Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:37 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicamentele folosite de sinucigasi nu se mai pot cumpara la liber

ro

14 Mar, 2003 00:00 14347 Marime text

Distonocalmul si codeina nu se mai elibereaza decat cu reteta

O serie de medicamente aparent banale nu vor mai fi eliberate din farmacii decat cu reteta de la medic * Este cazul banalei codeine, administrata pana si copiilor impotriva tusei, sau al distonocalmului, poate cel mai comun calmant * Motivul il reprezinta faptul ca, in lipsa de somnifere sau barbiturice, oamenii recurgeau la acestea in dorinta de a-si pune capat zilelor * Mai grav este faptul ca cei disperati ajungeau sa inghita orice, numai medicament sa fie * In judetul Constanta au fost inregistrate anul trecut peste 100 de sinucideri si mult mai multe tentative

Foarte multe persoane au fost uimite sa constate faptul ca nu mai pot cumpara de la farmacii o serie de medicamente aparent banale, decat cu reteta de la medic. Acesta este cazul banalei codeine, administrata pana si copiilor impotriva tusei, sau al distonocalmului, poate cel mai comun calmant, cunoscut de toata lumea. Acesta din urma era preferat de persoanele emotive, de cei care se enervau usor, dar si de studenti sau de elevi, inaintea examenelor. In momentul de fata, aceste doua medicamente, dar si altele nu mai pot fi cumparate decat daca se dovedeste ca au fost prescrise de medic.Conform statisticilor, in judetul Constanta au fost inregistrate, anul trecut, peste 100 de sinucideri si mult mai multe tentative de suicid. Vazuta ca o ultima solutie, sinuciderea este considerata a fi suprema evadare din fata confruntarii cu viata. Din numarul total de sinucigasi, cel mai mare procent il constituie femeile, iar metoda cea mai des uzitata o reprezinta ingurgitarea de medicamente, uneori in combinatie cu bauturi alcoolice, astfel incat efectul sa fie mai sigur. Tocmai din acest motiv, cele mai puternice si mai periculoase medicamente nu se pot elibera decat numai cu indicatia exacta a medicului specialist. Initial, numai somniferele si barbituricele puternice au constituit obiectul acestei decizii, insa medicii au constatat cu surprindere ca cei adusi in stare foarte grava la spital in urma unei tentative de sinucidere apelau, in lipsa medicamentelor puternice, de tipul somniferelor, la altele, aparent banale. Asa este cazul codeinei, medicament antitusiv, inofensiv in cazul administrarii conform posologiei medicale, insa deosebit de periculos in cazul supradozarii. In lipsa barbituricelor, cei disperati nu se dadeau inapoi de la nimic si ajungeau sa inghita orice, numai medicamente sa fie. Din acest motiv, o alta serie de medicamente au fost scoase de la liber, neputand fi eliberate decat cu reteta. "Pacientii vin la noi ca sa eliberam retete pentru codeina si distonocalm pentru ca acestea nu se mai elibereaza la liber in farmacii", ne-a declarat Rodica Vidican, medic de familie constantean. "Motivul il reprezinta faptul ca s-au inregistrat foarte multe tentative de sinucidere cu aceste medicamente".

Incercari repetate

Daca in cazul ingurgitarii de distonocalm sau de codeina exista riscul ca tentativa de sinucidere sa fie dusa la indeplinire, exista situatii in care persoane care doreau sa-si puna capat zilelor nu reuseau decat sa isi provoace o indigestie groaznica si scapau cu zile, fara sa reuseasca altceva decat sa-si distruga sanatatea, uneori pentru tot restul vietii. Doctorii de la sectia de Urgente medicale a Spitalului Clinic Judetean Constanta s-au confruntat cu situatii de acest gen mai mult decat neobisnuite. O tanara, de exemplu, a incercat sa se sinucida inghitind 40 de capsule de aspirina tamponata in combinatie cu vodca. Aspirina nu a putut sa o ucida, in schimb la spital i s-au facut spalaturi stomacale si s-a confruntat cu o asemenea stare de rau incat a renuntat, cel putin pentru moment, la gandul de a-si pune capat zilelor. Mai dramatic este insa atunci cand oamenii incearca sa se sinucida inghitind tot felul de substante chimice din gospodarie. In aceste cazuri, uneori, reusesc sa isi duca gandul la indeplinire, alteori raman mutilati pentru totdeauna. Astfel, daca au existat cazuri de incercari de sinucidere cu furadan sau soda caustica, pentru care medicii nu au mai avut ce face, in situatia celor care inghit clor exista posibilitatea ca viata sa le fie salvata, ramanand insa mutilati, cu rani grave ale aparatului digestiv, riscand sa isi piarda capacitatea de a vorbi. Din punct de vedere medical, se considera ca actul sinucigas in sine este rezultatul unei dereglari psihice, al unui comportament antisocial. Exista si persoane care isi ameninta apropiatii in fiecare zi ca isi vor pune capat zilelor. Femeile detin primul loc in ceea ce priveste numarul tentativelor de sinucidere si, in plus, ele recurg la metode care nu provoaca moartea pe loc, astfel incat, de cele mai multe ori, sunt gasite de rude si sunt salvate chiar in ultimul moment. Printre cauzele care il pot determina pe un om sa se sinucida pe primul loc se afla motivele sentimentale, urmate indeaproape de cele materiale. Din cauze sentimentale se sinucid mai ales cei tineri, in situatia in care sunt parasiti de iubiti sau de soti. In aceste situatii, cei care recurg la gest il folosesc si ca pe o moneda de santaj, in speranta ca vor fi descoperiti si il vor putea determina pe "celalalt" sa nu ii paraseasca. Lipsurile materiale sunt cele care ii determina mai ales pe batrani sa isi puna capat zilelor. Concluzia care se poate trage din toate aceste exemple este faptul ca, oricat s-ar incerca sa se evite ca un om sa isi faca singur rau, acesta, daca este cu adevarat decis sa isi puna capat zilelor, o va face intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii