Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oameni mai presus de lege

ro

18 Dec, 2003 00:00 1378 Marime text

Unui batran ii este incalcata proprietatea si nu poate face nimic

Radu Oancea se plimba prin instante de aproape cinci ani * Judecatoria si Tribunalul au respins acuzatiile formulate de acesta * Acum, Oancea a facut recurs * Cu aceeasi problema se confrunta si alti vecini ai batranului * Acuzat de tulburare de posesie este Panait Colasaz, care a construit o vila ocupand teren si de la vecini

Pentru Radu Oancea din Constanta, pensionar in varsta de 73 de ani, batranetea nu este deloc una linistita, asa cum si-o dorea. In loc ca la varsta lui sa se bucure de pensie, el se plimba prin instanta. Mai mult, omul a ajuns sa nu mai poata sta linistit in propria casa pentru care a muncit o viata. Calvarul pentru Radu Oancea a inceput in urma cu trei ani, cand vecinii sai, respectiv familia Colasaz, a inceput sa-si construiasca o vila. Batranul locuieste pe strada Libertatii la numarul 25, iar familia in cauza, pe strada Unirii la numarul 16. Constructia s-a facut in spatele curtii lui Oancea si, ilegal, familia Colasaz a acaparat si o suprafata de circa un metru patrat din proprietatea vecinului. Lucrurile au evoluat treptat si, desi exista un proces pe rol, acestea se pare ca nu se vor schimba prea curand.In urma cu ceva timp, Primaria i-a dat in intretinere si ingrijire lui Radu Oancea spatiul verde din spatele casei sale pana la aleea pietonala de beton care duce la scarile din spatele blocului LB1. Omul s-a ingrijit sa mentina acest spatiu in conditii cat mai bune. Acest lucru a fost posibil pana cand Stere si Panait Colasaz, tata si fiu, au decis sa-si faca o vila. Asta nu ar fi nimic anormal daca lucrarile s-ar fi facut in mod civilizat si prin respectarea proprietatii celorlalti si a domeniului public. "Cetatenii Colasaz Stere si Panait au inceput sa construiasca o vila in spatele curtii lor din strada Unirii 16, nerespectand autorizatia de constructie si ocupand o buna parte din domeniul public si intrand, totodata, cu balcoanele in spatiul aerian aferent proprietatii mele. De asemenea, acestia ocupa, tendentios si in mod abuziv, spatiul verde, pe care-l transforma in sosea deoarece au un atelier auto. Din aceasta cauza, pe acolo trec acum tot felul de masini peste instalatiile de apa rece, atat ale mele, cat si ale celor de blocul LB1, care sunt prevazute cu recipiente cu rame si capace din fonta necarosabile", a declarat Oancea. Acesta spune ca respectivele capace au fost acoperite cu ciment, ceea ce face imposibil accesul la tevi in caz de necesitate. Mai mult chiar, prin traficarea zonei respective caminele sunt puse in pericol de spargere. Aceluiasi pericol este supusa si casa batranului, care a fost construita in 1956, din chirpici. Oancea a sesizat aceste aspecte primariei, iar angajati ai acesteia au venit si au montat un stalp pentru a impiedica accesul autovehiculelor. Batranul spune ca, imediat dupa montare, stalpul a fost taiat de Colasaz, astfel ca masinile circula din nou in voie pe acolo.

Proces civil si penal

Pentru a pune capat tuturor acestor probleme, Oancea a inaintat proces civil in care cere granituirea proprietatilor. Imediat dupa aceasta, omul spune ca a primit amenintari de la Colasaz. Din aceasta cauza, batranul a inaintat proces penal pentru insulta si tulburare de posesie, ceea ce a dus la suspendarea procesului civil. Pentru dosarul penal s-a facut un plan de situatie prin care se demonstreaza ca vila a acaparat circa un metru din proprietatea pensionarului. Ulterior, s-a efectuat o expertiza tehnica din care reiese ca nu se incalca proprietatea. Oancea a contestat expertiza, dar nu s-a luat in calcul in instanta, dupa cum afirma acesta. Dosarul s-a judecat la Judecatorie si apoi la Tribunal. Judecatoria a dispus in septembrie 2001 incetarea procesului penal in ceea ce-i priveste pe inculpati si l-a condamnat pe Colasaz Panait la plata a doua milioane de lei, pentru insulta. De asemenea, instanta a respins actiunea civila si l-a obligat pe Colasaz Panait la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat. Oancea a facut recurs la Tribunalul Constanta in ianuarie 2002 impotriva sentintei, iar instanta a dispus rejudecarea cauzei de catre Judecatorie.

Recursuri peste recursuri

Oancea a precizat ca, in aprilie 1999, Tribunalul Constanta l-a obligat pe Colasaz sa-si retraga balconul in limita proprietatii sale, insa acesta nu s-a conformat. Mai mult chiar, el a demarat constructia altor doua balcoane. Pe data de 13.06.2003 instanta s-a pronuntat cu privire la acuzatiile aduse de Oancea. Astfel, a decis incetarea procesului penal pornit pentru savarsirea infractiunilor de tulburare de posesie, amenintare si il condamna pe Colasaz Panait la pedeapsa amenzii penale de doua milioane de lei in baza art. 205 c.p rap. La art. 63 alin.3 teza a II-a c.p si la pedeapsa amenzii penale de aceeasi valoare in baza art. 206 c.p rap. La art. 63 teza a II-a c.p. de asemenea instanta constata gratiate in intregime pedepsele stabilite si constata ca nefondata actiunea civila formulata de Oancea. Colasaz Panait a fost obligat sa plateasca 800.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat si doua milioane reprezentand onorariul avocatului lui Oancea. Batranul este obligat sa plateasca 300.000 de lei pentru onorariul avocatului din oficiu. Nemultumit de decizia instantei, Oancea a facut recurs pe data de 09 decembrie anul curent, o noua infatisare in acest proces urmand sa aiba loc in ianuarie anul viitor. In recurs Radu Oancea cere condamnarea lui Colasaz Panait pentru toate faptele la pedeapsa cu inchisoarea si obligarea acestuia de despagubiri civile. Oancea spune ca s-a saturat sa se tot plimbe prin instanta si fara nici o rezolvare. El este de parere ca este inadmisibil sa nu poata sta linistit in propria casa.

Mai sunt si altii

Nu numai Radu Oancea se plimba prin instanta pentru abuzurile savarsite de Colasaz. In aceeasi situatie se afla si familia Belibou Marin, care locuieste pe strada Unirii la numarul 14, adica chiar langa Colasaz. "Au intrat si pe proprietatea noastra cu circa 50 de centimetri. Mai mult, magazinul pe care il au se foloseste de peretele casei noastre. Au bagat grinzile la noi in pereti. Unul din peretii magazinului este comun cu al casei. Ne deranjeaza pentru ca, fiind un singur perete, se aude galagie", a declarat Hilda Belibou. Prin urmare, la inceputul acestui an, pentru incalcarea proprietatii, sotii Belibou l-au dat in judecata pe Panait Colasaz, procesul fiind inca in desfasurare. Nemultumiti de actiunile lui Colasaz sunt si proprietarii blocului LB1, pentru incalcarea spatiului verde si tranzitarea acestuia de catre masini. Oancea spune ca este inadmisibil ca un om care deranjeaza numerosi vecini sa scape nepedepsit pentru abuzurile sale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii