Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:04 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima statie de epurare moderna din judet

ro

08 Oct, 2004 00:00 3046 Marime text

CNE Cernavoda, finantatorul celui mai indraznet proiect privind epurarea apelor uzate

La aproximativ 1,5 kilometri de orasul Cernavoda, langa canalul de evacuare al Centralei Nuclearelectrice, in urmatorii trei ani va fi construita o statie de epurare realizata dupa standardele cele mai moderne, in parametri performanti. Proiectantul lucrarii este SC "Proed" SA, iar cel de specialitate a fost desemnat societatea "Hidroedil", ambele din Bucuresti. Titularul constructiei este SC "Nuclearelectrica" SA, fiind practic si finantatorul lucrarilor. In prezent, sistemul de canalizare al orasului Cernavoda se reduce la o retea de canalizare menajera cu o lungime de 16,9 kilometri, fara a reusi sa acopere intreg teritoriul. In acest sens, pentru realizarea investitiei va fi nevoie sa se execute lucrari suplimentare precum instalarea conductei de transport al apelor uzate la amplasamentul statiei de epurare. Se va asigura in continuare intregul flux tehnologic necesar, continuandu-se cu constructia statiei de epurare in doua trepte, plus cea de tratare a namolurilor, capacitata pentru un debit maxim de 200 litri/secunda, finalizandu-se cu sistemul de evacuare a apelor epurate in canalul de descarcare a apelor de racire de la CNE Cernavoda. Potrivit datelor din proiect, statia va fi dimensionata pentru un debit zilnic al apei uzate de 17.280 mc/zi, din care 60% va fi alocat populatiei, raportat la un consum zilnic al acesteia generat de 34.230 de locuitori. Dimensionarea constructiei pentru aceste valori s-a facut luandu-se in calcul perspectivele privind cresterea numarului de locuitori pana la nivelul anului 2020. Investitia nu numai ca vine in intampinarea necesitatilor populatiei si ecosistemului, dar va imbunatati si infrastructura prin realizarea unui sistem centralizat de colectare a apelor uzate prin reteaua de canalizare, ducand la protejarea apelor subterane prin desfiintarea descarcarilor la nivelul suprafetei solului.

Lucrarea este complexa si performanta

Colectarea apelor uzate si transportul lor pana la statia de epurare se vor face prin intermediul unei conducte, care a fost dimensionata cu un diametru nominal de 500 milimetri. Statiile de epurare au menirea sa corecteze calitatea apei uzate inainte ca aceasta sa fie deversata intr-un emisar, corectie care trebuie sa respecte cerintele normativelor in vigoare, respectiv NTPA001 si NTPA011. Constructia de la Cernavoda va fi dezvoltata pe doua linii tehnologice de epurare, pentru un debit maxim zilnic de 100 de litri/secunda fiecare, cu functii independente. Statia este compusa din doua trepte de epurare, mecanica si biologica, la care se va mai adauga si cea de tratare a namolurilor. Treapta de epurare mecanica este compusa din instalatie de degrosistare si statie de pompare a apelor uzate, cu rol de ridicare a presiunii apei. Instalatia de degrosistare este un ansamblu format din gratare dese, deznisipator si separator de grasimi aerat, cu rol de retinere a corpurilor mari evacuate o data cu apele reziduale. Cea de-a doua treapta de epurare, cea biologica, a fost proiectata sa contina bazin anaerob, unul anoxic, pentru eliminarea azotului, si un bazin aerat, prin care se va asigura oxigenul necesar pentru reducerea carbonului din apa uzata. Aceste componente vor fi completate cu un decantor secundar, o statie de pompare pentru namol activat recirculat si o statie de suflante. Cea din urma, dar nu cea mai putin importanta, este treapta de tratare a namolurilor, alcatuita dintr-un fermentator de namol, denumit si metantanc.

Beneficiile asupra ecosistemului

Ca orice titular de proiect care se respecta, CNE Cernavoda a cuprins in proiect si o suma de obiecte auxiliare: o centrala termica pentru incalzit namolurile, un pavilion administrativ, o statie de pompare a apei de spalare a obiectelor tehnologice, precum si retelele necesare in incinta ansamblului. Pentru ca este situata in apropierea Canalului Dunare-Marea Neagra, constructia a fost asigurata impotriva nivelelor mari pe Dunare sau pe canalul de evacuare a apelor de racire de la centrala nuclear-electrica, totodata incinta urmand sa fie indiguita pe laturile de nord, vest si sud.Aspectul ecologic nu a fost deloc neglijat, luandu-se in calcul toate posibilitatile de colectare, transportare si depozitare a deseurilor tehnologice si menajere rezultate in urma activitatii statiei de epurare. Aceste categorii de deseuri vor fi depozitate in mediu controlat, pe suprafete betonate, pana la evacuarea lor. De asemenea, va fi amenajat un laborator pentru controlul calitatii apelor uzate evacuate, care se va face periodic, urmarindu-se indeplinirea tuturor parametrilor impusi de normele de calitate in vigoare referitoare la apele uzate epurate si deversate intr-un emisar. Potrivit documentatiei, constructia acestui ansamblu va fi finalizata in urmatorii trei ani. Pentru ca lucrarea este una complexa, care promite mult si care se dovedeste a fi unica in judetul Constanta, nici unul dintre furnizorii de servicii de apa potabila si canalizare neavand in patrimoniu o asemenea tehnologie, proiectul a primit acordul Agentiei de Protectia Mediului Constanta, chiar la sfarsitul acestei luni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii