Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marginalizaţi social (video)

ro

09 Feb, 2011 02:15 1976 Marime text

Marginalizati_Social_1.jpgMii de persoane din judeţul Constanţa figurau anul trecut în evidenţele autorităţilor drept marginalizate social. Din lipsă de fonduri, însă, doar 1.300 de familii din aproape cinci mii au beneficiat de măsurile reglementate prin lege. Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale centralizează cazurile şi le transmite la Ministerul Muncii, dar nu are puterea institurii de măsuri.

Potrivit legii privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, acestor categorii de persoane ar trebui să li se garanteze accesul efectiv la drepturi elementare şi fundamentale: loc de muncă, locuinţă, asistenţă medicală, educaţie.

Autorităţile locale raportează Agenţiei pentru Prestaţii Sociale cazurile de marginalizare socială, depistate la nivelul oraşelor şi comunelor, iar agenţia transmite statistica la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În funcţie de fonduri, aici se decide cine va beneficia de ajutoare materiale sau de altă natură.

O altă latură sensibilă a problemei o constituie egalitatea de şanse. Agenţia nu are în evidenţă cazuri, deşi acestea sunt un număr considerabil. Deocamdată, în acest domeniu se discută doar la modul teoretic, dar nu se iau măsuri.

Comisia judeţeană în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi are în componenţă reprezentanţi ai instituţiilor publice, patronate, sindicate şi organizaţii nonguvernamentale. Cele patru şedinţe desfăşurate de Comisie anul trecut au avut ca subiecte principale de dezbatere, discriminarea la locul de muncă şi încurajarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la procesul de luare a deciziilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii