Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:28 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Frumusetile marii pot fi admirate la cursuri de scufundari

ro

18 Jun, 2009 02:28 3332 Marime text
13_scuba2.jpgPuţina distracţie de care au parte turiştii din sudul litoralului în aceste zile, poate fi completată cu ore de scufundare subacvatică, în urma cărora amatorii de senzaţii tari se pot alege şi cu o diplomă. 

Pe micuţa plajă din preajma Complexului „Hercules", aflată la circa 100 de metri distanţă de plaja din Jupiter, turiştii au la dispoziţie un centru de scufundări subacvatice, „Callatis Club Nautic". Patru instructori sunt la dispoziţia turiştilor amatori de senzaţii tari. Cursurile au loc în fiecare zi, timp de cinci sau şapte zile, în funcţie de dorinţa clienţilor, costul unei ore de scufundări fiind de 150 de lei.

Pentru început, fiecare iubitor de scuba diving este supus unui examen medical, care stabileşte dacă acesta este apt pentru scufundările la mare adâncime, care solicită în primul rând inima.

Scufundările au loc mai întâi în micul golf special amenajat în faţa centrului, la circa 3-4 metri adâncime. După ce turistul se obişnuieşte cu adâncimea, acesta este transportat către larg, cu ambarcaţiuni speciale şi poate urma cursurile la circa 13-14 metri adâncime. „La 14 metri este „curba de securitate", adâncimea suportată de un începător. În cazul în care organismul se obişnuieşte şi nu apar niciun fel de probleme de sănătate, se poate ajunge şi la 40 de metri", ne spune George Lipoveanu, şeful „Callatis Club Nautic". La finalul cursurilor, puteţi pleca acasă cu un brevet de scufundător amator.

În adâncuri, puteţi descoperi, ne asigură instructorii, o lume de vis, de la floră şi faună şi până la unele vestigii arheologice rămase încă neexplorate. Marea Neagră, de obicei neprietenoasă, cu o hulă puternică şi o vizibilitate redusă, se pare că s-a mai îmblânzit în ultimii ani. „Poluarea în zona aceasta a scăzut destul de mult, mai ales că nu mai sunt „spălate" navele, cum se întâmpla acum 20-30 de ani. Ţin minte că acum 30 de ani, când ieşeam cu costumul de scafandru din apă, acesta era plin de ulei. Acum, marea e parcă mai liniştită, mai curată, se pot face scufundări de neuitat", ne asigură George Lipoveanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii