Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:23 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorii nu vor semna contractul colectiv de munca

ro

15 Oct, 2003 00:00 873 Marime text

Conflict cu Ministerul Educatiei

Pe 23 octombrie, vechiul contract colectiv va expira si, conform legii, in aceasta perioada vor putea fi demarate negocierile cu reprezentantii MECT * Reprezentantii sindicatelor urmaresc, in primul rand, aprobarea proiectului contractului colectiv de munca unic la nivel de ramura, elaborat de departamentul juridic al FSLI * Consiliul National al FSLI solicita acordarea pentru invatamant, prin Legea bugetului de stat pe anul 2004, a unui procent din PIB apropiat de cel din tarile candidate la aderarea in UE in anul 2004, respectiv 6% * In perioada urmatoare se va organiza la nivel national un referendum in randul cadrelor didactice, prin care se va stabili pozitia acestora vizavi de modificarile survenite

Cadrele didactice ameninta ca nu vor semna noile contracte de munca in cazul in care Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va refuza sa aprobe proiectul contractului colectiv de munca unic la nivel de ramura, elaborat de departamentul juridic al FSLI. Liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar, Ioana Purcarea, a declarat ca pe 23 octombrie vechiul contract colectiv va expira si, conform legii, in aceasta perioada vor putea fi demarate negocierile cu reprezentantii MECT. In vederea stabilirii strategiei de actiune, la Predeal a avut loc, in perioada 7-10 octombrie, adunarea colegiului liderilor FSLI. In cadrul sedintei s-au facut referiri la noua metodologie de finantare a unitatilor scolare preuniversitare, la Ordonanta de Urgenta de modificare a Statutului cadrului didactic, Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii invatamantului si la proiectul contractului colectiv de munca unic la nivel de ramura, elaborat de departamentul juridic al FSLI.

Mai multi bani de la buget

Consiliul National al FSLI a inaintat mai multe adrese catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Guvernului, Ministerului Finantelor privind revendicarilor salariatilor din acest sector. "Le-am dat un ultimatum, deoarece pana acum Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului ne-a ignorat cererile. Mai mult, de cand a fost schimbat ministrul, nu mai exista o persoana din institutie care sa poarte discutii cu reprezentantii cadrelor didactice. Biroul Operativ a fost imputernicit sa faca demersurile necesare pentru utilizarea tuturor formelor legale de lupta sindicala si pentru declansarea conflictului colectiv de munca la nivel de ramura", a precizat Ioana Purcarea. In aceste conditii, Consiliul National al FSLI solicita acordarea pentru invatamant, prin Legea bugetului de stat pe anul 2004, a unui procent din PIB apropiat de cel din tarile candidate la aderarea in UE in anul 2004, respectiv 6%. De asemenea, se mai au in vedere elaborarea unei noi legi de salarizare pentru invatamant, mentinerea normei didactice de predare si a efectivelor de elevi la clasa, intocmirea nomenclatorului bolilor profesionale pentru cadrele didactice, stabilirea incompatibilitatilor de ordin medical cu functia didactica, precum si a sumelor, in procente, alocate finantarii complementare de catre consiliile locale, in valoare minima de 30% din buget.

Referendum in scoli

Liderul SLSIP, Ioana Purcarea, a adaugat faptul ca, in perioada urmatoare, se va organiza la nivel national un referendum in randul cadrelor didactice, prin care se va stabili pozitia acestora vizavi de modificarile survenite in metodologia de organizare a si desfasurare a sistemului de invatamant. Pe 21 octombrie va avea loc Adunarea Generala a Liderilor, la care vor participa 53 de reprezentanti din toata tara. Ei vor prezenta rezultatele referendumului din scoli, iar in functie de acestea vor decide care vor fi urmatoarele actiuni. "Se vor propune toate formele de actiuni sindicale si este posibil chiar sa se ajunga la greva in sistemul de invatamant", a explicat liderul constantean. Noul contract colectiv de munca unic la nivel de ramura a fost realizat de membrii sindicatelor din Constanta si Arad si are la baza aceeasi idee privind drepturile si obligatiilor personalului didactic, facandu-se insa si o serie de modificari. "Am cerut Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului aprobarea macar a 80% din propunerile noastre", a mentionat liderul de sindicat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii