„Prima casa" resusciteaza imobiliarele din sudul litoralului
„Prima casa" resusciteaza imobiliarele din sudul litoraluluiAgenţiile imobiliare spun că, în circa o lună, apartamente ce se puteau cumpăra cu 45.000 - 50.000 de euro, acum, au început să fie date spre vânzare cu peste 55.000 de euro
Preţul imobiliarelor din sudul litoralului a început să crească vertiginos, motivul principal fiind, spun experţii în domeniu, proiectul „Prima casă". Zilnic, la agenţiile din Mangalia vin să se intereseze de acest proiect câteva zeci de tineri.
„În final numai două - trei dosare iau drumul băncilor", ne spune Nuşa Cismaş, expert imobiliar din Mangalia. „La prima vedere, condiţiile îi avantajează pe cei cu venituri medii şi chiar mici, pentru că pot cumula, în familie, veniturile mai multor membri, adică pensia, indemnizaţia de creştere a copilului, alte venituri suplimentare. Există însă, ca la noi, la români, şi reversul medaliei. Imediat ce s-a lansat proiectul, iar cererile au început să curgă, mangalioţii cu imobile de vânzare au urcat preţul. Chiar astăzi am mers cu un potenţial client la un vânzător şi, spre neplăcuta mea surpriză, în loc de 50.000, cât cerea acesta luna trecută, pentru apartament, m-am pomenit că îmi spune că s-a răzgândit şi vrea 55.000 de euro".
Agenţiile imobiliare spun că, în circa o lună, apartamente ce se puteau cumpăra cu 45.000 - 50.000 de euro, acum, au început să fie date spre vânzare cu peste 55.000 de euro, deşi într-un mod nejustificat, ţinând cont de criza actuală. Aşa se face că cei ce doresc să speculeze momentul, în loc să comercializeze pe loc un imobil, ajung să rămână cu el nevândut.
La Mangalia şi Neptun, un imobil cu două camere confort I este 55.000 de euro, unul confort II a ajuns la 45.000 de euro, în timp ce pentru trei camere, confort I, vânzătorul solicită 65.000 - 75.000 de euro, iar pentru pentru unul confort II - 55.000 de euro. Veste bună pentru cei ce doresc o casă ceva mai răsărită, e drept, în spaţii îndepărtate de centru, dar totuşi bine plasată, gen Dobrogea I. Pentru o vilă cu un etaj şi cinci camere, plus două grupuri sanitare, vânzătorii - de cele mai multe ori, firma de construcţii - au ajuns să scadă preţul de la 100.000 de euro la 70.000 de euro! Mai mult, în zonele limitrofe, o casă relativ nouă ajunge la 40.000 de euro.
Revigorarea crizei pe piaţa imobiliarelor, la Mangalia, se va face, spun agenţii de specialitate, şi datorită faptului că în localitate nu au mai fost construite decât foarte puţine blocuri în ultimii ani, existând o inflaţie accentuată de noi apartamente. Ultimele blocuri, de tip ANL, au fost date în folosinţă în vara lui 2007, iar de atunci nu a mai fost dat în folosinţă niciun alt bloc nou, în timp ce aşteptatele „locuinţe ieftine" par un proiect pierdut definitiv din vizorul autorităţilor locale.
Românii salvează piaţa imobiliară de pe litoralul bulgar
În timp ce piaţa imobiliară de pe litoralul românesc se „ridică" încet din picajul în care s-a aflat mai bine de un an, rămânând însă la preţuri exagerat de mari, vecinii bulgari par să vândă apartamentele de vacanţă în ritm ameţitor. Şi asta pentru că, aidoma românilor, bulgarii au investit enorm în imobiliare, având acum surpriza neplăcută de a rămâne cu apartamentele şi casele de vacanţă nevândute.
De aceea, preţul de criză al unui apartament de vacanţă pe litoralul bulgar variază de la 15.000 - 20.000 de euro o garsonieră în buricul Balcicului, la câteva sute de metri de plajă, la 35.000 de euro un apartament (cu piscină exterioară şi pază permanentă) sau la 30.000 de euro un apartament lângă plajă, la Albena. Un procent important din cei ce şi-au cumpărat deja apartamente sau case de vacanţă pe litoralul bulgar sunt români, după cum ne spun experţii imobiliari locali. Sunt cazuri în care blocuri întregi de apartamente de vacanţă au fost achiziţionate de conaţionali şi asta nu doar în localităţile de tradiţie, ci şi în cele nou înfiinţate, staţiuni exclusiv turistice, precum Sunny Beach.
Succesul pe care îl au în rândul românilor aceste apartamente se pare că i-a determinat pe bulgari să vină, cu standuri proprii, la Târgul Imobiliar de la Bucureşti, ce va avea loc săptămâna viitoare. Atunci, probabil, se va vedea dacă piaţa imobiliară românească va putea face faţă ofertelor din Bulgaria.
{mos_ri:prima casa}Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp