Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:30 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fiecare persoana este predispusa la alergie

ro

26 Jul, 2003 00:00 862 Marime text

Fara leac de vindecare

Cei mai redutabili inamici ai sistemului imunitar uman sunt polenul, mucegaiul si praful * Controalele medicale au scos la iveala faptul ca pana si cele mai banale lucruri pot deveni un factor de declansare a bolii * In Romania, aproximativ 50 la suta din populatie este alergica * La nivelul judetului Constanta, centrul de testare a cauzelor alergiilor se afla in cadrul Spitalului Judetean

Din ce in ce mai multi oameni sufera de alergii, avertizeaza medicii. Berea, tigarile, prezervativele sau chiar apa pot provoca moarte sau invaliditate. Cadrele medicale incearca sa stabileasca normele de testare si tratare a acestei boli. In ziua de astazi, fiecare este predispus sa fie afectat de aceasta boala, putandu-se declansa fie de la o floare sau chiar de la un animal de casa. Reactiile par a fi, la prima vedere, inofensive, respectiv stranut sau mancarime de piele. In anii anteriori, astfel de simptome se manifestau mai ales vara. In prezent, insa, boala este activa in tot timpul anului, iar simptomele tind sa se agraveze. Cei mai redutabili inamici ai sistemului imunitar uman sunt polenul, mucegaiul si praful, insa, in urma controalelor medicale, s-a constatat faptul ca pana si cele mai banale lucruri pot deveni un factor de declansare a bolii.

Jumatate dintre romani sunt alergici

Medicul alergolog Andreea Zisu este de parere ca unii oameni sunt astfel afectati de umezeala din locuinte, de panzele de paianjeni sau de unele medicamente aparent inofensive, care nu isi fac efectul. "Multi au reactii adverse, iar cel mai proaspat mar sau morcov poate zdruncina sanatatea. Alergia, boala societatii moderne si, culmea, chiar a celei prospere, si-a triplat numarul victimelor in ultimele decenii", a mai precizat aceasta. Specialistii, insa, nu cunosc cauzele sigure care duc la aparitia acestei boli. Acestia stiu doar ca sistemul imunitar al oamenilor s-a dezechilibrat, ca celulele se transforma singure si nu mai fabrica anticorpii obisnuiti, mediul in care traim devenind agresiv. De anul trecut pana in prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a concentrat toate fortele pentru lupta impotriva alergiilor. In Romania, aproximativ 50 la suta din populatie este alergica. "Aceasta nu indica nivelul crescut de trai din tara noastra, ci efectele unei oarecare bunastari: poluarea excesiva a oraselor industrializate, alimentele diverse, medicatia moderna. Toate agreseaza si sensibilizeaza sistemul imunitar al omului", a mai explicat medicul alergolog Andreea Zisu.

Laptele praf nu e bun intotdeauna

Urticaria, insotita sau nu de edeme, este cea mai frecventa forma de alergie. Se manifesta prin pete rosii, umflate, e insotita de mancarimi puternice, usturime pana la arsura si poate aparea pe mucoase, generand acele umflaturi ale laringelui, ale limbii, ale glotei, care, netratate, duc la decesul pacientului prin insuficienta respiratorie. Mediul alergolog a precizat faptul ca nici copiii nu sunt scutiti de alergii, mai ales cei care au inceput sa fie hraniti cu lapte praf si alimente obisnuite din primele luni de viata. Medicii de specialitate atrag atentia asupra faptului ca nimeni nu trebuie sa se trateze de unul singur. "Alergiile apar la persoane pe care le numim atipice, care au o sensibilitate genetica, cel putin o persoana in familia lor suferind de aceasta boala. Cele mai multe alergii sunt cele alimentare, declansate din cauza proteinelor alimentare din carne, oua, apoi alergii la medicamente sau la soare. Daca acestea din urma conduc la manifestari strict cutanate, adica la nivelul pielii, cele mai periculoase sunt cele respiratorii, manifestate prin bronhospasm, existand pericolul de sufocare", declara medicul Andreea Zisu. Alergia nu poate fi tratata decat daca se cunoaste cauza declansarii bolii. "Fiecare trebuie sa-si cunoasca sensibilitatile, daca au existat cazuri in familie, si, odata depistata cauza, ea trebuie evitata", a explicat medicul alergolog Zisu.In Constanta, centrul de testare a cauzelor aparitiei alergiilor se afla in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. Pacientii trebuie sa se prezinte neaparat la un medic de specialitate, in momentul in care au simptome de tipul unei alergii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii