Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Haosul care ne imprejmuieste

ro

12 Oct, 2002 00:00 1045 Marime text

Unu din zece locuitori sufera de anumite afectiuni cu risc vital

Medicii specialisti au observat, in ultima vreme, o crestere extrem de mare a numarului de pacienti bolnavi de cancer * 134 de constanteni sufera de diverse afectiuni ale rinichilor * Judetul nostru ocupa locul intai pe tara in ceea ce priveste numarul bolnavilor infectati cu HIV-SIDA

Starea de sanatate a constantenilor lasa de dorit. Este ingrijoratoare cresterea numarului de bolnavi comparativ cu anii trecuti, dar si cu alte zone ale globului. Mizeria, saracia si lipsa unui loc stabil de munca sunt cauzele care duc la destramarea multor familii, la acte necugetate, cum ar fi sinuciderea, sau la agresiuni fizice. Numarul pacientilor internati la Sectia de Psihiatrie de la Palazu Mare care sufera de schizofrenie sau care prezinta stari depresive este de doua mai mare fata de cel inregistrat pe parcursul anului trecut. Tuturor acestor lucruri li se adauga refuzul medicilor de a profesa in mediile rurale.Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta este in curs de instalare a unui aparat de cobalto-terapie (o metoda de tratament a cancerului visceral). Medicii declara ca 90% din bolnavii de cancer din judetul Constanta trebuie sa urmeze acest tip de terapie, care le amelioreaza si durerile foarte mari pe care acestia le au. Din pacate, pana cand aparatul va fi pus in functiune, pacientii vor trebui sa se trateze in alte judete. Majoritatea nu au bani, asa ca nu le ramane decat sa astepte frigul trecerii in nefiinta. Medicii specialisti au observat, in ultima vreme, o crestere extrem de mare a numarului de pacienti bolnavi de cancer. Statisticile arata ca, in tarile europene, cazurile de cancer au crescut cu aproximativ 0,5-1% pe an, in timp ce, in Romania, acest spor este cu mult mai mare, respectiv 3,6%. Pe teritoriul tarii noastre mor anual in jur de 11.000 de bolnavi de cancer. In judetul Constanta, in urma cu 12 ani, se inregistrau 176 de pacienti suferind de cancer, in anul 1997 numarul acestora a crescut pana la 392, iar in prezent, numarul acestora depaseste cifra de 500. Hemodializa este, pentru cei 134 de bolnavi constanteni care sufera de diverse afectiuni ale rinichilor, singura forma de a fi tinuti in viata. Suferinzii care au nevoie de acest tratament complicat vin cu mijloacele de transport in comun sau sunt adusi cu ambulanta, daca locuiesc in alte localitati ale judetului, de trei ori pe saptamana. Aici, pe parcursul a patru ore cat dureaza procesul, pacientii sunt supravegheati de asistente, si uneori de un medic ce are alta pregatire. Hemodializarea pacientilor se face in patru schimburi, unii dintre ei ajungand inapoi acasa in jurul orelor doua sau chiar trei dimineata. Situatia grava in care se afla Centrul de Hemodializa din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta il face neputincios pe seful acesteia, doctorul Ion Iancu. "Banii acestia nu au cum sa ne ajunga timp de un an. Este imposibil", a afirmat doctorul Ion Iancu. Pana acum, nimeni nu a luat masuri in acest sens.

Nefericit loc I la "boala secolului"

Judetul Constanta ocupa locul intai pe tara in ceea ce priveste numarul bolnavilor infectati cu HIV-SIDA. Sunt inregistrate 825 de cazuri, dintre care 616 sunt copii infectati cu HIV-SIDA. "Cei mai multi copii provin din generatia 1987-1988, acestia fiind in stare foarte grava", a precizat directorul interimar al Directiei de Sanatate Publica Constanta, Camelia Ciubotaru. Tratamentul unei persoane care sufera de aceasta boala este extrem de costisitor. Din totalul de 150.000 de scolari si prescolari din judetul Constanta, in primele doua zile ale anului scolar 2002-2003, au fost controlati epidemiologic 106.600 de copii, dintre care 969 au fost depistati ca fiind purtatorii unor boli infecto-contagioase. Prescolarii si scolarii sufera de diferite afectiuni cauzate fie de nepasarea parintilor care nu ii duc periodic la examenele medicale, fie din cauza mizeriei si saraciei acute. Astfel, la controlul epidemiologic executat in scolile, liceele si gradinitele constantene, in cursul acestui an, au fost depistate 3 cazuri de boli diareice acute, 346 de cazuri de angine usoare, dintre care 8 sunt cazuri grave, angine cu streptococ beta-hemolitic, ale caror efecte secundare pot duce la afectiuni cardiace, renale si articulare. Predomina cazurile de scabie (raie), care sunt in numar de 51 si cele de pediculoza (paduchi), in numar de 466.

Ravagiile astmului bronsic

Astmul bronsic face ravagii in judet, media persoanelor care sufera de aceasta afectiune fiind cuprinsa intre 6-12% la copii si intre 6-8% la adulti. Variatii mari se inregistreaza in functie de caracteristicile populatiei, mai exact, in functie de nivelul social al persoanei respective, de sex, varsta, etnie, mediu de viata. Dupa ultimele statistici intocmite anul trecut, in Romania, media imbolnavirilor de astm bronsic este cuprinsa intre 5 si 7%. Rata mortalitatii in randul persoanelor astmatice depaseste 60%. In majoritatea cazurilor, situatiile grave ar fi putut fi prevenite prin aplicarea unui tratament adecvat si printr-o profilaxie corecta a exacerbarilor. "Acest lucru dovedeste faptul ca un procent destul de important al deceselor sunt esecuri terapeutice, cum ar fi supravegherea medicala insuficienta sau nerespectarea tratamentului de catre pacient", a declarat medicul de familie Alina Dinescu. De cele mai multe ori, decesul este precedat de o perioada de cateva zile sau saptamani, de instabilitate a bolii, apoi urmeaza decesul. Constanta numara aproximativ 3.000 de bolnavi de astm bronsic. Afectiunea poate imbraca forme deosebit de grave, putand fi chiar fatala pentru nou-nascuti, adulti si pentru persoanele cu imunitate scazuta. Femeile sunt agresate, batute si maltratate, cauzele frecvente care duc la asemenea gesturi din partea barbatilor fiind, bineinteles, consumul excesiv de alcool, saracia si numarul mare de copii.

Alcoolismul si nebunia

Anul acesta, 284 de femei au fost batute de soti, din care 152 de femei au fost maltratate de concubini. Conform statisticilor furnizate de Serviciul de Medicina Legala Constanta, in cursul acestui an 17 frati si-au batut surorile, iar sapte tati si-au batut fiicele. Aceste incidente se datoreaza si faptului ca sanatatea mintala a constantenilor este precara. Sectia de Neuropsihiatrie de la Palazu Mare este neincapatoare pentru pacientii cu probleme mintale grave. Anul trecut, in primul semestru au fost internati 73 de pacienti cu stari depresive si 166 de pacienti schizofrenici. In primele sase luni ale acestui an, statisticile intocmite de Spitalul Clinic de Urgenta Constanta arata faptul ca numarul bolnavilor mintali este in continua crestere, dat fiind ca cei care sufera de schizofrenie sunt in numar de 313, iar pacientii cu stari depresive au ajuns la 151. Accidentele si tentativele de sinucidere sunt deja obisnuite pentru medicii din cadrul Spitalului de Urgenta, care a devenit neincapator. Peste 220 de pacienti au fost internati, in decursul lunilor trecute, pe sectia de Terapie Intensiva, numar foarte mare in comparatie cu cele 80 de paturi care reprezinta capacitatea sectiei.

Epidemiile se tin lant

Numai in cursul zilei de 9 octombrie 2002 au fost consultati 16 pacienti, dintre care 9 suspecti au fost internati pentru analize, 5 nu au dorit internarea, investigatiile continuand, iar altii au fost confirmati ca fiind bolnavi de hepatita, ramanand internati la Sectia de Boli Infectioase. In medie, pe zi, la Spitalul Clinic Municipal Constanta sunt consultati in jur de 20-34 de adulti si 24-40 de copii. Toti acestia sunt suspecti de hepatita de toate tipurile, nu numai de hepatita cu transmitere digestiva (de tip A).

Stomatologia, incotro?

La toate acestea se adauga multe altele, printre care si inconstienta stomatologilor care se dau in laturi de la munca cea mai grea. Sistemul sanitar stomatologic din mediul rural este intr-o stare extrem de critica. Serviciile stomatologice din mediul rural apartinand judetului Constanta sunt asigurate doar intr-o proportie de circa 33%. O mare parte dintre comune duc lipsa unui medic stomatolog, satenii neavand alta alternativa decat sa strabata zeci de kilometri, pe jos, pentru a beneficia de acest tip de serviciu medical. Orice medic stomatolog, pe langa activitatea liberala, are si o activitate profilactica, ce trebuie sustinuta de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta, cu scopul de a evita aparitia unor complicatii destul de grave, mai ales pentru copii. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta are, pana in prezent, un numar de 353 de contracte incheiate cu medicii, aproximativ 369 de medici de familie din judet. Dintre acestia, 244 de medici profeseaza in mediul urban, iar 109 in mediul rural. Seful serviciului contracte din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, Sorina Soescu, a mentionat faptul ca 188 de contracte au fost incheiate cu un numar de 205 de medici stomatologi. In mediul rural profeseaza 22 de medici stomatologi. Conform declaratiilor Sorinei Soescu, doar trei dintre acestia beneficiaza de spor de zona izolata, dat fiind faptul ca "in judetul Constanta nu exista zone rurale aflate in situatii limita". Sporul de zona este cuprins intre 20 si 40%. Dat fiind faptul ca nu beneficiaza de anumite facilitati, medicii constanteni se feresc de munca in mediile rurale. Nici macar bolile de inima nu ocolesc populatia Constantei. Anul acesta, in cadrul sectiilor de Cardiologie de la Spitalul de Urgenta Constanta au fost internate peste 2.000 de persoane suferind de cardiopatii ischemice si hipertensiune. Starea de sanatate a constantenilor este din ce in ce mai proasta. Nu exista locuitor care sa poata spune ca este sanatos din toate punctele de vedere, caci, daca nu sufera de o afectiune fizica, sigur sufera de vreo boala mintala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii