Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:47 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Norocoasa familie Băieţii lui Gigi Oancea, parteneri cu RAEDPP-ul lui Babuş (document)

ro

28 Jan, 2011 01:26 7493 Marime text
cap_6.jpgSC Cabiria SRL, firma fiilor lui Gheorghe Oancea de la Brick, a încheiat un contract pe 20 de ani cu RAEDPP-ul condus de Radu Babuş

Gheorghe Oancea este un personaj foarte cunoscut printre afaceriştii locali.

Şeful de la Brick este văzut ca fiind „omul lui Mazăre" şi poate fi considerat un norocos dacă ar fi să numărăm contractele pe care le-a câştigat de la primărie şi de la Consiliul Judeţean Constanţa în ultimii ani. Şi, cum aşchia nu sare departe de trunchi, iată că şi băieţii lui nea Gigi s-au apucat de business. Ba, chiar de succes. În septembrie 2004, juniorii Oancea, Ionuţ şi Alexandru au pus bazele societăţii Cabiria SRL, cu sediul pe strada Străjerului nr. 41, camera 1, având obiect principal de activitate „restaurante". După doar două luni, mai precis pe 23 noiembrie 2004, administratorul SC Cabiria SRL, Ionuţ Oancea, a semnat contractul de asociere nr. 2749 cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, reprezentată prin directorul general Radu Babuş şi prin directorul economic Lăcrămioara Carmen Bobe. Contractul avea ca obiect „asocierea privind construirea, amenajarea, întreţinerea, repararea, modernizarea şi exploatarea spaţiului cu profil de alimentaţie publică situat în Constanţa, parcul de distracţii Ţara Piticilor, pe teren administrat de RAEDPP Constanţa, pus la dispoziţie de către aceasta, conform HCLM nr. 245/23.06.2004 şi a planului de situaţie anexat, care face parte integrantă din hotărârea prezentată. Foarte interesant este că asocierea s-a încheiat pentru 20 de ani, de la 1 noiembrie 2004 până la 31 octombrie 2024, „perioadă de recuperare a cheltuielilor cu modernizarea efectuată".

La Cetate

la_cetate_2.jpgCei 20 de ani au fost împărţiţi, potrivit contractului, în două etape: I - de construire şi modernizare de la 1.11.2004 până la data încheierii procesului verbal de finalizare a lucrărilor, II - de exploatare de la data încheierii procesului verbal de finalizare a lucrărilor, până la 31 octombrie 2024. Se mai menţionează în înţelegerea dintre SC Cabiria SRL şi RAEDPP faptul că asocierea poate fi prelungită, după expirarea termenului de 20 de ani, cu acordul părţilor, dacă condiţiile legale de la acea dată vor permite acest lucru. Potrivit aceluiaşi contract nr. 2749 din 23.11.2004, profitul impozabil se împarte astfel: „RAEDPP Constanţa va beneficia de 10% din profitul impozabil al asocierii, SC Cabiria SRL va beneficia de 90% din profitul impozabil al asocierii". Cota de 10% din profitul impozabil al asocierii cuvenită RAEDPP nu va fi mai puţin de 6 euro/mp anual fără TVA, plătibili lunar, în rate egale, la cursul BNR din ziua efectuării plăţii ce reprezintă suma minimă garantată pe care SC Cabiria SRL se obligă să o achite lunar, indiferent de rezultatele economico-financiare obţinute.

Şi uite cum a luat naştere unul dintre cele mai cunoscute restaurante din oraş: La Cetate. Cu o poziţionare pe care mulţi şi-ar fi dorit-o, restaurantul fraţilor Oancea face furori, mai ales vara, pentru că terasa oferă, într-adevăr, o imagine frumoasă asupra parcului Tăbăcărie. Cine nu şi-ar fi dorit să pună mâna pe un asemenea teren?! Însă, numai cei cu adevărat norocoşi, cum sunt cei din familia Oancea, au avut şansa. Nu trebuie să uităm că aceasta nu este unica înţelegere dintre o afacere marca Oancea şi RAEDPP-ul lui Radu Babuş, preşedinte al tinerilor PSD-işti de la judeţ şi fiu al lui Constantin Babuş, director în primăria lui Radu Mazăre.

scoala_de_scafandri_10.jpgDacă ne aducem bine aminte, seniorul Oancea, nea Gigi - cum este cunoscut pe la Primărie şi pe la Consiliul Judeţean -, a încheiat, prin intermediul Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România pe care o deţine, un contract de asociere din 15.04.2008, cu aceeaşi Regie Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat a lui Babuş jr., pentru construirea unei şcoli de scafandri şi salvamari. RAEDPP contribuie la realizarea obiectivului contractului punând la dispoziţie magazia de material sportiv cu suprafaţă construită de 290,18 mp şi terenul de 869 mp, iar agenţia lui Oancea cu amenajarea, consolidarea, exploatarea şi întreţinerea spaţiului, potrivit destinaţiei sale. Din nou, ca un noroc chior, contractul spune că Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România va beneficia de 80% din profitul impozabil al asocierii, iar RAEDPP de 20%, cu condiţia ca această cotă cuvenită RAEDPP, să nu fie mai puţin de 200 de euro lunar. Şi asta, pentru „numai" 25 de ani.

„La fel ca tata..."

internet_link_magazin_Brick.jpgGheorghe Oancea este asociat şi administrator al SC Five-Holding SRL, firmă care deţine magazinul Brick de pe strada Ion Roată nr. 3. În urmă cu ceva vreme, firma deţinea un proiect de hotel cu 21 de etaje, în staţiunea Mamaia, pe un spaţiu ce pare şi în acest moment ca fiind verde. Istoria terenului este foarte incitantă. Prin Dispoziţia primarului Radu Mazăre nr. 796 din 19 martie 2004 şi prin procesul verbal de predare-primire 44537 din 30 martie 2004, Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuţa, Cristian Borcea şi SC Habitat şi Ambient SA intră în posesia unui teren de 1.200 mp, având număr cadastral 14769, în staţiunea Mamaia, zona hotel Lotus. Trei ani mai târziu, pe 13 iunie 2007, se semnează contractul de vânzare-cumpărare 1061, autentificat de notarul Daniel Bratu, prin care SC Habitat şi Ambient SA, reprezentată legal prin Gheorghe Valentin Ionescu vinde către SC Five Holding SA, reprezentată legal prin administrator Gheorghe Oancea, „terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, zona hotel Lotus, bulevardul Mamaia 326, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 1.200 mp. Terenul este identificat cu număr cadastral 14.769". Mai pe scurt, Habitat şi Ambient a vândut afacerii administrate de Oancea terenul primit din retrocedări. Preţul a fost... modic: 450.000 de euro, echivalent, la acea dată, a 1.467.270 de lei, sumă pe care vânzătorul a primit-o integral în ziua tranzacţiei.

On_Plonge.jpgDupă cum bine ştim, Oancea este şi şeful restaurantelor On Plonge şi On Plonge jr. din Portul Tomis şi din staţiunea Mamaia. Five Holding este proprietarul magazinului Brick, dar şi asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni primarul Mazăre, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Aşadar, persoana juridică Five Holding are legături de afaceri cu persoanele fizice Mazăre şi Constantinescu. Potrivit Registrului Comerţului, societatea Five Holding mai este implicată şi în Mira Impex SRL, Italnegro şi Plonge Prest. Administratorul Gheorghe Oancea (Gigi pentru prieteni) are multe business-uri: On Plonge, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark SRL şi Five Holding. Mai mult decât atât, Oancea administrează şi SC Mobitom SA, una dintre firmele abonate la bani publici obţinuţi în urma licitaţiilor organizate de Primărie şi de Consiliul Judeţean Constanţa. Juniorii Oancea împart Cabiria SRL, dar mai deţin şi câte o firmă pe cont propriu: Ionuţ - Plonge SRL şi Alexandru - Rise and Shine SRL. Pe strada Ion Roată nr. 3 are sediul magazinul Brick al Five Holding-ului, dar şi societăţi precum Mobitom SA, Conpress Group, Conpress Advertising, Mira Impex, Sigma Trading, Tutun şi Ziare, Five-Holding, Onix Sercom şi Thomas Cook Services & Distribution.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii