Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Groapa de gunoi, bucataria rromilor

ro

05 Sep, 2002 00:00 1346 Marime text

Mizeria de nedescris este ascunzisul cel mai bun pentru vremurile grele

Numarul estimat al tiganilor din Romania se ridica la 409.783 de persoane * Doua familii de tigani au ajuns sa locuiasca la groapa de gunoi din statiunea Eforie Sud * Acestia isi duc traiul intr-un focar de infectie si pot prezenta riscuri pentru populatia cu care ar putea veni in contact * "Scormonesc gunoiul si mereu gasesc cate ceva", a afirmat una dintre tiganci * Cele doua familii nu sunt singurele care traiesc la groapa de gunoi din Eforie Sud * Cu toate ca civilizatia se afla la zece minute departare, tiganii prefera sa traiasca aici, de unde nimeni nu ii va goni

Cea dintai atestestare a existentei primei comunitati de rromi dateaza inca din anul 1068, din vremea Imperiului Bizantin. Acestia au fost denumiti in diferite feluri de catre popoarele cu care intrau in contact. Prima denumire a rromilor a fost cea de "arami", in traducere libera acest cuvant insemnand "armeni" sau "pagani", apoi au fost denumiti "faraontseg", ceea ce se traduce prin "gloata", a urmat denumirea de "gypsy" si apoi cea de "anthiganoi", ambele avand aceeasi traducere, si anume "tigani". Specialistii in istorie sunt de parere ca tiganii, sau rromii cum le place sa se autointituleze, provin din Egipt. Altii sustin ca ei au venit din India, in timp ce altii dezvolta teoria aparitiei lor in zone precum Grecia sau Bulgaria. Cert este faptul ca Romania anului 2002 se confrunta cu cel mai mare numar de populatie de etnie rroma din Europa.In ultimii ani, in majoritatea tarilor lumii, organizatiile etnice au reusit sa impuna denumirea de "rrom", insa Guvernul Romaniei a stabilit ca, in documentele oficiale, acestia sa figureze sub titulatura de "tigani", si nu de "rromi", fapt ce a starnit protestul tuturor apartenentilor la aceasta etnie. Conform statisticilor efectuate in cadrul recensamantului populatiei din anul 1992, numarul estimat al tiganilor din Romania se ridica la 409.783 de persoane, ceea ce reprezinta aproximativ 2% din populatia totala a tarii noastre. Cei mai multi tigani sunt in judetele Mures, Sibiu, in municipiul Bucuresti si in Dolj, insa nici judetul Constanta nu se bucura de un numar mic de tigani. In anul 2000, Guvernul Romaniei a elaborat o strategie de imbunatatire a situatiei tiganilor, prevazuta pentru o durata de 10 ani, care isi propunea ridicarea nivelului social si economic al tiganilor, precum si integrarea acestora in societate. Programul continua si in zilele noastre, insa efectele sale "benefice" nu sunt inca vizibile.

Incredibil, dar adevarat

Majoritatea tiganilor continua sa cerseasca la colt de strada sau sa doarma in cutii de carton, pentru ca nu au o locuinta stabila si fiind alungati de mai peste tot. Considerati ca fiind paria societatii moderne, acestia se cuibaresc pe unde pot. Astfel, doua familii de tigani au ajuns sa locuiasca la groapa de gunoi din orasul Eforie Sud. Incredibil, dar adevarat, din pacate. Acestia locuiesc, cu toate ca este impropriu spus, printre maldarele de resturi menajere si hoituri de animale moarte. Adaposturile lor sunt "amenajate" din cutii, frigidere sau aragazuri vechi - "acolo dorm copiii", a explicat o tiganca - unele sunt chiar gropi sapate in maldarele de gunoi. O tiganca mai in varsta ne-a spus ca familia ei este formata din patru copii. "Nu stiu cati ani are cel mai mic", ne-a raspuns aceasta. Cel mic nu putea sa aiba mai mult de patru anisori. Baietelul era murdar, plin de bube si alerga descult prin resturile de sticle sparte, calcand fara nici un fel de retinere peste mormanele de mancare stricata amestecate cu alte deseuri. "Dar voi de ce ati venit aici?", ne-a intrebat tiganca. Pentru ei era foarte ciudat faptul ca cineva se arata interesat de situatia lor. "Ne ajutati sa plecam de aici?", a intrebat o alta femeie.

Paisprezece copii traiesc in mizerie

Cele doua familii care isi duc traiul la groapa de gunoi au, in total, 14 copii cu varste cuprinse intre 4 si 15 ani. Sotii femeilor nu mai sunt de mult timp in viata. Tiganca cea batrana a spus ca s-au obisnuit sa locuiasca la gropa de gunoi. "Stam asa inca din luna decembrie, anul trecut. Am avut casa, insa am fost dati afara", a explicat aceasta. Din pacate, nu a putut sa ne spuna si motivul pentru care au fost dati afara din locuinta. Probabil ca nu aveau acte de proprietate. De aproape un an de zile, cele doua familii se hranesc cu ce apuca, nu se spala si vietuiesc laolalta cu microbii. Medicul primar de boli infectioase, Radu Mihailescu, a declarat ca acestia locuiesc intr-un focar de infectie si pot prezenta riscuri pentru populatie. "Bolile pe care le pot purta aceste doua familii de tigani sunt diverse. Pot fi un adevarat focar de hepatita, sa nu mai punem la socoteala faptul ca, mai mult ca sigur, sunt plini de paduchi", a afirmat medicul Radu Mihailescu. De la tiganca am aflat ca nu erau singurele familii care traiesc la groapa de gunoi din statiunea Eforie Sud. "Mai sunt altii prin partile celelalte. Suntem mai multi", a explicat aceasta, aratand cu degetul in diferite parti ale gropii pentru a ne indica locurile unde se afla "vecinii" lor.

O zi la groapa

Intrebata fiind ce face toata ziua, tiganca batrana a raspuns ca se ocupa de mancare. "Caut peste tot ceva ca sa mancam", a explicat aceasta. "Scormonesc gunoiul si mereu gasesc cate ceva", a continuat tiganca, facandu-ne un semn spre un lighean din aluminiu plin cu "verdeturi" deja putrezite si cu alte alimente expirate, de nerecunoscut. Deasupra ligheanului zburau mustele, lucru ce nu o incurca pe tiganca sa continue amestecarea a ceea ce ea numea "mancare". Copiii se multumesc cu ce au, nu cer mai mult pentru ca nu stiu ce inseamna altceva decat ceea ce se gaseste la groapa de gunoi. Femeile care intretin "gospodaria" nu au nici ele pretentii. "Asta este... pe noi nu vine nimeni sa ne ia de aici", a oftat una dintre tiganci. Se pare ca s-au resemnat cu soarta lor si s-au obisnuit cu conditiile de nedescris in care traiesc. Poate autoritatile vor lua la cunostinta de toate aceste lucruri relatate si se vor gandi sa ia masuri. Este inuman ca niste copii care nu se fac vinovati de absolut nimic sa aiba asa soarta!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii