Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensionari cu sifilis

ro

24 Oct, 2002 00:00 870 Marime text

Creste numarul celor care sufera de pe urma sexului

In judetul Constanta, cel mai tanar pacient infectat cu lues are doar zece ani, iar cel mai batran, 74 de ani, exceptie facand bebelusii nascuti cu aceasta boala * Dupa anul 1989, numarul sifiliticilor s-a aflat intr-o continua crestere * Aproximativ 500 de cazuri de imbolnaviri cu sifilis au fost inregistrate in mediul urban, fata de doar 262 in mediul rural * In Constanta, numarul pensionarilor afectati de aceasta boala este mai mare decat cel al elevilor si studentilor

Medicul coordonator dermato-venerolog al judetului Constanta, Gheorghe Nicola, a declarat ca infectiile cu transmitere sexuala (ITS) fac parte dintr-un program national de sanatate publica initiat de Ministerul Sanatatii si Familiei pentru prevenirea si controlul acestora. Proiectul are o dubla finantare: pe de o parte, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si, pe alta parte, de la Directia de Sanatate Publica Judetene Constanta. Incepand din ianuarie pana in septembrie 2002, judetul nostru a primit, pentru acest program, suma de 200 de milioane de lei lunar, din octombrie primind 100 de milioane pe luna. Chlamydia, sifilisul si gonoreeea sunt cele trei boli care sunt incluse in Programul de sanatate publica pentru prevenirea si controlul infectiilor cu transmitere sexuala. "Romania are o rata ridicata a infectiilor cu transmitere sexuala. In prezent, dintre toate aceste infectii, este obligatorie raportarea celor cu sifilis, gonoree si HIV", a declarat medicul coordonator dermato-venerolog, Gheorghe Nicola. Acesta a mai precizat faptul ca cele mai multe cazuri inregistrate sunt cele de lues. La nivelul judetului Constanta, cazurile de sifilis se depisteaza inca din anul 1982, cunoscand o crestere lenta, insa continua. Astfel, in anul 1982 a fost depistat un numar de 45 de cazuri, in 1983 au fost descoperite 52 de cazuri, iar in 1989 un numar de 74 de persoane au fost infectate cu sifilis. Dupa anul 1989, numarul acestora s-a aflat intr-o continua crestere, ajungandu-se pana la 787 de cazuri in 2000 si 1.043 in anul 2001. Dintre cazurile depistate in cursul anului trecut, 707 persoane infectate proveneau din mediul urban si doar 336 de persoane din mediul rural.

Varsta a treia contra "generatia pro"

In primele noua luni ale acestui an au fost depistate 724 de cazuri noi de sifilis la persoane provenind din toate categoriile sociale, cu varste cuprinse intre 10 si 74 de ani. Femeile casnice, care nu au cu ce sa-si umple timpul liber, sunt cele mai multe infectate cu sifilis, in numar de 149. Din cauza faptului ca au nevoie de cate o aventurica in timpul lor liber, muncitorii ocupa locul doi in topul categoriilor cu risc, acestia fiind in jur de 252. Comportamentul rebel al adolescentilor se reflecta in cei 30 de elevi si studenti care au fost tentanti sa descopere sensul sintagmei "satisfacerea nevoilor trupesti". Pensionarii, culmea!, au depasit cu mult activitatea tineretului, numarul celor infectati cu sifilis fiind de 33. Punand cele doua categorii de varsta in balanta, s-ar putea spune ca s-a produs totusi o greseala, insa datele statistice sunt clare: varsta a treia a depasit "generatia pro".

Cine are curaj, sa vina!

"Din totalul celor 724 de cazuri depistate in primele noua luni ale acestui an, 226 de bolnavi s-au prezentat singuri la cabinetele dermato-venerice, iar 428 de persoane au fost depistate activ de catre medicii din reteaua dermato-venerologica", ne-a mai declarat Gheorghe Nicola. Jena acestora sau teama de a recunoaste ca au intretinut relatii sexuale neprotejate determina agravarea bolii si inmultirea numarului cazurilor de infectie cu lues. Unele persoane se tem ca nu cumva sotii sau sotiile lor sa afle ca le-au fost necredinciosi sau necredincioase. Decat sa se trateze, acestia, sau acestea, prefera sa nu se prezinte la medic si sa duca boala mai departe.

La oras, mai rau ca la tara

Cu toate ca nivelul de trai este mult mai ridicat in mediul urban decat in cel rural, desi gradul de cultura si de emancipare este la un nivel mult mai inalt decat in mediul rural, unde femeile nu sunt lasate de soti sa foloseasca metodele de contraceptie deoarece "nu sunt cai naturale", 461 de cazuri de imbolnaviri cu sifilis au fost inregistrate in orase, fata de doar 262 in localitatile rurale.

Mame inconstiente

"Transmiterea infectiei sifilisului de la mama bolnava la fat este in continuare o problema foarte grava", ne-a mai spus Gheorghe Nicola. Astfel, in anul 2001 au fost inregistrate 150 de femei gravide infectate, in timp ce in primele noua luni ale anului 2002 s-au inregistrat 116 gravide purtatoare de lues. Printre principalele cauze care duc la cresterea numarului persoanelor infectate cu sifilis, mentionam prostitutia, cresterea numarului populatiei urbane, urmata de consecintele nefaste asupra resurselor materiale, conditiilor de viata si asupra locurilor de munca, turismul sezonier care a dus la imposibilitatea depistarii sursei de contaminare si, mai ales, modificarea comportamentului sexual din cauza relatiilor extraconjugale. Cea mai importanta cauza care duce la inmultirea anuala a cazurilor de sifilis este reducerea angajamentului afectiv dintre parteneri. Concluzia care se desprinde, dragi constanteni, este aceea ca trebuie sa va iubiti mult si... cu grija!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii