Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Milioane de lei pe an la un liceu privat

ro

04 Aug, 2002 00:00 14644 Marime text

O alternativa pentru absolventii examenului de capacitate

Parintii nemultumiti prefera sa-si inscrie copiii la licee particulare * Unele dintre acestea nu sunt acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii * In Constanta sunt acreditate Colegiul "Sfanta Ana", Liceul International de Informatica, Liceul "Omnia", Grup Scolar Cooperatist, Liceul "Gaudeamus" * Taxele difera de la o institutie la alta, insa de cele mai multe ori acestea sunt de ordinul sutelor de dolari * Conditiile in care studiaza acesti elevi sunt pe masura taxelor * Tot mai multi olimpici provin de la licee particulare * Elevii renunta la locurile obtinute in urma admiterii la liceu de stat, optand pentru un liceu particular

In urma cu aproape 10 ani, au aparut primele forme de invatamant particular, parintii preferand sa-si inscrie copiii mai intai pentru a fi in pas cu noile cerinte, iar mai apoi pentru ca nu aveau alta alternativa. Numarul liceelor particulare a crescut, in fiecare an infiintandu-se o noua fundatie care scoate la concurs locuri pentru candidatii nemultumiti sau pentru cei care nu au fost admisi la liceele de stat. Pentru ca o astfel de institutie sa functioneze, este necesara acreditarea la Consiliul National de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar (CNEAIP), lucru pe care putine licee il obtin.Foarte multi parinti si elevi sunt nemultumiti de locul la liceu obtinut prin repartizarea computerizata si de aceea apeleaza la unitatile particulare. Aici admiterea este, de cele mai multe ori, doar "o formalitate", pentru inscriere fiind necesara diploma de absolvire a opt clase, media de la examenul de capacitate si resurse financiare suficiente pentru a plati cei patru ani de studiu. De cele mai multe ori, inscrierile dureaza pana se ocupa toate locurile, iar daca se intampla sa existe mai multi candidati, uneori se infiinteaza clase noi. Din pacate, nu toti parintii cunosc faptul ca doar o mica parte dintre fundatii au autorizarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, iar unele sunt inca in faza de evaluare pentru a primi autorizarea provizorie la Consiliul National de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar (CNEAIP). Liceele particulare "legale" sunt cele care au afisata, la loc vizibil, autorizarea de functionare, celelalte neavand dreptul legal sa organizeze clase de liceu. Unitatea scolara care nu solicita diploma de capacitate trebuie ocolita. In Constanta sunt acreditate urmatoarele institutii: Colegiul "Sfanta Ana", Liceul International de Informatica, Liceul "Omnia", Grup Scolar Cooperatist, Liceul "Gaudeamus". Taxele difera de la o institutie la alta, insa de cele mai multe ori acestea sunt de ordinul sutelor de dolari. Iar daca adaugam si banii cheltuiti pentru rechizite si manuale, un parinte care prefera sa-si dea copilul la un liceu particular plateste anual mai mult de 10 milioane de lei. O alta problema o reprezinta sustinerea examenului de bacalaureat, absolventii unor licee particulare fiind nevoiti sa plateasca o taxa pentru a putea participa la probele scrise si orale. Un astfel de caz a fost semnalat la Colegiul "Sfanta Maria", care nu primise acreditarea pentru clasa a XII-a de filologie, de aceea absolventii clasei respective fiind nevoiti sa de un test pentru a intra in examen. Conditiile in care invata elevii unei astfel de institutii sunt net superioare celor de stat, majoritatea liceelor particulare dispunand de calculatoare si laboratoare bine dotate. Multi profesori care predau la licee particulare au recunoscut ca sunt mai bine platiti decat la stat.

Multi olimpici sunt elevi ai liceelor particulare

In ciuda faptului ca exista conceptia potrivit careia elevii din aceste unitati nu prea invata, fiind trecuti vederea de catre profesori, in ultimii ani numarul tot mai mare de olimpici proveniti de la liceele particulare vine sa infirme acest lucru. Astfel, Cosmin Ralanu, elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica, a reprezentat Constanta la Olimpiada Internationala de Informatica. Conducerea acestui liceu, reprezentata de directorul Feyzullah Yldiz, a declarat ca echipa olimpica a acestei institutii de invatamant s-a facut in repetate randuri remarcata pe plan local, national, chiar si pe plan international, prin rezultatele excelente obtinute de catre elevii sai la olimpiadele de informatica. Cosmin Ralanu a obtinut, anul trecut, medalia de aur la Olimpiada Internationala de Proiecte pe Calculator, care s-a desfasurat in Turkmenistan. Anul acesta, Cosmin a obtinut locul al III-lea la Olimpiada Nationala de Informatica si medalia de aur, alaturi de echipa Romaniei, la Olimpiada de Informatica din Slovacia. Acelasi elev a reusit sa se califice pentru faza internationala la Olimpiada Internationala de Informatica, ce va avea loc in Coreea de Sud, in perioada 18-25 august 2002. In acest an au existat elevi care au renuntat la locurile de la liceul de stat pentru a se inscrie la unul particular. Inspectorul scolar general adjunct, Lucretia Sirinian, a declarat, cu ocazia celei de-a doua sesiuni de repartizare, ca unul dintre motivele pentru care s-au inscris doar 104 elevi este faptul ca unii candidati admisi la examenul de capacitate prefera sa invete la un liceu particular.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii