Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fetele trec testul de virginitate

ro

03 Jun, 2008 00:00 5064 Marime text
1212417777.jpg

De la inceputul anului, parintii a 30 de fete au solicitat certificatul medico-legal * In majoritatea cazurilor s-a constatat virginitatea

In termeni colocviali, le numim atestate de virginitate. In lumea medicala, sunt cunoscute sub denumirea de certificate medico-legale. De ceva vreme, conceptul de "fata mare" tinde sa nu mai fie un subiect tabu, iar tinerelor nu le mai este impus sa fie neprihanite in noaptea nuntii. Nici varsta majoratului, catalogata de societate drept termen "legal", dupa care debutul vietii sexuale era, in linii mari, acceptat, nu mai este o conditie sine qua non ca o persoana sa fie considerata cu integritate morala. Afirmatia ca virginitatea nu mai este la mare cautare, cel putin in mediul urban, este intarita de parerea specialistilor de la Serviciul de Medicina Legala (SML) din Constanta. "Inainte de anul 2000, erau mai multe solicitari de eliberare a certificatului medico-legal. De la inceputul anului, 30 de fete au fost supuse examenului genital, iar in cele mai multe cazuri, s-a constatat virginitatea", spune Marius Popa, sef lucrari, expert medico-legal al SML.

La moda, printre rromi

Traditiile legate de acest aspect se mai pastreaza, totusi, in zonele rurale, unde toata lumea stie ce face capra vecinului sau, daca nu, inventeaza vreo picanterie. "Foarte multe solicitari vin din partea persoanelor de etnie rroma, pentru care casatoria este o virtute", explica acesta. Dar fecioria fetei nu este importanta doar pentru a-i dovedi castitatea. In majoritatea cazurilor, ceea ce ar trebui sa fie un legamant sfant, din perspectiva doctrinei religioase, capata conturul unei afaceri negociate intre doua parti. Iar "aleasa" nu este nimic altceva decat un bun din vanzarea caruia intra in buzunarele socrului mic averi intregi. Si cum tranzactia trebuie sa fie organizata pana in cele mai mici detalii, parintii fetelor de etnie rroma, care de abia au trecut de varsta de zece ani, isi iau de manuta odorul si trec pragul Serviciului de Medicina Legala. O piedica in constatarea neprihanirii o reprezinta himenul complezant sau elastic, care nu se rupe in urma contactului sexual si nu are loc sangerarea, care inca mai este considerata metoda cea mai sigura de a dovedi daca fata a fost sau ba cuminte. "Examenul genital are limitele lui. Astfel, daca persoana care a fost supusa investigatiei are himenul dilatabil, nu putem spune daca a fost sau nu virgina", spune Marius Popa.

Le face si le desface

Desi marea majoritate a persoanelor nu mai pun mare pret pe virginitate, iar cele mai multe solicitari vin din partea rromilor sau a organelor de cercetare, in caz de viol, totusi, mai exista persoane inchistate in prejudecati. Reprezentantul SML Constanta ne da drept exemplu o persoana de varsta a treia, victima a unei deflorari fortate. In cazul acesteia, certificatul medico-legal, eliberat in urma violului, a dovedit faptul ca batrana nu intretinuse relatii sexuale pana in momentul incidentului. Dar asa-zisele atestate de virginitate nu sunt solicitate doar de parintii minorelor sau de organele de politie. Sunt persoane care cer efectuarea examenului genital in caz de calomnie. Astfel, pentru a pune capat carcotelilor, reprezentantele sexului frumos pot solicita certificatul medico-legal. Marius Popa, expert medico-legal, povesteste cum pe la sediul SML a trecut chiar si o calugarita, despre care circula zvonul ca le face si le desface. Atestatul de virginitate a dovedit, insa, contrariul.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii