Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:16 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesiune religioasă de Bobotează Un student a prins crucea aruncată de ÎPS Teodosie

ro

06 Jan, 2013 22:09 4317 Marime text
CRUCE_1.jpgIeri, creştinii ortodocşi au prăznuit una dintre cele mai mari şi mai importante sărbători ale creştinătăţii, Boboteaza. Numită în popor Epifania sau Arătarea Domnului, Boboteaza este ziua în care Iisus Hristos a primit de la Sfântul Ioan botezul în râul Iordan. În această zi sunt sfinţite apele, iar în localităţile situate la malurile râurilor preoţii şi credincioşii merg în procesiuni.

Peste 15.000 de oameni s-au adunat, ieri, pe faleza Cazinoului, pentru a participa la ritualul de sfinţie a apelor mării şi pentru a primi Aghiazma Mare. Ceremoniile prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului au început, la Constanţa, ieri dimineaţă, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, unde a avut loc Sfânta Liturghie, oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. După liturghie, un alai de şapte care trase de cai, boi şi măgăruşi, încărcate cu butoaie, au plecat spre faleza Cazinoului. Din cauza aglomeraţiei, un cal nărăvaş s-a speriat şi a blocat preţ de câteva minute ceremonia religioasă. Într-un final, calul a fost înduplecat de stăpân şi a ajuns cu bine pe faleză. Arhiepiscopul Tomisului a ajuns la rândul său pe faleza Cazinoului într-o trăsură trasă de doi cai. Aici ceremoniile au continuat cu o slujbă de sfinţire a apei din butoaie, dar şi a apelor mării.

Ei au găsit crucile aruncate de ÎPS Teodosie

CRUCE_2.jpgCu această ocazie, înaltul ierarh tomitan a aruncat în apele mării trei cruci din lemn, pentru a fi recuperate de tinerii curajoşi, care au sfidat frigul în speranţa că aşa vor fi sănătoşi tot anul. Douăzeci de tineri, printre care şi o domnişoară, s-au aruncat fără frică în apele reci, pentru a recupera cele trei cruci aruncate de Arhiepiscopul Tomisului. Prima cruce a fost recuperată de Bodgan Vartan, de 22 de ani, care este student în anul I la Universitatea Maritimă din Constanţa şi salvamar. Cea de a doua cruce a fost găsită de bucureşteanul Andrei Imbrea, de 29 de ani, care este de meserie electrician. De altfel, şi acum doi ani, tânărul a reuşit să recupereze din apele mării una dintre cruci. Al treilea tânăr care a găsit crucea se numeşte Iulian Rusu, are 35 de ani şi este agent-şef la Poliţia de Frontieră. Tradiţia spune că cei care reuşesc să prindă crucea vor fi sănătoşi şi norocoşi tot anul. De altfel, tot tradiţia religioasă spune că astfel de slujbe sunt săvârşite de două ori pe an: în ajunul Bobotezei şi de Bobotează. Apa sfinţită în aceste două zile se numeşte Aghiasmă Mare şi este diferită de agheasma mică, utilizată în mod obişnuit de credincioşi. După acest ritual, cei prezenţi au primit sticle cu aghiazmă. Creştinii stropesc locuinţele cu această apă pentru a avea noroc şi a fi sănătoşi tot anul. Tot în ziua de Bobotează se fac şi predicţii pentru întreg anul. Gromovnicul din bătrâni, o carte populară cu caracter astrologic, spune că dacă în ziua de Bobotează va străluci soarele, vom avea parte de un an bun, dacă va ninge sau va ploua e semn de nerodire sau scumpete.

Şi persoanele publice, prezente la slujba de Bobotează

Printre miile de constănţeni adunaţi pe faleza din Constanţa au fost prezenţi şi viceprimarul Constanţei, Gabriel Stan, vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, rectorul Universităţii Ovidius, Dănuţ Tiberius Epure, directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente din Primăria Constanţa, Petrică Munteanu, şi şeful Serviciului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Constanţa, Ştefan Taran.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii