Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:08 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firmele care plaseaza navigatori, din nou in atentia Inspectoratului de Munca

ro

13 Jan, 2004 00:00 1341 Marime text

Carnetele de munca raman in vigoare

Anul acesta au existat sesizari din partea marinarilor abandonati pe diferite nave * In perioada urmatoare, va avea loc o intalnire cu reprezentantul ITF pentru gasirea solutiilor in astfel de cazuri * Inainte de a accepta un contract, persoanelor li se recomanda sa solicite informatii de la ITM

Inspectoratul Teritorial de Munca a continuat si de la inceputul acestui an actiunile de control care vizeaza depistarea si sanctionarea angajatorilor care utilizeaza forta de munca fara forme legale si care incalca astfel legislatia muncii. Controalele au ca scop respectarea legislatiei in domeniul relatiilor de munca, imbunatatirea conditiilor de munca si reducerea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala. Astfel, in domeniul relatiilor de munca au fost verificati 12 agenti economici. Din totalul celor verificati, la un numar de sase agenti economici au fost depistate nereguli, printre care nedepunerea la termen la ITM a dovezilor de plata a salariilor, insotite de actele ce atesta plata lunara a C.A.S., contributia la fondul de somaj, incalcand astfel prevederile articolului 9 din Legea 130 din 1999, iar pentru aceste abateri au fost sanctionati. Tot in aceasta perioada, respectiv de la inceputul anului si pana in prezent, au fost solutionate zece sesizari ale cetatenilor care vizau aspecte privind nedepunerea de catre societate a deciziilor de incetare a activitatii salariatilor, neacordarea drepturilor salariale la termenele stabilite in contractul individual de munca si neacordarea preavizului la incetarea activitatii. In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost verificati zece agenti economici din domeniile industrie alimentara, panificatie, constructii civile si industriale, transporturi si reparatii auto. Nu s-au aplicat sanctiuni in acest domeniu, ci au fost luate doar masuri pentru stabilirea obligatiilor tehnice, sanitare si organizatorice de protectie a muncii, corespunzatoare conditiilor de munca si factorilor de mediu specifici.

Eliminarea muncii copilului

Noutatea acestui an o reprezinta campania privind eliminarea muncii copilului, ce se va desfasura pe intregul parcurs al anului, acest subiect fiind extrem de actual la nivel mondial. Guvernul Romaniei, prin Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, si Organizatia Internationala a Muncii au semnat un Memorandum de Intelegere in baza caruia se desfasoara Programul International pentru Eliminarea Muncii Copilului. Scopurile principale sunt prevenirea extinderii muncii copilului, intarirea capacitatii organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale pentru implementarea politicilor nationale de combatere si constientizarea opiniei publice asupra problematicii muncii copilului. O alta campanie care se va desfasura de astazi la nivel national este cea privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme, pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Inspectorii de munca din cadrul ITM vor efectua controale la agentii economici care isi desfasoara activitatea in aer liber, cum ar fi domeniul constructiilor civile si industriale, operatori portuari, santiere navale, platforme marine, vanzatori la tarabe, in chioscuri si alte categorii care ar putea avea de suferit din cauza temperaturilor scazute. Tiberiu Plesu, inspectorul sef al ITM, a precizat ca, potrivit legislatiei actuale, agentii economici au obligatia de a asigura salariatilor o cantitate cuprinsa intre 0,5 si un litru de ceai cald in conditiile in care mercurul termometrelor indica minus cinci grade sau sub aceasta limita. Tot in perioada imediat urmatoare, inspectorii de munca vor face controale inopinate in port si, de asemenea, vor verifica daca agentii economici respecta legea in ceea ce priveste salariul minim pe economie. Cei care nu au facut inca modificarile de rigoare risca sanctiuni contraventionale cuprinse intre 20 si 50 de milioane de lei.

Carnetele de munca, inca in vigoare

Unul din articolele Codului Muncii a suferit modificari la sfarsitul anului trecut. Astfel, Legea 53/3003 a fost inlocuita de Legea 541 din acelasi an. Modificarea a survenit la articolul 296 din vechiul act normativ. Acest articol spune acum ca vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2006 se pastreaza pe carnetele de munca. Altfel spus, carnetele de munca nu vor disparea, asa cum prevedea vechiul Cod al Muncii, ci vor fi functionale pana la sfarsitul anului 2006. Dupa aceasta data, situatiile legate de vechimea in munca se solutioneaza doar de catre instanta. Dat fiind faptul ca nu vor disparea, ITM are nevoie de aproximativ 30.000 de carnete de munca. La ora actuala, la sediul institutiei exista 55.000 de astfel de carnete, iar la agenti economici alte 60.000.

Inspectorii de personal dau teste

Potrivit legislatiei in vigoare, toti inspectorii de personal din cadrul societatilor care au primit aviz in ceea ce priveste operarea cartilor de munca trebuie sa dea un test. La nivelul judetului exista 480 de astfel de societati. Tiberiu Plesu a precizat ca, pana la ora actuala, au fost testati 80 de inspectori de personal, notele obtinute de acestia fiind cuprinse intre 8 si 9,5. Restul inspectorilor vor fi testati in perioada urmatoare, lunile programate pentru acest lucru fiind ianuarie si februarie.

Reclamatii de la navigatori

In ultima perioada, la sediul ITM au fost primite o serie de sesizari din partea navigatorilor care reclamau faptul ca societatile de plasare nu isi respecta indatoririle, in sensul ca persoanele respective se trezesc abandonate pe vase. Tiberiu Plesu a precizat ca va avea o intalnire cu reprezentantul ITF Romania pentru a gasi modalitatea de rezolvare a acestor cazuri. De asemenea, vor fi verificate societatile care se ocupa cu plasarea navigatorilor pe navele sub pavilion romanesc sau strain. Plesu a mai precizat ca, in conformitate cu legislatia, aceste societati nu au voie sa ia comision de la navigatori. Si totusi exista semnale ca acest lucru se intampla. Potrivit actelor normative in vigoare, in functie de gravitatea abaterii, aceste societati pot primi sanctiuni cuprinse intre 50 si 100 de milioane de lei sau intre 30 si 60 de milioane de lei, la care se adauga si suspendarea autorizatiei. Plesu a mai adaugat ca la aceste firme ITM nu poate interveni decat in ceea ce priveste relatiile de munca. Reprezentantii institutiei constantene recomanda celor care doresc sa isi gaseasca un loc de munca prin intermediul acestor societati sa ceara informatii atat legate de firme, cat si de ceea ce ele trebuie sa faca, astfel incat sa nu se mai ajunga in situatii nedorite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii