Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:51 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numarul donatorilor a crescut in ultimele trei luni Donarea de sange a devenit o afacere?!

ro

19 Apr, 2010 03:29 2081 Marime text
donator_sange.jpgCentrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa trece printr-o perioadă bună, stocurile de sânge fiind suficiente în această perioadă.

Potrivit directorului Centrului Regional de Transfuzii Constanţa, doctor Alina Dobrotă, numărul donatorilor de sânge a crescut semnificativ în primul trimestru al acestui an. „Oamenii au început să înţeleagă că, donând sânge, salvează viaţa unui om. Nu ducem lipsă de sânge pentru nicio grupă sanguină. Este adevărat, mai avem mici probleme cu câteva persoane care nu înţeleg regulamentul pe care îl avem afişat la intrare. Chiar astăzi a venit o persoană care dorea să doneze sânge, dar nu înţelegea că nu putea să facă acest lucru deoarece în chestionar a completat faptul că în ultimele patru luni a avut mai mult de două partenere sexuale", explică aceasta.

Astfel, potrivit regulamentului, nu pot fi donatori persoanele care au urmat un tratament intravenos, care suferă de hepatită, boli de piele, afecţiuni pulmonare sau ulcer, cei care au consumat băuturi alcoolice în ultimele 24 de ore sau cei care au avut mai mult de un partener sexual în ultimele patru luni. Mai mult decât atât, examenul de rutină este obligatoriu, pentru a afla nivelul hemoglobinei şi al oxigenului din sânge.

Deficitul de personal - o reală problemă

„Am venit să donez sânge pentru a primi tichetul valoric. Am chiar şi carnet de donator. Vin la fiecare două săptămâni să donez sânge deoarece valoarea tichetului se dublează. Sunt şomer şi am acasă de crescut doi copii şi mă ajută foarte mult aceste tichete pentru a le cumpără de mâncare. Ca mine sunt mulţi care donează pentru aceste tichete", ne-a spus un „client fidel" al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa.

Din păcate, Centrul Regional de Transfuzii Constanţa se confruntă cu o problemă destul de gravă - deficitul de personal. „Din cauza faptului că din noiembrie 2009 am rămas fără postul de şofer, am fost nevoiţi să reducem numărul colectelor mobile de sânge din judeţ", continuă doctorul Dobrotă.

În altă ordine de idei, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa dezminte zvonurile precum România ar fi importat tone de sânge uman de peste 200 de milioane de lei pentru transfuzii. „Legea în vigoare nu permite să se importe sânge din afară. Niciodată nu s-a apelat la o asemenea metodă. Acest lucru ar fi fost posibil doar prin aprobarea Ministrului Sănătăţii", adaugă doctorul Alina Dobrotă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii