Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:45 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Membrii Cultului Eroilor refac cimitirul din Dobrich (galerie foto)

ro

05 Sep, 2009 03:29 1433 Marime text

cimitir__bulgaria_2.jpgMembrii Asociaţiei Naţionale a Cultului Eroilor, alături de studenţi şi profesori de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Ovidius", au organizat, în perioada iulie - august 2009, o acţiune de întreţinere a elementelor cultului eroilor la cimitirul din Dobrich, Bulgaria

Parteneriatul dintre Asociaţia Naţională a Cultului Eroilor şi Muzeul de Istorie a demarat după ce, în 2006, membrii asociaţiei au vizitat cimitirul şi au constatat că din 1940 niciun român nu vizitase obiectivul.

cimitir_bulgaria.jpgLa acel moment, partea română a venit cu propunerea de a se ocupa de întreţinerea cimitirului. „Nu ne-am aşteptat ca autorităţile din Bulgaria să fie atât de binevoitoare la momentul în care le-am făcut propunerea", a declarat vicepreşedintele Asociaţiei, Remus Macovei. Potrivit spuselor acestuia, aici sunt înmormântaţi 3.000 de militari care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial, dintre care doar 500 au fost identificaţi - 27 dintre aceştia fiind români. La acţiunea prin care cimitirul eroilor din Dobrich a căpătat o altă înfăţişare au participat, pe lângă studenţii de la Facultatea de Istorie, şi cadre în rezervă şi retragere. Cei 17 membri ai Asociaţiei, alături de ceilalţi colaboratori, s-au ocupat de refacerea şi restilizarea înscrisurilor de pe crucile eroilor, care, de altfel, contrar aşteptărilor, erau în limba română.

Finanţarea pentru realizarea obiectivului a venit de la Oficiul Naţional al Cultului Eroilor, agenţie aflată în subordinea secretariatului. Pe 11 septembrie va avea loc recepţia finală a lucrărilor, acţiune la care sunt invitate atât oficialităţi din România, cât şi din Bulgaria, ministrul Apărării şi cel al Culturii, şi personalităţi de pe plan local.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii