Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nici o firma de pe plan local nu este autorizata sa plaseze forta de munca in tara

ro

19 Mar, 2004 00:00 799 Marime text

Curs de combatere si prevenire a traficului de persoane la AJOFM

Traficul de persoane a devenit o problema din ce in ce mai grava, iar traficantii fac actele necesare plecarii si ofera potentialelor victime chiar si bani in caz de nevoie * La un pas de a ajunge pe mainile unui traficant a fost o femeie din Constanta * Cei care doresc un loc de munca in tara pot avea si ei probleme * La nivel local, nici o firma nu este acreditata sa plaseze forta de munca * Cauza ar putea fi lipsa personalului de specialitate

Potrivit ultimelor rapoarte prezentate de organisme si institutii internationale, fenomenul reprezentat de traficul de persoane a luat amploare atat de mare incat, in opinia expertilor, castigurile obtinute de traficanti pe aceasta cale au ajuns sa le depaseasca pe cele obtinute din contrabanda cu droguri. In plan regional, criza din Balcani din ultimul deceniu a favorizat dezvoltarea fenomenului, Romania fiind citata ca tara generatoare, dar si de tranzit, a marilor retele de trafic de femei provenind indeosebi din Asia, dar si din tarile vecine (Ucraina, Moldova sau Belarus). Principalele victime sunt fetele si femeile tinere. In majoritatea cazurilor, acestea sunt atrase prin reclame mincinoase, ca oferte din partea unor angajatori fictivi. Altele sunt rapite din strada si fortate sa practice prostitutia, fiind vandute unor proprietari de bordeluri in strainatate. Potrivit expertilor, grupa de varsta cea mai sensibila la a fi traficata este 18-28 de ani, ceea ce nu inseamna ca nu sunt si multe fete de 14-18 ani in aceasta situatie. Printre locurile de munca promise in alte tari se numara cele de baby-sitter, dama de companie, ospatar, barman, alte munci necalificate, chelnerita, menajera, bucatareasa, dansatoare de strip-tease, dar si bursele de studii constituie o atractie. Cresterea ratei somajului, nivelul de trai scazut si speranta intr-o viata mai buna sunt principalele motive care determina majoritatea persoanelor sa accepte diverse oferte de lucru ce vin atat din partea unor persoane cunoscute si de incredere, cat si din partea unor persoane total necunoscute. Nu numai femeile cad prada traficantilor de persoane, ci si batranii si copiii. Naivitatea oamenilor este principalul aspect pe care persoanele rau intentionate mizeaza. Ei ofera toate actele necesare plecarii si chiar imprumuta bani pentru aceasta operatiune. Oamenii cred ca este vorba de generozitate si de compasiune si astfel ajung sa faca fortat lucruri mult sub demnitatea lor.

La un pas de nenorocire

In urma cu putin timp, un astfel de caz a fost la un pas de a se intampla la Constanta. Cea care a descurcat itele si a sfatuit persoana respectiva sa nu aiba incredere in oferta primita a fost Mariana Serbanescu, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Constanta, care a urmat un curs de combatere si prevenire a traficului de persoane. Femeia in cauza era o cunostinta a reprezentantului AJOFM. Aceasta i-a povestit ca urma sa plece in Spania, un constantean promitandu-i o slujba bine platita. De pasaport si de celelalte acte se ocupa tot generosul domn, chiar fara sa-i ceara vreun leu. Nu toate persoanele care cad victime ale traficantilor au norocul ca cineva sa-si dea seama ca este vorba despre o inselatorie, si nu de o slujba cinstita. Pentru a preveni astfel de situatii, conducerea AJOFM Constanta intentioneaza ca anul acesta sa organizeze un curs de combatere si prevenire a traficului de persoane. Scopul este acela ca toti cei care doresc sa plece in strainatate pentru a munci sa cunoasca toate riscurile la care sunt predispusi, dar, mai ales, sa stie cui sa se adreseze pentru a afla daca firma (intermediatorul) este serioasa. Conducerea AJOFM avertizeaza ca, pentru a nu cadea in plasa traficantilor de persoane, cei care urmeaza sa plece la munca in strainatate trebuie sa se intereseze la Inspectoratul Teritorial de Munca daca firma este inscrisa aici. In caz contrar, este recomandat sa nu mai plece, indiferent de cat de tentante sunt promisiunile. La nivel national, functioneaza linia telefonica de urgenta - tel. 9596 cu apeluri gratuite pentru victimele traficului de persoane. De asemenea, in majoritatea oraselor sunt deschise centre de asistenta si protectie pentru victimele traficului de persoane, unde acestea primesc asistenta medicala, sociala, psihologica si juridica.

Plasarea in tara

Nu numai in cazul locurilor de munca in strainatate pot exista probleme, ci si in ceea ce priveste plasarea fortei de munca pe teritoriul Romaniei. Firmele care au ales sa desfasoare o astfel de activitate trebuie sa fie, potrivit legislatiei in vigoare, acreditate de catre agentiile judetene de ocupare a fortei de munca in raza carora isi au sediul. Inca din momentul aparitiei legii care reglementeaza plasarea fortei de munca pe teritoriul tarii noastre, respectiv in urma cu doi ani, la nivelul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca s-au infiintat comisii de avizare. La Constanta, o astfel de comisie functioneaza din martie 2002. Pana la ora actuala, nici o firma de profil nu a solicitat acreditarea. In opinia reprezentantilor AJOFM, principalul motiv care sta la baza acestui lucru este lipsa personalului specializat din cadrul respectivelor firme. Potrivit legislatiei in vigoare, 25% din personalul societatilor care plaseaza forta de munca in tara trebuie sa fie de specialitate, respectiv psihologi cu o experienta de minimum trei ani in domeniu. Pentru fiecare meserie in parte se achita o taxa de acreditare de 1,5 milioane lei anual. Reprezentantii AJOFM ii previn pe cei care intentioneaza sa apeleze la serviciile unor astfel de firme pentru a-si gasi un loc de munca sa fie foarte atenti. Firma in cauza prezinta o acreditare, dar care este valabila doar pentru o singura meserie. Asta nu ii impiedica insa sa plaseze forta de munca si pe alte meserii pentru care fireste ca nu au acreditare din partea comisiei de specialitate din cadrul AJOFM. Pentru firma in cauza totul este bine, insa pentru angajat lucrurile nu vor merge la fel de bine deoarece societatea care recurge la astfel de practici nu inspira incredere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii