Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:03 14 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marii contribuabili din judet vor fi administrati de Bucuresti

ro

28 Jan, 2005 00:00 842 Marime text

Sucursalele, filialele si punctele de lucru vor ramane in grija Finantelor locale

Incepand cu 1 aprilie, activitatea de administrare a marilor contribuabili se organizeaza in cadrul Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din Bucuresti, prin preluarea acestei activitati de la organele fiscale teritoriale * Doar din judetul Constanta vor pleca 22 de mari contribuabili * Pentru ca societatea Petromidia aducea lunar 33% din incasarile catre bugetul de stat din volumul total colectat de DGFP din teritoriu, volumul incasarilor va scadea la aproape jumatate * Printre cei 22 de contribuabili, se regasesc si societatile Petroconst si Polaris SA, monitorizate de FMI din vara anului trecut

In cadrul Planului de masuri prioritare pentru pregatirea aderarii la Uniunea Europeana (decembrie 2003-decembrie 2004) la capitolul 2 de negociere - Criterii "economice", una din masuri este "Imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare". Printre actiunile de indeplinire a acesteia se afla si reorganizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili din punct de vedere al criteriilor de selectie precum si al arondarii teritoriale a acestora. Astfel, pentru cresterea eficientei administrarii marilor contribuabili si in scopul imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare, a fost emis Ordinul ministrului Finantelor publice nr. 1713 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, care a fost aprobat in data de 17 noiembrie 2004 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1124 din 29 noiembrie 2004. "Incepand cu 1 aprilie, activitatea de administrare a marilor contribuabili se organizeaza in cadrul Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din Bucuresti, prin preluarea acestei activitati de la organele fiscale teritoriale", a declarat in cursul zilei de ieri, Vasilica Mihai, director executiv al directiei Generale a Finantelor Publice Constanta. Se doreste realizarea unei mai bune organizari pentru coordonarea unitara a activitatii de asistenta a marilor contribuabili. Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili va administra urmatoarele categorii de contribuabilii mari: persoane juridice, cu cifra de afaceri mai mare sau egala cu 532,0 miliarde lei si/sau contribuabili mari monitorizati de Fondul Monetar International, inclusiv entitatile rezultate in urma divizarii acestora in anul 2004, persoane juridice care desfasoara activitati specifice (Banca Nationala a Romaniei, institutiile bancare, de asigurari, investitii financiare).

Ne pleaca cel mai important contribuabil

Lista marilor contribuabili care urmeaza a fi administrati de catre Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili a fost deja publicata in Monitorul Oficial, din Constanta plecand 22 de mari contribuabili din 38 inregistrati la nivelul judetului. "Printre cei 22 de contribuabili, se regasesc si societatile Petroconst si Polaris SA, monitorizate de FMI din vara anului trecut. Prima dintre cele doua societati este un bun platnic fara datorii la stat, iar cealalta are inlesniri la plata obligatiilor catre bugetul general consolidat, FMI-ul dorind sa observe modul in care acestea evolueaza sau nu in relatia cu fiscalitatea", a specificat Elena Damian, director executiv adjunct in cadrul institutiei. "Vor ramane sub administrarea Finantelor locale sucursalele, filialele si punctele de lucru. Deja noi am demarat procesul de inventariere, urmand a preda pana la 31 martie toti contribuabilii aflati pe aceasta lista si intreaga evidenta financiar-fiscala a acestora: evidenta pe platitor, obligatiile declarative etc. Nu vom mai avea nici o implicare, iar efectuarea controalelor fiscale se vor dispune de catre Ministerul Finantelor Publice", a adaugat Mihai. In urma acestor prevederi sub administrarea directiei locale vor ramane 119 sucursale si filiale si 274 puncte de lucru, gestiunea declaratiilor si platilor efectuate de sediile secundare ale marilor contribuabili prevazuti in Anexa nr. 2 la O.M.F.P. nr. 1713/2004 se realizeaza de Administratia Finantelor Publice a municipiului Constanta. "Dat fiind ca numai Petromidia contribuia la incasarile lunare realizate de DGFP Constanta catre bugetul de stat cu 33% din valoarea totala a acestora, cumulat cu cotele parte ale celorlalti mari contribuabili care vor fi administrati la Bucuresti, este posibil ca volumul incasarilor sa scada cam la jumatate. Acest lucru inseamna pentru noi, in calitate de colector al obligatiilor de plata catre bugetul de stat, ca trebuie sa intensificam munca de colectare, urmarire si executare pentru a ramane eficienti", a concluzionat directorul executiv al DGFP Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii