Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii si asistentii constanteni nu vor sa acorde ingrijiri la domiciliu

ro

10 Oct, 2003 00:00 680 Marime text

CNAS a propus pentru anul acesta o diversificare a serviciilor medicale

Au fost infiintate si acreditate peste 25 de astfel de puncte de lucru in 15 judete din tara si in municipiul Bucuresti * Din pacate, insa, judetul nostru nu se numara printre cele care au intocmit cereri in acest sens * "Avem un anunt pentru cadrele medicale care doresc sa fie acreditate, insa nu s-a prezentat nimeni pana acum. Anuntul sta acolo inca din luna mai a acestui an", a explicat directorul Victorian Pastila * CJAS a primit un telefon de la un cadru medical interesat de o astfel de acreditare, insa, cu toate ca a spus ca se va prezenta la sediu, nu a facut-o nici pana in ziua de azi

Pentru anul 2003, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a propus o diversificare a serviciilor medicale pe care le va deconta. Astfel, a fost introdusa ingrijirea la domiciliu, forma noua de acordare a asistentei medicale, care functioneaza deja in tarile din cadrul Uniunii Europene. In acest sens, a fost initiata o procedura de acreditare a cadrelor medicale care doresc sa presteze astfel de servicii. Cei care sunt de acord sa ofere ingrijiri medicale la domiciliu vor fi evaluati din punctul de vedere al procedurilor folosite in acordarea serviciilor. In colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania si Ordinul Asistentilor Medicali din Romania, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a stabilit si cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca furnizorii de astfel de servicii medicale, toate acestea fiind, ulterior, aprobate de catre Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Au fost infiintate si acreditate peste 25 de astfel de puncte de lucru in 15 judete din tara si in municipiul Bucuresti. Din pacate, insa, judetul nostru nu se numara printre cele care au intocmit cereri in acest sens. Normele metodologice pentru prestarea ingrijirilor medicale la domiciliu cuprind modul de recomandare a serviciilor, lista de servicii, tarifele acestora, modelul de contract incheiat intre furnizorul de ingrijiri medicale la domiciliu si Casa de Asigurari de Sanatate, precum si modul de decontare a serviciilor. Spre exemplu, tariful maximal stabilit pentru monitorizarea pulsului si a tensiunii arteriale este de sapte mii de lei, efectuarea unei injectii intramusculare costa 15.000 de lei, iar una intravenoasa, 25 de mii de lei.

Nu vrea nimeni sa se acrediteze

"De ingrijirile la domiciliu pot beneficia toti asiguratii. Acestea se recomanda la externarile din spital de catre medicul curant pentru efectuarea anumitor manevre medicale mai ales persoanelor nedeplasabile pentru: schimbarea pansamentului, efectuarea unor injectii, schimbarea sondelor si asa mai departe", a explicat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila. Acesta a mai precizat faptul ca pacientul se prezinta la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate cu recomandarea de la medicul curant, dar aceste tipuri de ingrijiri medicale pot fi efectuate numai si numai in prezenta unor cadre medicale autorizate. Judetul Constanta, din pacate, nu are nici un fel de solicitare de acreditare pentru acordarea asistentei medicale la domiciliu.

Cineva a dorit, dar s-a razgandit

"Avem un anunt pentru cadrele medicale care doresc sa fie acreditate, insa nu s-a prezentat nimeni pana acum. Anuntul sta acolo inca din luna mai a acestui an", a mai explicat directorul Victorian Pastila. Acesta a mai precizat faptul ca a primit un telefon de la un cadru medical interesat, insa, cu toate ca a spus ca o sa se prezinte, nu a facut-o nici pana in ziua de azi. Probabil ca s-a razgandit. Acreditarea este necesara deoarece Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate trebuie sa aiba o garantie asupra faptului ca acel cadru medical este in stare sa presteze astfel de servicii medicale si ca se va tine de treaba.Crearea asistentei medicale la domiciliu in judetul Constanta este o necesitate dat fiind faptul ca exista foarte multe persoane care nu se pot deplasa din cauza bolilor de care sufera.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii