Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 100 posturi pentru persoanele cu handicap

ro

07 Jun, 2003 00:00 1008 Marime text

Bursa locurilor de munca a avut succes printre croitori si ingineri

Cu mult timp inaintea deschiderii oficiale, cei interesati s-au strans in fata sediului Agentiei de somaj * Starea de spirit a celor care asteptau sa intre era optimista * Printre cei care asteptau sa intre am gasit si foarte multi sceptici, care ne-au spus ca nu se asteapta la mare lucru * Au existat si locuri de munca pentru persoanele cu studii superioare * Cei 26 de angajatori s-au declarat impresionati de numarul mare de participanti * Din numarul total de participanti, 61 au fost selectionati in vederea angajarii si 6 au fost incadrati pe loc

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Constanta desfasoara inca de anul trecut o ampla campanie prin care se urmareste integrarea in munca a unui numar cat mai mare de persoane cu handicap. Acest lucru este insa una dintre cele mai dificile initiative cu care s-au confruntat reprezentantii institutiei. De la inceputul anului si pana in prezent, in ciuda tuturor eforturilor, numai doua persoane suferinde de un handicap fizic au fost integrate in munca. Tot in vederea realizarii obiectivului urmarit a fost organizata ieri o noua Bursa a locurilor de munca, de aceasta data dedicata exclusiv persoanelor suferinde de un handicap.Bursa locurilor de munca pentru persoanele cu handicap a fost deschisa ieri dimineata, la ora 9.00. Cu mult timp inaintea deschiderii oficiale, cei interesati s-au strans in fata sediului Agentiei de somaj, locul de desfasurare a evenimentului. Multimea era destul de pestrita, in sensul ca se puteau vedea si tineri absolventi de licee, scoli profesionale sau facultati, dar si persoane in varsta, care mai aveau putini ani pana la pensie. Starea de spirit a celor care asteptau sa intre era optimista. "Speram sa gasim ceva pentru a putea munci", ne-a declarat Doru Mantan, in varsta de 46 de ani, suferind de un handicap locomotor. "De doi ani nu mi-am gasit un loc de munca, atat datorita handicapului, cat si din cauza ca eram considerat a fi prea batran", a adaugat acesta. Dorina State, in varsta de 32 de ani, la randul ei suferinda de un handicap la mana stanga, ne-a declarat ca, in momentul de fata, are un loc de munca, insa a venit sa vada care este oferta. "Nu poti sa stii niciodata de unde vine norocul si poate gasesc ceva mai bun", ne-a declarat aceasta. Printre cei care asteptau sa intre am gasit si foarte multi sceptici, care ne-au spus ca nu se asteapta la mare lucru, ci au venit mai mult impinsi de familie sau de curiozitate.

Pe alese

Dupa deschiderea oficiala a bursei, participantii au fost lasati sa intre pe grupuri in sala principala a institutiei. In interior fusesera organizate standuri pentru fiecare angajator in parte. Numarul acestora s-a ridicat la 26, care au oferit un total de 122 posturi. Cele mai multe erau pentru croitori sau confectioneri, insa au existat si locuri de munca pentru persoanele cu studii superioare, mai ales posturi de ingineri sau de analisti programatori. Participantii faceau mai intai un tur, dupa care se opreau la standul care li se parea a fi cel mai interesant sau mai apropiat de specializarea sau de dorintele lor. "Nu am vrut sa vin din cauza ca mi-a fost teama", ne-a declarat Adriana Stanca, in varsta de 44 de ani. "Nu am muncit niciodata pana acum fiindca imi era teama ca, daca ma angajez, imi pierd indemnizatia de handicapat si pe urma, daca ma da afara, nu mai am nici o sursa de venit", a adaugat aceasta. De la sora acesteia, Camelia Dobre, am mai aflat ca Adriana Stanca s-a decis sa incerce sa se angajeze dupa ce a aflat ca, in situatia in care isi pierde locul de munca, obtine din nou indemnizatia. "Au venit la noi in localitate niste doamne de la Agentia de somaj care ne-au spus ca asa scrie la lege, cum ca daca isi pierde serviciul, o sa ia inapoi indemnizatia", a adaugat ea. Aceasta nu a fost singura vizita de lamurire pe are au facut-o reprezentantii AJOFM. Ea face parte tocmai din campania amintita, desfasurata pe raza intregului judet, prin care se incearca incadrarea in munca a cat mai multor persoane suferinde de un handicap. "Ei vad in aceasta indemnizatie ceva sigur, pe care se pot baza indiferent de circumstante, in timp ce un serviciu ar reprezenta, din punctul lor de vedere, ceva nu atat de sigur, sau in orice caz ceva mai putin stabil", ne-a declarat directorul agentiei, Rodica Marinica. "Acestia se tem ca ar putea ajunge sa fie dati afara din serviciu si atunci s-ar vedea, practic, fara nici un venit", a adaugat directorul. Actiunile intreprinse au dus, in mare parte, la schimbarea acestei prejudecati.

Parerea angajatorilor

Cei 26 de angajatori care s-au aratat interesati de incadrarea in munca a unei persoane cu probleme fizice s-au declarat impresionati de numarul mare de participanti. "Noi suntem foarte interesati sa angajam una sau mai multe persoane cu handicap, insa principala problema o constituie faptul ca multi nu au pregatirea solicitata de posturile pe care le avem noi disponibile", ne-a declarat patroana unei societati participante la bursa. Agentii economici care incadreaza in munca persoane cu handicap au tot interesul sa ii pastreze pe acestia in functie intrucat beneficiaza de o serie de avantaje in momentul in care ii incadreaza in munca. Astfel, cei care angajeaza absolventi primesc, timp de 18 luni, pentru fiecare persoana, o suma lunara reprezentand o data si jumatate salariul minim brut pe tara.Din numarul total de participanti, 61 au fost selectionati in vederea angajarii si 6 au fost incadrati pe loc. In final, bursa a fost considerata a fi un succes.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii