Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:49 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Genialii apreciati de NASA

ro

24 Jun, 2008 20:00 2488 Marime text
1214336570.jpg

Au varste cuprinse intre 16 si 18 ani * Nu le place sa fie catalogati drept "copiii geniali de la Mircea" si spun ca nu-i diferentiaza nimic de adolescentii de rand * Probabil, un dram de perseverenta in plus

Hobby-urile lor sunt stiintele exacte si fac nopti albe pentru a crea statii spatiale care, asa cum spune profesorul Ion Bararu, coordonatorul echipei, "sunt pentru viitorul apropiat". Weekend-ul trecut, elevii de la Colegiul National Mircea cel Batran si Liceul International de Informatica Constanta s-au intors din California, dupa ce au facut un tur la Aims Research Center al NASA. Au avut oportunitatea ca, la varsta cand altii viseaza sa ia permisul auto, sa dea mana cu cercetatorii si sa impartaseasca impresii cu ei. Prin obtinerea premiului cel mare cu proiectul Dacia's, liceenii au facut cel dintai pas pentru a deveni unul dintre specialistii care lucreaza pentru centrele de cercetare ale NASA. I-au impresionat pe americani realizand o statie spatiala in jurul pamantului care sa adaposteasca 600.000 de oameni.

"Baza NASA e practic un oras"

La 18 ani, Iren Resit si-a implinit visul de a vizita unul dintre centrele NASA. "Pentru mine a fost un lucru neasteptat. Colegii mei stiau deja cum este acolo", spune adolescenta. Emotii a avut atunci cand a avut de prezentat, alaturi de ceilalti elevi, proiectul ce le-a adus admiratia intregii tari. "Nu ne-am dus sa ne distram. Ne-am dus sa realizam un obiectiv", spune Iren. Si au reusit pregatindu-se, zi de zi, din toamna lui 2007. "Baza NASA este practic un oras. Am intrat in niste sali imense, numai cu calculatoare, unele dintre ele inalte cam cat un frigider", povesteste Iren. In schimb, Daiana Toporau, membra a Centrului de Cercetari pentru Elevi de la CNMB, i-a caracterizat pe specialistii de la NASA. "Erau prietenosi, ne-au aratat tot felul de simulatoare, sisteme de izolare ale rachetelor. Sunt niste oameni foarte deschisi. Nu se uita la tine de sus", explica liceana care si-a descoperit pasiunea pentru stiintele fixe din scoala generala. "De cand eram mica imi cumparam reviste Terra Magazin. Eram interesata sa citesc despre orice descoperire, indiferent de domeniu. Colegul ei, mircistul Claudiu Cherciu, s-a simtit atras de calculatoare de la varsta de 10 ani. A inceput, ca orice elev, cu jocurile, pentru ca, in 2007, sa fie unul dintre acei liceeni care au participat la International Space Settlement Design Competition de la Houston. La fel ca si ceilalti elevi, care au prezentat la NASA proiectul "Dacia's", a fost impresionat de o incapere in care, pe un perete intreg, erau aliniate zeci de monitoare pe care erau transpuse imagini de pe Marte sau luna.

La 16 ani a dat mana cu cercetatorii

Adela Capalnasiu, se gandeste sa se specializeze in automatica. In afara de pasiunea pentru matematica, care-i ocupa mai tot timpul, liceana face dans sportiv. "Pregatirea nu m-a impiedicat sa ma duc la antrenamente", spune aceasta. S-a intors acasa incarcata de suveniruri si cu siguranta nu va uita, turnul de control, care pe durata vizitei la baza NASA, a impresionat-o cel mai mult. Sevda Memet, de la Liceul International de Informatica este mezina grupului. Isi doreste sa urmeze cursurile Facultatii de Medicina. I-a fost sugerat ca, pe viitor, sa fie unul dintre cadrele medicale care vor acorda asistenta persoanelor ce vor trai in statiile speciale din jurul pamantului. "Vor fi un fel de case pentru pensionari, iar gravitatia zero i-ar ajuta sa se miste cu mai multa usurinta de pe pamant", spune olimpica. Alexandru Babeanu este cel de-al saselea elev care i-a cucerit pe specialistii americani. La prima proba de bac a luat 10 si se pregateste intens pentru urmatoarele examene.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii