Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Greva feroviarilor are sustinere internationala

ro

02 Mar, 2004 00:00 1574 Marime text

Banca Mondiala va fi informata despre situatia CFR

Doua mii de angajati ai Regionalei CFR Constanta au fost, timp de doua ore, in greva de avertisment * 24 de trenuri de calatori si 16 de marfa au fost blocate in trafic pe parcursul actiunii * In gara Constanta au stationat doua trenuri care aveau plecare la ora 07.03 si, respectiv, 07.17 * Traficul feroviar a fost reluat dupa ora 09.00 * Urmatorul pas, in cazul in care nu se va ajunge la nici un consens cu administratia, este greva generala * Federatia Europeana a Transportatorilor si Federatia Internationala a Transportatorilor sustin protestul feroviarilor romani * La greva de avertisment a participat si filiala Constanta a BNS, cu 30 de sindicalisti de la RATC si Port

Angajatii CFR au declansat, ieri, la nivel national, o greva de avertisment ce a durat intre orele 07.00 si 09.00. La nivelul Regionalei CFR Constanta au participat aproape 2000 feroviari. Potrivit presedintelui filialei Constanta a Federatiei Nationale "Drum de Fier", Florin Cezar Nita, 24 de trenuri de calatori si 16 de marfa, aflate pe raza regionalei, au fost oprite in trafic pe parcursul celor doua ore de greva. In gara Constanta, chiar in primele minute de greva au fost oprite doua trenuri, respectiv Intercity 582 Constanta-Bucuresti Nord, care ar fi trebuit sa plece la ora 07.03, si personalul 8202 Constanta-Buzau, care avea ora de plecare 07.17. Acesta a mai precizat ca participarea la nivelul Regionalei CFR Constanta a fost de suta la suta. Actiunea a fost sustinuta si de Blocul National Sindical, la Constanta participarea fiind de circa 30 de persoane de la RATC si din Port.

Trenuri de calatori si de marfa blocate

Pe parcursul celor doua ore de greva de avertisment, la nivelul Regionalei CFR Constanta au fost blocate 24 de trenuri de calatori si 16 de marfa. Pana la ora 07.30 au fost blocate in trafic 18 trenuri in diferite locatii, precum Dalga, Baraganu, Ciulnita, Constanta, Medgidia, Mihai Viteazu, Fetesti, Cataloi, Mangalia, Bucu, Andrasesti, Calarasi Nord, Perisoru si Targusor. Dupa aceasta ora, alte sase trenuri nu au plecat spre destinatie decat dupa ora 09.00, cand a incetat greva. Florin Cezar Nita a declarat ca, din momentul terminarii protestului, se va relua mersul trenurilor si se va face regularizarea, care la nivel national ar putea dura pana la sapte ore. Actiunea feroviarilor a fost anuntata din timp, astfel ca pe parcursul celor doua ore foarte putini calatori se aflau pe peronul garii. Unii se instalasera deja in trenurile stationate si asteptau terminarea protestului, in timp ce altii isi omorau timpul in barul din incinta garii.

Revendicari nesolutionate

Protestul feroviarilor a fost declansat ca urmare a esecului negocierilor purtate cu administratia si care vizau cresterea salariala cu un procent echivalent cu rata anuala a inflatiei, de 12 la suta, reducerea numarului salariatilor disponibilizati prin concedieri colective, acordarea tichetelor de masa si a echipamentelor de protectie. Actiunea a fost declansata de Federatia Nationala a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL si Federatia Nationala "Drum de Fier". Cele doua federatii au ca revendicare comuna majorarea salariala. Acestea doresc cresteri salariale pentru anul in curs cu procente rezultate din majorarile salariului minim pe economie stabilit pentru acest an, respectiv 2,8 milioane de lei de la 1 ianuarie si 3,4 milioane de lei de la 1 iulie si aplicarea coeficientilor existenti in grila de ierarhizare a functiilor la calea ferata. In opinia liderilor ELCATEL, conflictul a fost declansat ca urmare a incetarii contractului colectiv de munca pentru anul 2003, dupa negocierile purtate 60 de zile, neacceptarii revendicarilor salariale formulate de salariati si neacoperirii prin negocierea salariilor a cresterilor de preturi prognozate pentru anul 2004. In plus, reprezentantii Federatiei Nationale "Drum de Fier" doresc acordarea de tichete de masa, stoparea concedierilor colective si imbunatatirea conditiilor de munca. Florin Cezar Nita a precizat ca exista un act aditional la contractul colectiv unic la nivel de ramura pentru anul 2003-2004 prin care se prevede un salariu de baza minim brut de 135 de euro incepand cu 1 ianuarie si de 150 de euro de la 1 iulie. Acesta a precizat ca nu se doreste respectarea acestuia, ci aplicarea salariului minim de 2,8 milioane de lei. Nita a precizat ca administratia invoca faptul ca nu este in posesia acestui act aditional si ca nu sunt suficiente resurse financiare.

Greva generala

Pana in jurul pranzului, sindicalistii nu primisera nici un raspuns din partea administratiei. Constantin Costea, viceliderul sindicatului "Feroviarul", a precizat ca, daca nu va exista nici un semnal din partea patronatului, conform legislatiei in vigoare se va declansa greva generala. Aceasta trebuie anuntata cu cinci zile inainte de declansare. Aceeasi pozitie o are si Federatia "Drum de Fier". Feroviarii sunt deschisi dialogului si vor apela la greva generala doar daca administratia nu va solutiona revendicarile lor. Prin urmare, este posibil ca saptamana viitoare sa fie declansata greva generala, ca ultima solutie.

Conflict sustinut de ETF si ITF

Federatia "Drum de Fier" este afiliata la Federatia Europeana a Lucratorilor din Transporturi (ETF) si la Federatia Internationala a Lucratorilor din Transporturi (ITF). Cele doua organisme au fost informate despre situatia feroviarilor romani, respectiv ca 20.000 de salariati au ramas fara loc de munca si ca cei existenti doresc o majorare a salariilor de 12 procente. In semn de solidaritate, ETF sustine in totalitate solicitarile sindicatelor si considera ca lipsa consultarii si a dialogului cu sindicatele este inacceptabila, mai ales intr-o tara care aspira sa devina membra a Uniunii Europene in 2007. Pentru a veni in sprijinul feroviarilor romani, ETF a trimis o nota de solidaritate ministrului Transporturilor, Miron Mitrea, ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu, ministrului Muncii, Elena Dumitru, si directorului general al CN CF "CFR" SA, Vasile Tulbure. In document se arata ca ETF, impreuna cu ITF vor informa despre situatia existenta in cele 600 de sindicate membre din Europa si din intreaga lume. "ETF va sesiza toate sindicatele feroviare care coopereaza de-a lungul Coridorului IV Pan-European de Transport, colaborare in cadrul careia sindicatele feroviare din Romania sunt foarte active. Mai mult, ITF, care de mult a stabilit relatii cu Banca Mondiala privind reforma infrastructurii de transport, va aduce in atentia Bancii Mondiale si a altor institutii financiare internationale, incluzand FMI, riscurile cunoscute ale esuarii restructurarii cailor ferate care se infaptuiesc fara un dialog social corespunzator si fara consultarea sindicatelor. Staruim sa stabiliti un dialog cu sindicatele feroviare din Romania si sa gasiti solutii care sa le satisfaca cererile. In plus, insistam sa implicati fara intarziere partea sindicala in elaborarea unei politici reale in transporturile feroviare care sa tina seama de impactul social al procesului de restructurare ce are loc in acest sector", se mai arata in nota trimisa autoritatilor romane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii