Pericol de contaminare radiologica la Navodari
Pericol de contaminare radiologica la Navodari
13 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1298
Marime text
Consiliul National pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a informat, marti, conducerea Autoritatii de Sanatate Publica a Judetului (ASPJ) Constanta ca haldele de fosfogips din marginea orasului Navodari prezinta risc de contaminare radiologica, transmite corespondentul ROMPRES.
Directorul executiv al ASPJ, dr. Marius Enescu, a declarat pentru ROMPRES ca analizele facute de CNCAN la probele prelevate de la depozitele de fosfogips detinute in prezent de societate Marway Fertilchim S. A. si rezultate in fapt din procesul de fabricatie a ingrasamintelor chimice complexe, pe baza de superfosfat si azotat de amoniu, arata ca haldele respective prezinta un continut radioactiv ce depaseste, pentru radionuclizii identificati, nivelurile de excludere din Normele Fundamentale de Securitate Radiologica.
"Documentul transmis de CNCAN, asa cum este formulat, precizeaza ca analizele efectuate nu sunt suficiente pentru a concluziona ca prezenta batalurilor de fosfogips a condus la depasirea limitei de doze suplimentare pentru populatie, mai ales ca procesul de fabricatie este sistat, cazul in sine fiind identificat doar ca o situatie potentiala de expunere cronica la radiatii", a precizat Marius Enescu.
In acest context, CNCAN a dispus agentului economic sa ia masuri imediate de izolare si protectie a batalurilor, imprejmuirea cu gard si asigurarea pazei, avertizarea cu panouri a populatiei din zona asupra pericolului, acoperirea batalurilor, monitorizarea radioactivitatii trimestrial, evaluarea dozei de radiatii incasate de populatie datorita prezentei batalurilor de fosfogips in mediu si estimarea riscurilor de expunere in caz de conditii nefavorabile.
"Mentionam ca aceste masuri au fost solicitate si de ASPJ Constanta, in urma determinarilor efectuate in toamna anului trecut cu Laboratorul de Igiena Radiatiilor Ionizate (LIRI), cand s-au constatat continuturi de uraniu de zece ori mai mari decat nivelul la sol si de 12 ori mai mari in cazul radiului, cerand, insa, in plus Companiei Marway Fertilchim, anularea deciziei de a comercializa fosfogipsul in scopul tratarii terenurilor agricole.
Capacitatea construita a batalurilor de fosfogips de la fostul Combinat de Ingrasaminte Chimice Navodari (CICH), actual Marway Fertilchim SA, este de 1.750.000 mc , iar suprafata pe care sunt depozitate haldele de deseuri este de 21 hectare.
Scris de: {autor}ROMPRES{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii