Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:12 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Greva actorilor

ro

19 Nov, 2003 00:00 1041 Marime text

Legea teatrelor, contestata de sindicalisti

Artistii Teatrului Dramatic din Constanta vor picheta, lunea viitoare, sediul Partidului Social Democrat, nefiind de acord cu promulgarea vreunei legi a institutiilor de spectacole si concerte * Proiectul legii s-a realizat fara a fi consultati actorii, muzicienii, deci cei care participa efectiv la actul cultural * Legea teatrelor propusa de deputatul Mihai Malaimare nu prevede un sistem de asigurari sociale specifice * Sindicalistii vor lua in discutie si problema concesionarii teatrelor unor patroni de baruri cu program "artistic" nocturn, care vor pretinde ca desfasoara activitati artistice * Concesionarea cladirilor teatrelor se va face pe baza unor certificate de buna purtare * Este pentru prima data de la infiintarea Teatrului Dramatic cand actorii constanteni protesteaza in acest mod fata de nemultumirile lor * Revendicarile artistilor vor fi prezentate spectatorilor si cu ocazia spectacolelor care vor fi prezentate pana luni

Angajatii Teatrului Dramatic Constanta vor picheta, lunea viitoare, sediul Partidului Social Democrat, pentru a atrage atentia asupra faptului ca nu sunt de acord cu promulgarea vreunei legi a institutiilor de spectacole si concerte. De asemenea, la cele doua spectacole, "Tache, Ianke si Cadar" de V.I. Popa si "Hotel" de Ray Cooney, care vor avea loc joi, respectiv duminica, spectatorii vor primi brosuri in care membrii Sindicatului Independent al Salariatilor din Teatrul Dramatic Constanta vor aduce la cunostinta motivele pentru care acestia nu sunt de acord cu noua lege. Liderul sindicatului, Radu Niculescu, a declarat ca este prima actiune de protest a actorilor de la teatrul constantean. "Pana acum am sprijinit doar initiativele BNS, la care suntem afiliati, insa niciodata nu am participat la vreo manifestare de protest. La actiunea care va avea loc luni, timp de patru ore este de ajuns sa participe doar cinci actori pentru ca noi nu dorim sa provocam un scandal, ci sa atragem atentia asupra unei legi care nu exista nicaieri in Europa, respectiv Legea institutiilor de spectacole si concerte, initiata de deputatul PSD Mihai Malaimare". Radu Niculescu a adaugat ca protestul nu este indreptat impotriva PSD ca organizatie politica, cel vizat fiind initiatorul proiectului de lege.

Teatre de inchiriat

Primul proiect de lege al teatrelor a fost elaborat in 2000, acesta suferind o serie de modificari, iar un an mai tarziu proiectul a fost blocat. Varianta propusa de Mihai Malaimare in 2003 i-a nemultumit pe membrii Uniunii Sindicatelor din Institutiile de Spectacol din Romania. Conceperea legii s-a realizat fara a fi consultati actorii, muzicienii, cei care participa efectiv la actul cultural sau spectatorii. La inceputul acestei saptamani, a avut loc la Teatrul National din Bucuresti o dezbatere pe marginea unor prevederi din proiectul de lege, la care au participat lideri de sindicat de la institutiile de cultura din Timisoara, Satu Mare, Buzau, Constanta, Ploiesti si Bucuresti. Sindicalistii sunt de parere ca, o data cu promulgarea legii, vor fi desfiintate mai multe trupe, iar Codul Muncii va fi, practic, anulat in ceea ce priveste contractele nedeterminate. Noile contracte de munca pentru actori vor fi pe durata nedeterminata, pe o perioada determinata de pana la un an sau pentru o stagiune si contract pe spectacol. Proiectul stipuleaza ca actualele contracte pe perioada nedeterminata se pot transforma in contracte pe durata determinata atat dupa, cat si inainte de implinirea a cinci ani de la intrarea in vigoare a legii. Un alt capitol din lege priveste concesionarea cladirilor teatrelor pe baza unor certificate de buna purtare. Mai mult, Legea teatrelor propusa de deputatul Mihai Malaimare nu prevede un sistem de asigurari sociale specifice. La intalnirea de luni, sindicalistii au pus in discutie problema concesionarii teatrelor unor patroni de baruri cu program "artistic" nocturn, care vor pretinde ca desfasoara activitati artistice. "Este posibil ca cei care vor inchiria cladirile, recent reconditionate din banii statului, sa prezinte o data pe saptamana un spectacol, iar restul de sase zile teatrul sa fie transformat in cazino", a mentionat Radu Niculescu.

Actorii vor fi evaluati semestrial

Conform noii legi, din sase in sase luni angajatii din institutiile publice de spectacole si concerte vor fi evaluati. De asemenea, in Romania vor exista trei tipuri de teatre: de repertoriu, cu trupe de maxim zece actori; de proiect, care nu vor avea trupe, actorii fiind angajati pentru un spectacol, si teatru gazda, respectiv cele unde nu va exista un ansamblu permanent, ci vor veni trupe din alte localitati pentru a juca. Recent, in tara si in Bucuresti s-a realizat un sondaj de opinie, invitandu-i pe angajatii teatrelor sa-si exprime opinia despre lege, dupa ce studiau proiectul. In cateva zile, uniunea a primit circa cinci sute de raspunsuri, toate impotriva legii. In ceea ce priveste opinia actorilor constanteni vizavi de problema Legii teatrelor, maine, la Sala Studio de la Teatrul Dramatic Constanta va avea loc intalnirea de sindicat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii