Participare constanteana la Congresul national de istorie a presei
Participare constanteana la Congresul national de istorie a preseiO echipă de oameni de cultură din Constanţa participă, pe 23 şi 24 aprilie la Congres naţional de istorie a presei, organizat la Piteşti, de Universitatea "Constantin Brâncoveanu" şi Asociaţia Română de Istorie a Presei.
Tema celui de-al treilea congres este „Presa locală şi regională, în context european". La eveniment participă 120 de specialişti din România, Republica Moldova şi Germania, 68 dintre ei reprezentând 21 de universităţi, trei institute ale Academiei Române, redacţii, biblioteci publice, muzee, unităţi arhivistice.
Lucrările se desfăşoară în cadrul secţiunilor: presă scrisă, audiovizual, teorie şi metodă în cercetarea istoriei presei, presa din diaspora, micromonografii de ziare-reviste, jurnalism cultural. Filiala Dobrogea a ARIP participă la Congres cu lucrări susţinute de universitarii: conf.univ.dr.Aurelia Lăpuşan, vicepreşedintă a ARIP şi secretar general de redacţie al Revistei de istorie a presei, conf.univ.dr. Stoica Lascu, lect.univ.dr. Maria Pariza, prep.drd.Cristina Lazăr, toţi de la Universitatea Ovidius, realizatoarea de programe la Radio Constanţa, dr.Steliana Bajdechi, dr.Costin Scurtu, directorul Muzeului militar, filiala Constanţa, dr.Virgil Coman, directorul Direcţiei judeţene Constanţa a Arhivelor Statului. Vor fi lansate mai multe lucrări printre care unele semnate de constănţeni: Valori ale culturii de masă în Dobrogea, autori Aurelia Lăpuşan, Ştefan Lăpuşan, Editura Dobrogea, 2009, Steliana Duliu - Bajdechi,Drumuri sub cenuşă. România şi Grecia între 1944-1949, Editura Dobrogea, 2009. de asemenea, vor susţine comunicări Aurelia Lăpuşan (Prezenţe franceze în Dobrogea. Mărturii din presa începutului de secol XX) şi Virgil Coman (Sindicatul „Presa" din Constanţa al Ziariştilor, Publiciştilor şi Administratorilor de Ziare - repere arhivistice). Pe 24 aprilie vor fi lansate 20 de lucrări de specialitate, în prezenţa autorilor, precum şi Revista română de istorie a presei, numărul 7 / 2007, în noul format. Cheltuielile de organizare sunt suportate de Universitatea "Constantin Brâncoveanu" Piteşti, manifestarea fiind sprijinită de Consiliul Judeţean Argeş şi de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
Pentru a afla mai multe despre participanţi, intervenţiile acestora, programul pe secţiuni, cărţile ce vor fi lansate puteţi accesa http://istoriapresei2010.webs.com/.
Asociaţia şi-a propus trei obiective majore: redactarea unei istorii a presei româneşti, tipărirea unei reviste de specialitate şi organizarea unui Muzeu Naţionall al Mass-Mediei, după modelul Newseum din Washington DC.
Aceste trei mari obiective sunt realizate sau se află în curs de realizare cu ajutorul lui Marian Petcu, care, într-o primă etapă, coordonează un tratat de Istorie a presei în date din România, redactat de un colectiv format din circa 80 de persoane, care va inventaria toate publicaţiile româneşti (deci nu doar cele literare, ca în Dicţionarul presei literare româneşti, al lui Ion Hangiu, sau cele cu relevanţă în istoria culturii, ca în Dicţionarul general al literaturii române). Revista română de istorie a presei a ajuns deja în anul III, la numărul 7. Cât priveşte Muzeul Naţional al Mass-Mediei, mai multe universităţi din ţară şi-au arătat disponibilitatea de a găzdui expoziţii şi colecţii-nucleu pentru a putea colecta şi conserva patrimoniul existent.Una din acestea este Universitatea Ovidius Constanţa alături de Universitatea Babeş Bolyai Cluj. Informaţii suplimentare despre ARIP se pot obţine de pe site-ul http://www.arip.ro/. Lucrările primului Congres Naţional de Istorie a Presei au avut loc la Universitatea "Vasile Goldiş" din Arad, al II-lea congres a fost găzduit de Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi, cel de-al IV-lea urmând a fi organizat, probabil, la Universitatea "Ovidius" din Constanţa în anul 2011, când instituţia tomitană îşi va aniversa semicentenarul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp