Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:15 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Majoritatea elevilor de la tara au doar opt clase

ro

29 Jan, 2004 00:00 778 Marime text

Viitorul copiilor depinde de scoala

MECT a demarat o campanie de informare si actiune pentru prevenirea abandonului in randul elevilor * Dintr-un raport al ministerului de resort a reiesit ca absenteismul se inregistreaza mai ales la elevii din mediul rural * Acestia nu isi permit sa acopere costurile educationale, respectiv transportul, masa, cazarea si cartile * Problemele cu care se confrunta familiile din mediul rural contribuie la aparitia fenomenului social * In Constanta, numarul elevilor care au renuntat la studii a ramas acelasi in ultimii ani

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a demarat, la sfarsitul anului trecut, o campanie sociala impotriva abandonului scolar, desfasurata sub deviza "Viitorul copiilor depinde de scoala! Nu-i lasati sa-si abandoneze viitorul!". Campania, derulata la nivel national, are ca scop sensibilizarea opiniei publice in legatura cu situatia abandonului scolar prin prezentarea unor date de cercetare referitoare la acest fenomen. Un alt obiectiv a fost de a atrage organizatiile non-guvernamentale sau institutii ale statului pentru a se implica din ce in ce mai mult in proiecte pentru tineret care sa vizeze, in principal, problema abandonului in randul scolarilor. In judetul nostru, numarul elevilor nescolarizati in 2003 si 2004 a fost aproximativ acelasi. Astfel, la inceputul anului 2003, numarul elevilor care au renuntat sa frecventeze scoala a fost de 312 elevi, dintre care 100 proveneau din clasele I-IV din scolile din zona rurala. La nivel de gimnaziu au fost 200 de elevi, majoritatea fiind din mediul urban. In 2004 au fost 123 de elevi nescolarizati la nivelul invatamantului primar si 209 la cel gimnazial. Din situatiile scolare realizate de directorii unitatilor de invatamant liceale, la sfarsitul semestrului I al anului scolar 2003-2004, doar 100 de elevi au renuntat la studii.

Cauzele absenteismului

In urma derularii campaniei, MECT a realizat un raport privind cauzele abandonului in randul elevilor. Din evaluarile efectuate de specialistii MECT s-a observat ca un factor important il reprezinta familia din care provine elevul. In cazul familiilor cu copii multi, riscul de aparitie a abandonului scolar este de doua ori mai mare, iar aproximativ o cincime din elevii care provin din familiile sarace si numeroase nu frecventeaza scoala. Categoriile cu riscul cel mai ridicat in aceasta privinta sunt copiii din familii sarace, dezorganizate sau dezagregate social, in cadrul carora educatia este foarte slab valorizata, precum si copiii rromi, copiii cu dizabilitati si copiii strazii. Problemele cu care se confrunta familiile din mediul rural contribuie la cresterea numarului celor care nu merg la scoala. In aceasta perioada a anului se inregistreaza cel mai ridicat nivel al abandonului, cauza fiind lipsei hranei sau a imbracamintei necesare. Toate aceste aspecte nu fac decat sa diminueze sansele elevilor de a accede la nivele superioare de invatamant.

Liceenii renunta cel mai usor

O categorie aparte o constituie elevii din licee si scoli de meserii, unde invatamantul nu este obligatoriu incepand cu clasa a XI-a. In acest sector s-a inregistrat o rata ridicata a abandonului scolar. Cel mai mare nivel de abandon se inregistreaza in cadrul scolilor de ucenici sau profesionale, in jur de 7%, fapt care subliniaza problema lipsei unor oportunitati atractive pe piata muncii pentru acestia. Pe langa acestea, s-a constatat ca majoritatea liceelor si scolilor profesionale functioneaza in mediul urban sau in localitatile mari, absolventii scolilor generale de la tara fiind nevoiti sa suporte costurile educationale, care implica deopotriva cazare, transport, masa si manuale. De cele mai multe ori, elevii care provin din zone defavorizate ale judetului intrerup studiile dupa invatamantul obligatoriu tocmai datorita costurilor educationale ridicate. Concluzia raportului MECT a fost ca, in cele mai multe cazuri, traseul educational al multor absolventi de gimnaziu din mediul rural se opreste la opt clase.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii