altora a dus la formarea unei noi clase, burghezia proletară clericală, absolut ignorantă faţă de credincioşi şi preoţi care au devenit nişte marionete", a spus părintele.

Statul Burghez Clerical

„Formarea Statului Burghez Clerical, plătit în mod fraudulos şi abuziv de la bugetul de stat, împotriva canoanelor Bisericii, duce la fenomene dintre cele mai curioase, printre care şi nerespectarea legilor, a Constituţiei şi a Drepturilor Fundamentale ale Omului". „Din moment ce o instituţie bisericească sfidează hotărârea unei instanţe de drept", spune preotul „Statul nu trebuie să aplice altă alternativă decât scoaterea în afara legii a acelei instituţii care se consideră mai presus de lege şi mai presus de Dumnezeu", a declarat părintele. „Conflictele oneroase în care instituţia Bisericii a fost târâtă chiar de nomenclatura acestei instituţii în ultimul timp dovedesc faptul că aceasta nu are nicio incidenţă cu poporul roman şi Dumnezeu, anulând scopul pentru care a fost creată", a conchis acesta. Înalt Prea Sfinţia Sa nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere, dat fiind că ne-a închis telefonul după ce ne-a expediat la purtătorul de cuvânt imediat ce i-am precizat contextul în care îl sunam. La rândul său, părintele Alin Boc, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, a solicitat timp pentru a se documenta despre subiect, dat fiind că îl cunoaşte doar vag. „În caz contrar, îmi rezerv dreptul de a nu da niciun fel de declaraţie", a conchis purtătorul de cuvânt.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • p@dre 24 Feb, 2010 15:58 mascas a avut femei la produs, a fost un curvar iar cei din cernavoda il cunosc foarte bine. nici IPS nu e cel corect dar nici Mascas nu se lasa mai prejos in ceea ce inseamna viata morala. AMIN
  • Iuliana Cristescu 18 Feb, 2010 21:11 Nu ne mai prostiti cu machiavelismul vostru popesc si dati de mincare la saraci asa spune si Evanghelia voastra! Burghezia se vede din luxul si opulenta voastra si din tot ce faceti!Omul asta vorbeste de mafiotii care s-au imbogatit nu e sarit din mintio sa ceara scoaterea Bisericii inafara legii ! Ai macar seminarul teologic??
  • Pr. Gheorghe Iftimi 15 Feb, 2010 13:57 Cata iubire trebuie sa ai in suflet pentru a putea cere trecerea in afara legii a Bisericii!!! Sa fie oare o coincidenta aparitia articolului acesta azi, la inceputul Postului Mare? Fostul preot ar trebui sa stie, mai bine ca oricine, ca intemeietorul acestui "stat burghez clerical" este Insusi Iisus Hristos iar ascultarea, in Biserica, nu este ceva optional ci obligatoriu. Din 12 apostoli unul singur a iesit de sub ascultarea Invatatorului (ma refer la Iuda, bineinteles) si condamnarea lui este in veci! Probabil ca ex-preotul si-a gasit un alt invatator, unul care "moare" de emotie la gandul ca Biserica va face din virtute, pacat si din pacat, virtute. Incercari sunt, cu siguranta; un caz este chiar Mascas, ce vrea sa ridice desfranarea la rang de cinste si poate sa schimbe sfintii din calendarul nostru cu desfranatii Sodomei. Sfintii nostri sunt modelele noastre si ei stau la temelia Bisericii. Eu, crestinul, nu vreau decat sa fiu la fel ca ei, pentru ca ei au reusit sa fie la fel ca Iisus si asta ii face vrednici de crezare. Pe Mascas il dau de gol faptele sale: neinfranarea si ura, lacomia si invidia si in cele din urma lepadarea. Cine vrea sa fie ca el sa-i urmeze! Eu nu vreau si fac ascultare de Biserica si in Biserica. Personal, recomand tuturor crestinilor sa-si indrepte atentia in aceasta perioada asupra curatirii sufletesti prin post si rugaciune si sa nu se lase tulburati de diavol care este tatal minciunii! Crestinul are, in aceste 40 de zile, atentia treaza si constiinta lucratoare spre sfintenie mai mult ca in alte zile, iar sfintenia vine doar prin iubire si rugaciune. Deci, rugati-va unii pentru altii si iubiti pe Dumnezeu si pe cel ce se afla in nevoie langa voi, aproapele vostru, daca vreti sa-L vedeti pe Hristos inviind! Dumnezeu ii iubeste pe toti oamenii in mod egal insa mantuirea nu este a tuturor, ci numai a celor care o cauta.