Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:26 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii nu sunt interesati de programele de sanatate

ro

23 Jul, 2003 00:00 797 Marime text

ONG-urile cer fonduri de la Guvern

Ministerul Sanatatii, casele de asigurari de sanatate, administratia publica si locala cu atributii in domeniul finantarii sanatatii si ministerele cu retea sanitara proprie pot realiza si cofinanta activitati si programe de sanatate publica impreuna cu organizatii neguvernamentale de profil sau cu alte persoane juridice ce au in obiectul lor de activitate furnizarea unor servicii de sanatate publica

Activitatile si programele in domeniul sanatatii publice desfasurate de catre organizatiile non-guvernamentale pot primi finantare din bugetul de stat, din bugetul fondului de asigurari sociale de sanatate si din bugetele locale, conform Ordonantei 54 din 30 ianuarie 2000. Astfel, Ministerul Sanatatii, ministerele cu retea sanitara proprie, casele de asigurari de sanatate, reprezentantii administratiei publice si locale cu atributii in domeniul finantarii sanatatii pot realiza si cofinanta activitati si programe de sanatate publica impreuna cu organizatii neguvernamentale de profil sau cu alte persoane juridice, care au in obiectul lor de activitate furnizarea unor servicii de sanatate publica. In acest sens, Coalitia pentru o Comunitate Sanatoasa, filiala Constanta, desfasoara o campanie de advocacy in vederea accesarii fondurilor guvernamentale de catre ONG-urile din tara si care sunt active in domeniul sanatatii, conform Ordonantei 54, prezentate mai sus. Campania se desfasoara in trei judete din tara: Iasi, Cluj si Constanta, iar parteneri sunt Asociatia Romana Anti-SIDA si CEDO Star, filiala Cluj, in perioada 1 aprilie - 30 noiembrie. Conform declaratiilor reprezentantului Coalitiei pentru o Comunitate Sanatoasa, Paula Bulancea, care este si presedintele ARAS, filiala Constanta, campania este finantata de catre Uniunea Europeana, prin Programul pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Banca Mondiala si Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala - USAID. "Proiectul isi propune intarirea capacitatii organizatiilor neguvernamentale de a atrage surse financiare de la bugetul de stat pentru implementarea si dezvoltarea programelor de sanatate publica", a mai precizat Bulancea.

Bani pentru copiii cu probleme

In cadrul intalnirii cu reprezentantii mass-media locale, ce a avut loc in cursul zilei de ieri, s-au propus spre dezbatere subiecte precum problema copiilor cu deficiente de vorbire si acordarea unui ajutor parintilor care nu au timp sau nu stiu cui sa se adreseze referitor la acest aspect. Pana in prezent, membrii Coalitiei pentru o Comunitate Sanatoasa au avut o intalnire cu senatorii si politicienii constanteni. Din pacate, insa, din cei 20 de invitati doar doi au participat, restul anuntand ca sunt retinuti cu alte probleme. Marea lor majoritate si-au confirmat prezenta, insa nu au mai venit. Cei doi participanti, Dan Nicolae Rahau si Gheorghe Halet, au recomandat alcatuirea unor proiecte concrete care sa fie depuse la consiliile locale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii