Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitatiile electronice provoaca haos in spitale

ro

13 Aug, 2003 00:00 981 Marime text

Viata pacientilor este in pericol

Angajatii Laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta au fost pusi, timp de mai multe luni, in situatia de a nu putea efectua nici macar analizele de baza * Situatia nu este intalnita pentru prima data, laboratorul ramanand, periodic, fara reactivi * Laboratorul dispune de un numar de patru aparate ultraperformante, fiecare avand reactivi specifici * Reactivii care au sosit in cursul zilei de ieri se potrivesc softului unui singur aparat, pentru celelalte trei fiind achizitionati de la o alta firma, acestia potrivindu-se acestor tipuri de aparate * "Practic, reactivii nu-i putem folosi deoarece nu se potrivesc cu aparatura pe care o avem in dotare", a explicat biochimistul Mihaela Ciurea

In momentul in care este internat in stare in grava intr-o unitate sanitara, unui pacient i se efectueaza chiar si pana la zece analize pentru a determina cauza imbolnavirii. Insa, atunci cand laboratorul de analize medicale ramane fara reactivi, bolnavul risca sa isi piarda viata. Analizele cele mai solicitate sunt transaminazele, calcemia, creatinina, timolul, glicemia, calcemia si asa mai departe. Timp de mai multe luni, angajatii Laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta au fost pusi in situatia de a nu putea efectua toate aceste analize de baza deoarece s-au confruntat cu lipsa reactivilor. Situatia nu este intalnita pentru prima data, laboratorul ramanand, periodic, fara reactivi. Cu toate ca dispune de o aparatura ultramoderna, care se ridica la standardele europene impuse in acest domeniu, Laboratorul de analize medicale nu a putut sa-si desfasoare activitatea in conditii normale, astfel incat pacientii internati in spital, care beneficiau in mod gratuit de aceste analize, au fost obligati sa apeleze, contra cost, la alte laboratoare. Neputinta efectuarii unei investigatii serologice care ar putea determina un diagnostic, un tratament sau cauza care a dus la degradarea starii generale de sanatate poate pune in pericol viata unui pacient. Problema cu care s-a confruntat Laboratorul de analize medicale din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a fost, ieri, partial rezolvata. "Am primit reactivii necesari, insa pentru efectuarea anumitor analize medicale, cu ajutorul unui singur aparat", a declarat specialistul in biochimie medicala Mihaela Ciurea.

Din patru aparate, unul este functional

Laboratorul dispune de un numar de patru aparate ultraperformante, fiecare avand reactivi specifici. Doua aparate au fost achizitionate de la firma Johnson & Johnson (aparatele se numesc Vitros Chemistry 750) si alte doua de la HiTachi, firmele care au castigat licitatiile electronice. Spitalul le plateste practic in rate, fiind obligat sa achizitioneze reactivii de la cele doua firme, costurile aparatelor fiind incluse in pretul reactivilor. Reactivii care au sosit in cursul zilei de ieri se potrivesc softului unui singur aparat, pentru celelalte trei fiind achizitionati de la o alta firma, acestia nefiind adaptati acestor tipuri de aparate. "Practic, reactivii nu pot fi folositi de catre noi, deoarece nu se potrivesc cu aparatura pe care o avem in dotare", a mai explicat biochimistul Mihaela Ciurea.

Stocul de urgenta, ultima solutie

Personalul medical care isi desfasoara activitatea in cadrul Laboratorului de analize medicale a fost nevoit sa apeleze la stocul de urgenta pentru a putea lucra, macar la jumatate de norma, si cu cele trei aparate. Stocul de urgenta, fie ca ar consta in materiale sanitare, medicamente, reactivi si asa mai departe, este menit pentru situatiile de maxima necesitate, de calamitate, nu pentru o astfel de problema care ar fi putut rezolvata din timp. Cu toate acestea, insa, nu pot fi efectuate toate tipurile de analize medicale clinice si paraclinice.

Probe plimbate de colo-colo

La toate aceste probleme se adauga si cea a distantei dintre aparate, datorata lipsei de spatiu in cabinete. Astfel, cadrele medicale trebuie sa se deplaseze cu probele prelevate de la pacienti prin tot laboratorul, de la un aparat la un altul, pentru a completa, pe cat se poate, analizele. "Aparatul care functioneaza in proportie de 100% este situat la o distanta foarte mare fata de celelalte trei, personalul fiind nevoit sa se plimbe de colo-colo. Nu toate analizele se pot efectua la un singur aparat, ceea ce, in momentul de fata, constituie un dezavantaj pentru noi", a mai explicat specialistul in biochimie medicala Mihaela Ciurea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii