Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:46 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petre Preda, managerul SC Arimex Comexim 2000 SRL „Poate noul Guvern va mări alocaţia de hrană în spitale"

ro

27 Feb, 2012 00:00 5183 Marime text
cap_7.jpgSă asiguri masa pacienţilor beneficiind de o alocaţie de hrană de doar 5,65 lei este o misiune imposibilă. Sponsorii şi producătorii inimoşi intervin pentru ca meniurile bolnavilor să fie unele normale, cu un aport de 2.000-3.500 de calorii zilnic

Micul dejun de astăzi cuprinde: margarină, şuncă presată, brânză de vaci, gem, mere, mere coapte, lapte, iaurt, portocale. Prânz este alcătuit din: ciorbă ţărănească de purcel, supă de pasăre cu fidea sau supă de pasăre cu fasole verde - la felul I , varză călită cu cârnaţi trandafir, piure de cartofi cu friptură de pui, sote de legume cu friptură de pui, ghiveci călugăresc cu carne de pui sau pilaf cu spanac şi cu friptură de pui - la felul II. La cină, pacienţii au parte de crenvurşti, budincă de macaroane cu brânză de vaci şi stafide, biscuiţi. Sunt zeci de feluri de mâncare de îţi lasă gura apă şi toate se servesc zilnic în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi la secţiile aferente acestuia, dar şi la Spitalul de Boli Infecţioase. Interesant este că meniul este asigurat zi de zi pacienţilor în baza unei alocaţii de hrană/pacient în cuantum de doar... 5,65 lei fără TVA. Este de imaginat că aceşti bani nu pot să ofere bolnavilor pe tavă atâtea feluri de mâncare. Aşa cum ne-am obişnuit, într-o ţară unde sănătatea este lăsată de izbelişte, sponsorizările şi oamenii care îşi doresc să salveze de la sucombare sistemul sanitar ajută spitalele să ofere zilnic pacienţilor internaţi cele trei mese cu un aport de 2.000-3.500 de calorii. Cum face faţă preţurilor administratorul SC Arimex Comexim 2000 SRL, societatea care se ocupă cu prepararea şi distribuirea hranei pacienţilor? „Reducem costurile la minim cu utilităţile, cu apa, cu lumina, cu benzina. În permanenţă ne preocupă să obţinem sponsorizări. Avem o relaţie foarte bună cu producătorii, pâinea ne este subvenţionată. Am reuşit astfel să avem în meniu patru feluri de mâncare cu carne, dar nu veţi găsi acest lucru în niciun alt spital din România", a precizat Petre Preda. Administratorul SC Arimex Comexim 2000 SRL speră ca noul Guvern să rezolve această problemă. „Poate că noul Guvern va lua atitudine şi va majora alocaţia de hrană, ţinând cont că din anul 2008 până astăzi preţul motorinei, dar şi preţurile de la gaze, apă, energie s-au dublat. Guvernul trebuie să găsească resurse pentru sănătate şi educaţie, căci pentru aiureli ni s-a demonstrat că sunt bani tot timpul", a punctat Petre Preda.

Fostul ministrul Cseke Atilla nu a luat în calcul majorarea alocaţiei

cantina_-_sc_Arimex_com_srl_023.jpg

Guvernul Boc, spre exemplu, nu a ţinut cont de solicitarea de bun simţ a administratorului SC Arimex Comexim 2000. La începutul anului trecut, Petre Preda a trimis Ministerului Sănătăţii, în atenţia ministrului Cseke Atilla, o adresă prin care a solicitat majorarea alocaţiei de hrană, dată fiind creşterea haotică şi în cascadă a preţurilor la alimentele de bază. Răspunsul nu a întârziat să apară. „Vă informăm că modificarea preţurilor se face în condiţiile creşterii semnificative a indicelui preţurilor de consum", se arată în răspunsul primit de Petre Preda şi semnat de directorul general adjunct, ec. Rodica Dobra, nicidecum de ministrul Sănătăţii de la acea perioadă, căruia i-a fost înaintată adresa. „Preţurile practic s-au dublat. Cu cât ar mai trebui ele să mai crească pentru a fi semnificative?", se întrebă retoric administratorul SC Arimex Comexim 2000 SRL, care nu-şi mai doreşte să trimită adrese la Guvern.

Meniuri speciale pentru pacienţii care au „dezlegare" la post

În cazul în care bolnavii vor solicita şi vor avea şi acceptul medicilor, Petre Preda a precizat că personalul de la bucătărie este pregătit să asigure bolnavilor şi meniu de post. În cazul în care sănătatea nu le permite să postească, pacienţii au la dispoziţie zeci de feluri de mâncare menite să-i întremeze. Ieri, spre exemplu, bolnavii au servit la micul dejun ceai, margarină, pate de ficat, ou fiert, brânză de vaci, lapte, mere şi portocale, la prânz au avut pe mese supă cremă de ciuperci cu crutoane, mâncare de cartofi cu cârnaţi, mâncare de cartofi cu friptură de pui sau piure de cartofi cu friptură de pui, iar la cină au servit spaghete milaneze, budincă de orez cu mere şi dovleac sau ardei umplut cu carne.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii